ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Constantinopolul și Vaticanul par să fi pus la cale unificarea Ortodoxiei cu Catolicismul peste capul credincioșilor, după modelul unirii greco-catolicilor cu ortodocșii din Ucraina.

Pe 10 noiembrie 2022, Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, anunța că intenționează să stabilească împreună cu Papa Francisc o dată comună pentru sărbătorirea Paștelui de către toți credincioșii celor două Biserici.

Acest lucru ar urma să se realizeze în 2025, cu ocazia împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea.

Declarația lui Bartolomeu este uimitoare. Patriarhul Ecumenic NU este Papa, care se consideră Vicarul lui Hristos și Capul Bisericii.

Patriarhul de la Constantinopol NU este Primatul Bisericii Ortodoxe, ci doar „primus inter pares”: primul între egali.

Mai mult, rolul său este (ar trebui să fie) unul mai degrabă simbolic, în condițiile în care și prerogativele sale sunt foarte restrânse.

Cu toate acestea, Bartolomeu s-a angajat să negocieze cu Biserica Catolică pentru sărbătorirea comună a Paștelui.

Cine l-a mandatat? Un eventual mandat nu putea veni decât în urma convocării unui Sinod Pan-Ortodox, cu participarea TUTUROR Bisericilor Ortodoxe.

Or, un asemenea sinod nu a avut loc.

Biserica Ortodoxă este una Sobornicească, deciziile sale se iau de comun acord, în lumina Duhului Sfânt. Biserica Ortodoxă nu se conduce prin decrete și inițiative personale, așa cum se întâmplă în cazul Bisericii Catolice, al cărei întâi stătător, Papa, se consideră Infailibil și Vicarul lui Hristos pe Pământ.

În al doilea rând, un sinod Pan-Ortodox este în general foarte greu de organizat, mai ales din cauza divergențelor între A Doua Romă – Constantinopoliul și A Treia Romă – Moscova.

Așa cum s-a dovedit și în cazul controversatului Sinod din Creta, în 2016.

Ar fi nevoie de ani întregi de negocieri.

Și, oricum, un Sinod Pan-Ortodox este în prezent imposibil din cauza Războiului Inter-Ortodox din Ucraina.

Deci, anul 2025 pare o himeră. În condiții normale.

Și totuși nici Războiul nu l-a împiedicat pe Bartolomeu să anunțe că negociază cu Vaticanul unificarea Paștelui.

Războiul din Ucraina pare să nu constituie un impediment pentru Constantinopol, aflat – lucru de notorietate – sub puternica influență a Washingtonului.

Dimpotrivă, Bartolomeu (și mentorii săi de peste Ocean) par să dorească folosirea Războiului din Ucraina și pretextul unei mari Unificări Creștine pentru a forța o rupere a Lumii Ortodoxe de Moscova.

Nu întâmplător, primele semne ale Unificării între Catolici și Ortodocși au apărut în Ucraina – prin concesii făcute atât de Biserica Greco-Catolică (BGC) de aici, cât și de nou înființata Biserică Ortodoxă a Ucrainei (BOaU), a cărei autocefalie a fost recunoscută doar de Constantinopol.

Astfel, în decembrie 2020, Arhiepiscopul Sviatoslav Sevciuk, capul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, a anunțat că trece la „calendarul nou” împreună cu „frații ortodocși” din nou creata BOaU.

În octombrie 2022, sinodul BOaU a anunțat că va sărbători „experimental” Crăciunul pe „stil nou”, în 25 decembrie.

În noiembrie 2022, mai multe parohii ale BGC și BOaU au anunțat – de capul lor, fără vreo decizie sau consultare sinodală – că trec cu totul la „calendarul nou”.

Este limpede că sobornicitatea nu mai funcționează în Ucraina. Cel puțin nu în noua Biserică Ortodoxă înființată cu binecuvântarea exclusivă a Constantinopolului și prin eforturile CIA, personal ale lui Mike Pompeo.

Ucraina a ajuns un teren experimental nu doar din punct de vedere militar, politic, economic sau cultural, unde se fac teste pentru Marea Resetare.

A devenit și un poligon de încercare religios, funcționând exclusiv pe criterii geo-strategice, și unde lui Hristos i s-a rezervat doar un rol decorativ. De acoperire.

De aceea, inițiativa celor câtorva intelectuali și ierarhi din România de a forța – prin scandal mediatic și hei-rup bisericesc – schimbarea datei Paștelui este cu atât mai periculoasă.

Nu întâmplător, propunerea a fost făcută acum: este primul Paște de după declarația provocatoare a lui Bartolomeu din noiembrie 2022. Prima ocazie pentru lansarea în public și cu mult tam-tam a ideii.

Încă o dovadă că propunerea lui Papahagi, Baconschi și Bănescu nu are nimic de-a face cu dragostea de Hristos, ci totul de a face cu Politica.

De aceea, nu s-au sinchisit că tulbură liniștea Învierii.

Scandalul uriaș nu doar că a deschis Fereastra Overton: a făcut-o țăndări.

*

Iată AICI către o excepțională analiză pe tema negocierilor dintre Constantinopol și Vatican realizată de Organizația Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina, în noiembrie 2022.

În colțul din dreapta sus, găsiți textul tradus în mai multe limbi, inclusiv Română.