ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fondul Monetar Internațional a lansat luni un raport privind creșterea economică mondială, iar pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare din Europa prevede o încetinire bruscă, de la 3,8% creștere estimată în 2018 la 0,7% creștere economică estimată pentru anul 2019.  Potrivit raportului, Italia este considerată drept una dintre țările care frânează economia mondială. O acuzație care a stârnit reacția dură a ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, care a declarat că Italia nu este un factor de risc pentru economia globală, însă politicile Fondului Monetar Internațional sunt.

Noile prognoze pentru economiile emergente și în curs de dezvoltare din Europa reprezintă estimări revizuite în jos, de la 2% creștere economică în 2019 la 0,7%, iar pentru 2020 de la 2,8% la 2,4%.

Printre riscurile pentru creșterea economică, scrie FMI, există și o tot mai evidentă ieșire dezordonată a Angliei din Uniunea Europeană. 

Reacția ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, a venit imediat: „Italia amenință și reprezintă un risc pentru economia globală? Mai degrabă FMI reprezintă o amenințare pentru economia mondială, cu istoria sa recentă a rețetelor economice încoronată cu predicții greșite, câteva succese și multe dezastre”, relatează Corriere della Sera.

„Italia nu este un factor de risc pentru economia globală, însă politicile proprii ale FMI sunt”, a ripostat și ministrul italian al Finanțelor, Giovanni Tria.
 
Reacțiile celor doi miniștri italieni vin după ce un alt membru al guvernului de la Roma, vicepremierul Luigi Di Maio, a atacat Franța, cerând ca Uniunea Europeană să adopte „sancțiuni” împotriva țărilor care, începând cu Franța, "sărăcesc Africa” și care, în opinia sa, sunt la originea dramei migranților din Mediterana.