ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dincolo de telenovela fugii Elenei Udrea (neavând vreo măsură preventivă nu putea fi oprită), din ziua de astăzi rămânem cu prima decizie a unei instanțe românești, chiar cea mai înaltă, de refuz al aplicării unei decizii obligatorii a Curții Constituționale. 

Indiferent de justificarea oferită de existența unei hotărâri CJUE, tot astăzi marcăm prima situație în care se execută o condamnare pronunțată de o instanță în legătură cu care Curtea Constituțională a constatat deja că este nelegal constituită.

Legalitatea instanței (adică constituirea ei potrivit legii) este principiul de bază atât în arhitectura juridică națională, cât și a CEDO ori a Cartei drepturilor fundamentale UE.

Chiar Hotărârea din 21 decembrie 2021 a CJUE, ceea care a fost folosită astăzi pentru a se decide neaplicarea Deciziei nr. 685/2018  a Curții Constituționale, obligă statul român și justiția națională la garantarea drepturilor arătate la art 47 din Carta UE, din care cel ca instanța care condamnă să fie constituită potrivit legii este primul.
Executarea unei hotărâri judecătorești pronunțate de către o instanță (complet) neconstituită potrivit legii deschide calea unor contestații ulterioare la CEDO, unde chiar cred că d-na Udrea va avea șanse. 

De asemenea, compunerea nelegală a completului (care este deja constatată de către CCR) este motiv de admitere a unui recurs în casație, cale de atac extraordinară deja declarată în acest dosar și care are termen pe 18 mai 2022. 

De altfel, acesta cred că este de data aceasta principalul motiv al sustragerii de la executare a d-nei Udrea, deși concret probabil mai mult îi va înrăutăți situația.