ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creșterea influenței ruse în Balcani reprezintă un motiv de îngrijorare serioasă, susține germanul David McAllister, șeful comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, care consideră că scopul Moscovei este de a împiedica aderarea Serbiei la UE.


Rusia își continuă politica de destabilizare a situației din Serbia pentru a nu permite statelor din Balcani să se alăture blocului comunitar, acuză McAllister într-un interviu pentru presa germană. „Rusia destabilizează cu bună știință Serbia. Este un lucru care îngrijorează”, spune politicianul german pentru Die Welt, preluat de site-ul sârb b92.net.
 
„Mosocova încearcă să aibă o influență majoră asupra presei, a unei părți din clasa politică, dar și asupra societății civile”, a continuat David McAllister, plângându-se că Serbia percepe Rusia ca principalul său aliat. Pentru Uniunea Europeană asta poate însemna că rolul ei în viața politică și socială a Serbiei trebuie să crească, a subliniat el.
 
„Balcanii sunt o regiune complet instabilă, cu un risc sporit de tensiuni, care, în viitorul apropiat, din cauza unor acțiuni iresponsabile, pot degenera în conflicte, așa cum s-a mai întâmplat”, a avertizat europarlamentarul.

Ziarul german amintește, în acest context, că, recent, Înaltul Reprezentant al Uniunii Eupene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a fost nevoită să își susțină discursul din Parlamentul de la Belgrad în huiduilile și strigătele parlamentarilor de opoziție care și-au manifestat nemulțumirea privind o apropriere dintre Serbia și Uniunea Europeană. Dar, susține sursa citată, nu doar Rusia caută să își intensifice influența în Balcani, ci și Turcia, China, Arabia Saudită și Qatarul.

Ce nu spun ziariștii germani este că Serbia a repetat, de fiecare dată, prin vocile unor politicieni, că vrea să devină membră a Uniunii Europene, dar nu cu prețul recunoașterii Kosovo, așa cum pretinde Bruxelles-ul sau cu cel al renunțării la prietenia tradițională cu Rusia.

În 2015, Germania a trimis Serbiei mai multe condiții  pe care țara trebuie să le îndeplinească pentru a deschide primul capitol din negocierile cu UE. În principal, aceste condiții vizau statutul provinciei Kosovo, echivalând cu „susținerea independenței provinciei". Printre altele, Germania pretinde  ca statutul comunităților sârbe din Kosovo să fie făcut în linie cu legile stabilite de Pristina, Serbia să accepte pașapoartele emise de Kosovo și construcția de "facilități din cărămidă la punctele de frontiere".