ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu războiul l-a făcut dictator pe Zelenski. În corpul mărunțelului actor zăcea de mult un tiran măricel, care aștepta să se năpustească la suprafață ca un furuncul.

Parlamentul de la Kiev a aprobat două proiecte de lege care interzic muzica și cărțile rusești, într-un nou val de epurare culturală.

Prima lege introduce restricții mari împotriva oricăror scriitori care au deținut cetățenia rusă, după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991.

Actul normativ interzice tipărirea cărților aparținând cetățenilor ruși și importurile oricărei cărți tipărite în Rusia, Belarus sau în „teritoriile ucrainene ocupate”.

De acum încolo, în Ucraina vor putea fi tipărite doar cărți scrise sau traduse în limba ucraineană și în limbile oficiale ale Uniunii Europene. În nici un caz în rusă.

Sunt exceptați de lege scriitorii ruși care renunță la pașaportul rusesc și obțin cetățenia ucraineană.

A doua lege interzice difuzarea oricărui fel de muzică rusă în media sau în mijloacele de transport din Ucraina.

Documentul majorează și cotele de difuzare impuse pentru muzica ucraineană sau pentru produsele vorbite în această limbă (piese, filme, emisiuni).

După toate informațiile, se pare că președintele Zelenski va promulga fără probleme cele două acte normative.

În același timp, ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko, membru al Partidul Servitorul Poporului al lui Zelenski, a salutat noile acte normative.

„Legile au scopul să îi ajute pe autorii ucraineni să împărtășească un conținut de calitate unei audiențe cât mai mari, care, după invazia Rusiei, nu mai acceptă fizic nici un produs creativ rusesc.”

Pe canalul TV Ukraina 24, prim-adjunctul ministrului Educației, Andrei Vitrenko, a declarat la rândul său:

„Personal, consider că tot ce are în vreun fel sau altul legătură imperiul rus ar trebui aruncat la gunoi.”

Puseurile totalitare ale micului dictator de la Kiev devin tot mai agresive.

În martie, Zelenski a interzis partidele de opoziție și libertatea presei.

De asemenea, de Paști, sub pretextul războiului, Zelenski le-a interzis oamenilor să meargă la slujba de Înviere.

Cu două săptămâni în urmă, regimul Zelenski a anunțat că interzice în școli toate cărțile autorilor ruși care vorbesc elogios de faptele militare ale rușilor.

De exemplu, Război și Pace de Lev Tolstoi.

„Toate acestea vor fi complet excluse din literatura străină”, declara același Andrei Vitrenko de la Educație, într-un alt interviu la postul de televiziune Ukraina 24.

El a anunțat că ministerul său lucrează la lista cu lucrări interzise. Acum, odată cu cele două legi, problema a fost rezolvată.

Nu războiul l-a făcut dictator pe Zelenski. În corpul mărunțelului actor zăcea de mult un tiran măricel, care aștepta să năpustească la suprafață ca un furuncul.

Astfel, încă din martie 2019, regimul său a interzis aproximativ 40 de opere literare și de artă, din cauză că aveau ca subiect Uniunea Sovietică și personaje din acea epocă.

Printre opere s-a numărat și Maestrul și Margareta, faimosul roman al lui Mihail Bulgakov, interzis și în timpul sovieticilor.