Pentru prima dată în ultimii ani, Germania și Rusia au semnat un document comun pentru aprofundarea cooperării economice. Cu ocazia Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, din 7 iunie 2019, ministrul german al economiei, Peter Altmaier și omologul său rus, Maxim Oreshkin, au încheiat un acord privind cooperarea economică aprofundată dintre cele două țări, scrie uawire.org.

Semnarea documentului are loc în condițiile în care Rusia se află sub regimul unor sancțiuni internaționale, majoritatea de ordin economic, în urma anexării Crimeii, din 2014, dar și ca urmare a sprijinului acordat separatiștilor din estul Ucrainei.

Acordul stabilește, potrivit propriei terminologii, nici mai mult nici mai puțin decât un „program pentru un parteneriat al eficienței”.
Scopul programului este de „a îmbunătăți eficiența economiei ruse prin intermediul tehnologiilor germane”. Astfel, cele două state vor colabora pentru a îmbunătăți productivitatea muncii, pentru a instrui și pentru a îmbunătăți calificarea angajaților și pentru a face schimb de experiență și de informații cu privire la reglementările legale relevante.

eter Altmaier a spus că Berlinul intenționează să-și dezvolte relațiile economice cu Rusia, în ciuda sancțiunilor, pentru a „contribui la apariția bunăstării dintre Rusia, Ucraina și Europa, care oferă perspectiva creșterii economice și creșterii stabilității în regiune ".

Întrebat cum rămâne cu sancțiunile impuse de UE Rusiei, Altmaier a dat asigurări că guvernul german va face tot posibilul pentru a fi reluate negocierile dintre Rusia și Ucraina, cu Berlinul ca mediator, în cadrul așa-zisului „format Normandia”.
Altmaier a recunoscut totuși că există câteva probleme nerezolvate în relațiile Berlinului cu Moscova. „Conflictele au dus la o diminuare alarmantă a dezvoltării relațiilor dintre Europa și Rusia, motiv pentru care vrem să intensificăm această cooperare acolo unde este posibil”, a explicat oficialul german.

Altmaier a subliniat în același timp că sancțiunile UE asupra Rusiei vor rămâne în vigoare „până când vor fi eliminate motivele care au jucat un rol decisiv în adoptarea lor”. 


Acordul semnat la Sankt Petersburg a luat prin surprindere, având în vedere că Germania, prin vocea cancelarului Merkel, a susținut constant prelungirea
 sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Conform presei germane, asta a  dus la scăderea comerțului bilateral dintre Germania și Rusia cu 40% în perioada 2013-2016. 
 
„Pericolul rusesc” pe care Germania, ca lider al UE, îl agită de 5 ani încoace nu i-a demoralizat însă pe cei de la Mercedes. Gigantul german  deschis în aprilie prima uzină din Rusia, în orașul Esipovo, în apropiere de Moscova, chiar în prezența lui Putin.

Și Franța și-a nuanțat declarațiile privind Rusia, zilele trecute președintele Macron declarând că „Europa are nevoie să reconstruiască o nouă gramatică a încrederii și securității cu Rusia”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews