ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 Ziua Muncii, 1 Mai, prilej altădată pentru serbări câmpenești și demonstrații pașnice, a devenit data favorită pentru proteste de amploare împotriva regimului la putere în mai multe state din lume. În România, cetățenii au preferat să meargă la picnic, la distracție, la mare, la munte sau în alte locuri, profitând de mini-vacanța de Paști, mai degrabă decât să iasă la proteste, remarcă presa germană citată de Jurnalul A3.

În Federația Rusă, peste 100 de persoane au fost reținute miercuri de poliție și de membri ai gărzii naționale în Rusia în cursul unor proteste care au avut loc cu prilejul zilei de 1 Mai, au anunțat activiști anti-guvernamentali și un grup de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info, relatează Reuters, citat de Agerpres.
 
Potrivit OVD-Info, 124 de persoane au fost reținute în Rusia, dintre care 68 numai la Sankt-Petersburg, unde sute de persoane au ieșit în stradă la un protest autorizat și au cerut alegeri corecte, printre participanți aflându-se și susținători ai liderului opoziției, Alexei Navalnîi.
 
De partea cealaltă a baricadei, 1 Mai Muncitoresc a fost aclamat de câteva mii de nostalgici ai comunismului, care au defilat cu steaguri roșii la Moscova și în restul Federației Ruse.

Nemulțumirile sociale din Rusia sunt legate de adoptarea unei controversate reforme a sistemului de pensii, de scăderea nivelului de trai, precum și de intrarea în vigoare a unei legi care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru persoanele care aduc "ofense la adresa simbolurilor statului".

În Turcia, Poliția din Istanbul a anunțat că a reținut miercuri 127 de persoane pentru tentativă de organizare a unor manifestații ilegale în diferite zone ale orașului cu prilejul zilei de 1 Mai, relatează Agenția de știri Reuters, citată de Agerpres. Deși Poliția a încercuit piața centrală Taksim din Istanbul, grupuri mici de demonstranți au reușit să intre în piață.

"Piețele aparțin poporului, nu pot fi închise. Trăiască 1 Mai", au strigat protestatarii, în timp ce Poliția a intervenit pentru a-i opri.

În Republica Franceză, cel puțin 200 de persoane au fost reținute și peste 12.500 au fost percheziționate la Paris, în urma protestelor organizate miercuri, cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii, potrivit Poliției pariziene, citată de France 24 și de Mediafax.

Deși la nivel național protestele au fost în general pașnice, la Paris autoritățile au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene după ce mai mulți protestatari au devenit violenți.

Potrivit estimărilor mai multor posturi de televiziune din Franța, 40.000 de persoane au participat la protestul din Paris, însă Ministerul francez de Interne a anunțat că numărul protestatarilor este de numai 16.000. Ministerul a mai anunțat că 151.000 de persoane au participat la proteste la nivel național.

În Venezuela a fost programat pentru 1 Mai "cel mai mare protest din istoria țării", în fapt un miting de susținere a liderului opoziției, Juan Guaido. Susținătorii acestuia militează pentru răsturnarea regimului condus de prețedintele ales, Nicolas Maduro, considerat "uzurpator" de către Juan Guaido, care s-a autoproclamat președinte interimar al republicii, deși opoziția a pierdut alegerile prezidențiale. Manifestația din Venezuela s-a soldat cu zeci de răniți în ciocnirile dintre protestatari și forțele de securitate.