ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În discuția cu Florentin Țuca, la întrebarea „dacă vine sau nu războiul” am afirmat că pentru astfel de prorociri ar trebui să-i întrebăm pe părinții înainte-văzători de pe Sf. Munte Athos. Florentin a revenit afirmând că el așteaptă un răspuns de la „expertul” doctor în geopolitică Bogdan Herzog. Acum că m-am întors de la Athos sunt în măsură să fac public răspunsul la această întrebare.

În Sfântul Munte ni s-a spus că este foarte posibil ca războiul să înceapă în anul 2025, undeva înainte de Paști.

Nu sunt în măsură să spun dacă aceasta e o opinie comună a părinților de acolo, o inspirație individuală a unui părinte, un cuvânt plin de duh sau o afirmație a cuiva căzut în înșelare. Spun doar ce am auzit și afirm că părintele respectiv o spunea cu bună credință, fără intenția de a înspăimânta și a provoca uimire, cumva chiar forțat, tras de limbă. La întrebarea „dacă ar trebui plecat din țară” în aceste condiții, răspunsul a fost „NU” în ideea că în alte părți va fi mai rău. Cred că pe Athos predomină încă viziunile Părintelui Paisie Aghioritul.

Acum ce să zic, fiecare poate să ia sau nu în seamă cele de mai sus. Opinia „expertului în geopolitică” este însă următoarea: Șansele de război cred că au depășit 50%. De ce? Occidentul continuă să escaladeze propria implicare în Ucraina și atacurile asupra teritoriilor rusești. Asistăm la o escaladare a provocărilor într-un cerc vicios: dacă rușii răspund, vor oferi un casus belli pe care aripa dură a „neoconservatorilor” occidentali îl așteaptă de doi ani. Probabil că își imaginează că într-un război convențional la scară largă Rusia va pierde în cele din urmă, covârșită de forța occidentului colectiv. Dacă rușii nu răspund, se trece la următorul pas în escaladare: un nou atentat CROCUS, o rachetă asupra unui oraș, asupra unei uzine nucleare etc. În cele din urmă vor fi siliți să răspundă…

Singurele ieșiri din acest scenariu sunt, în opinia mea, fie o schimbare de regim la Washington, fie construirea unei capacități de răspuns asimetric sub condiții de „plausible deniability”, adică răspunsul vine printr-un terț.

Bogdan Herzog, care ne face onoarea de a face parte, începând de azi, dintre redudabilii editorialiști și analiști invitați ai ActiveNews, a studiat relațiile economice internaționale la Universitatea de Vest din Timișoara și în Statele Unite, la Rutgers University. După absolvirea studiilor a urmat o carieră de 25 de ani în domeniul consultanței economice cu un focus asupra întreprinderilor aflate în dificultate. Totodată a obținut titlul de doctor în sociologie conferit de Academia Română în urma susținerii unei teze în domeniul geopoliticii. La mijlocul anilor 2010 a înființat Grupul de Studii Frontiera cu activități editoriale și conferințe în care a promovat ideea necesității unei lumi multipolare. Între cărțile sale menționăm volumul de eseuri Integrarea în Turnul Babel (2018), Sincronicitate și Simbol în Execuția lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu (2019) - o analiză a circumstanțelor lichidării fostului președinte al României, și Alchimie și Katechon (2024) – un studiu asupra proiectului globalist de „reparare” a lumii și al barierelor geopolitice în calea acestuia. Poate fi citit la ⚊ bogdanherzog.ro