ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începând de vineri, 28 aprilie 2023, Adevărul, Hotnews, Cotidianul, Libertatea și alte câteva zeci de publicații cât și televiziuni ca Antenele (două apariții) și Digi (două materiale și o emisiune stupidă) au produs știri în lanț pe seama Scrisorii adresate de către Patriarhul Daniel Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, cu privire la civilul cu clopoței de la Patriarhie, Vasile Bănescu, reprodusă de ActiveNews în exclusivitate.

În aceasta, Prea Fericitul Părinte Patriarh afirma:

„Înaltpreasfinția Voastră,

Trebuie oprită polemica în relația cu Domnul Bănescu, deoarece produce tulburare în Biserică (conflictul între un teolog mirean, consilier patriarhal, și un ierarh din Sinod).

Problema distincției dintre poziția oficială a Bisericii și opiniile individuale ale ierarhilor, clericilor și mirenilor va fi discutată la următoarea ședință a Sfântului Sinod.

Cu binecuvântări, Patriarhul Daniel!"

IPS Teodosie a dat publicității această scrisoare, din smerenie, prin intermediul profesorului Constantin Barbu, care a inserat-o, exclusiv, într-o Scrisoare către Patriarh apărută în ediția noastră de joi, 27 aprilie 2023.

Sigur, unitățile de media useriste, unde civilul Bănescu se simte ca acasă, au interpretat Scrisoarea Patriarhului în nota lor, obtuză. Nu au înțeles subtextul.

De reținut că tot scandalul grobian declanșat de Bănescu, care l-a atacat pe IPS Teodosie până și în Vinerea Mare, pe care și-a petrecut-o în televizor, a pornit de la respingerea firească de către ierarhul Tomisului a propunerii ecumenist-papistașe de schimbare a datei de sărbătorire a Sfintelor Paști. Petiția în cauză, condamnată într-un final de un consilier de seamă al Patriarhului ca IRESPONSABILĂ, a fost scoasă din jobenul unor securici ai sistemului, care au lins clanțele lui Băsescu și tălpile Macoveei, iar acum au furat startul electoralelor din 2024, când se văd ajunși cel puțin europarlamentari USR sau țiitori pe sub poalele prezidențiabilei regimului. De altfel și Bănescu ar putea să-și schimbe fără prea mari eforturi cardul de acces BOR cu carnetul de membru USR.

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a dat imediat ascultare Prea Fericitului Părinte Daniel.

În schimb, civilul de la Patriarhie a continuat să scuipe otravă pe toate orificiile, fie ele de Facebook sau organele de partid și de stat amintite.

Oare ce vrea să ascundă useristul sub acoperire din Dealul Patriarhiei prin aceste atacuri „preemptive” obscene de obraznicătură geluită? Să fie oare ceva asemănător secretelor de familie atât de bine dosite de mentorul lui, A. Pleșu, ani îndelungați? Rămâne de văzut...

Partea cea mai simpatică este că toate deontoloagele lui Bănescu au titrat singura sursă unde a fost furnizată Scrisoarea Înaltpreasfințitului Teodosie, respectiv ActiveNews, drept „Sursa BOR”. E bine. Pe ce cale le-a venit?

Noi le recomandăm însă Scrisoarea din „sursa BOR” care este ActiveNews, integrală. Nu strică. Iat-o:

Acad. Constantin Barbu, Scrisoare către Prea Fericitul Părinte Patriarhul Daniel despre Mitropolia Tomisului dar și despre IPS Teodosie și Vasile Bănescu

Vom reveni.