ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La sfârșitul mandatului său, în ianuarie 2021, Donald Trump a lăsat după el o țară puternică pe plan intern și extern. În mai puțin de trei ani, sub Biden, America a devenit o umbră.

Toată influența americană din Orientul Mijlociu s-a prăbușit. Statele Unite au fost pur și simplu „expulzate” din zonă, din punct de vedere diplomatic, de China și Rusia.

Războiul din Israel o dovedește din plin.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a mers la Riad în încercarea de a obține de la prințul moștenitor Mohammed bin Salman sprijin politic împotriva Hamas. Efectul a fost, dimpotrivă, o catastrofă diplomatică.

O umilință nemaivăzută, care spune totul despre ce mai înseamnă astăzi Statele Unite în Orientul Mijlociu.

O recunoaște până și presa cea mai prietenoasă cu administrația Biden.

Iată ce scrie Washington Post:

 

La Riad, conducătorul saudit l-a făcut pe Blinken să aștepte timp de câteva ore, pentru o întâlnire care ar fi trebuit să aibă loc seara, însă prințul moștenitor și-a făcut apariția abia dimineața.

La începutul întâlnirii, Mohammed a „subliniat” nevoia unei încetări a operațiunilor militare „care au costat viața unor persoane nevinovate” – o referire la ofensiva israeliană – și a ridicării „asediului asupra Gaza” care a lăsat teritoriul palestinian fără apă, curent electric sau combustibil, conform rezumatului întâlnirii prezentat de partea saudită.

Prințul moștenitor a cerut și o încetare a „actualei escaladări” a conflictului, în contradicție directă cu politica SUA, care a sprijinit Israelul să își continue urmărirea scopului maximalist de eradicare a Hamas.

Arabia Saudită, locul de naștere al Islamului și care adăpostește cele mai sfinte două locuri ale acestuia, joacă un rol determinant a modului în care lumea arabă percepe conflictul.

 

Arabia Saudită a început să își întoarcă fața de la Statele Unite odată cu izbucnirea Războiului din Ucraina și cu instituirea sancțiunilor economice împotriva Rusiei.

În cadrul acestor sancțiuni, Petrolul juca un rol important, pe care saudiții l-au refuzat.

În iulie 2022, Joe Biden personal a mers în Arabia Saudită și i-a cerut lui Mohammed bin Salman să își utilizeze influența pentru a determina OPEC să își mărească producția, lucru care ar fi dus la scăderea prețului.

Scopul era limpede: Petrolul era una dintre armele economice ale Rusiei, iar Biden dorea anihilarea ei.

Efectul vizitei lui Biden în Arabia Saudită și al solicitării sale a fost că – dimpotrivă – OPEC și-a redus producția.

În aceste condiții, nu e de mirare că Joe Biden a ajuns subiect de bășcălie la televiziunea saudită.