ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La nici o lună după ce începuse Războiul din Ucraina și mișcare între Washington și Kiev se pusese în mișcare marele carusel al livrărilor de arme, surse de la Pentagon făceau o dezvăluire halucinantă: nimeni nu știa unde ajung armele americane.

Sursele, citate – atenție! – de CNN, nu de vreo oficină conspiraționistă, declarau:

„Avem informații certe timp de scurt timp, însă, când (armele) intră în ceața războiului, (informațiile) sunt aproape de zero.”

Și:

„(Armele) ajung într-o gaură neagră și nu mai avem nici o idee (ce s-a întâmplat cu ele) după o scurtă perioadă de timp.”

Dată fiind corupția regimului de la Kiev, despre care presa occidentală a încetat să vorbească brusc (la fel ca și despre nazismul său), existau temeri că armele americane sunt revândute ca marfă de contrabandă și ajung în alte teatre de război din lume.

Exemplul Siriei este prea recent pentru a fi uitat: echipamentele ultasofisticate cu care Pentagonul și CIA-ul au înarmat trupele rebele pentru a-l da jos pe Bashar Al-Assad au sfârșit în marea lor majoritate în mâinile jihadiștilor de la ISIS și Al-Qaida și au fost folosite împotriva trupelor americane!

Temerile privind soarta armelor americane s-au dovedit cât se poate de reale. Joi, Agenția pentru Cooperare în domeniul Securității și Apărării (DSCA) din cadrul Pentagonului, a dat publicității o declarație în care le cerea șefilor armatei să trimită inspectori de arme în Ucraina pentru a supraveghea direct unde ajung armele de miliarde de dolari ale Washingtonului.

„Am dori să ne extindem capacitatea noastră de supraveghere printr-o prezență mai mare în teren”, a spus directorul adjunct al DSCA, Jed Royal, cu ocazia unei mese rotunde.

Un comentariu al site-ului de analize militare Defense One descrie neputința actuală a părții americane de a ști cu adevărat ce se întâmplă cu armele trimise de ea. În acest moment, Washingtonul este pur și simplu obligat să ia de bun ce spune Kievul.

Scrie Defense One:

„Tot ce pot face responsabilii americani este să se uite la facturile armelor din diferite puncte din Europa și să-i creadă pe cuvânt pe oficialii ucraineni că armele sunt folosite și depozitate corespunzător.”

Până acum, Statele Unite au trimis Ucrainei arme în valoare de 5,6 miliarde de dolari.

Livrările au fost atât de mari și într-un timp atât de scurt, încât au golit stocurile interne de arme, lăsând Statele Unite descoperite în cazul unui eventual conflict, de altfel foarte previzibil cu China pentru Taiwan.

Pe de altă parte, sporirea efectivelor americane în Ucraina nu va fi privită cu prea multă bunăvoință de Rusia, turnând gaz peste focul unui conflict care și așa e foarte încins.

Rusia a avertizat că va considera drept ținte legitime și va ataca toate transporturile de arme străine care intră în zona de conflict.

Jed Royal s-a străduit să liniștească sensibilitățile Moscovei. El a dat asigurări că inspectorii nu vor reprezenta„un fel de detașament operațional sau ceva de genul acesta”.

Șeful de la Pentagon a precizat că„monitorizarea utilizării finale” a armelor ar însemna crearea „unui birou de cooperare în domeniul securității”, unde inspectorii americani să verifice fizic armele și seriile acestora.

Întrebarea este: va crede Rusia că Pentagonul trimite sute de ofițeri de la Pentagon în Ucraina doar cu rolul de a citi seriile de inventar ale armelor?