ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decreștinarea e în vogă în Guvernul României, după cum stă dovadă ora la care a fost fixată întâlnirea de azi dintre reprezentanții cultelor și cei ai Guvernului. Cabinetul lui Florin Cîțu ne-a informat că astăzi, la ora 11.00, chiar în timpul slujbei marii sărbători de Buna Vestire, Guvernul a fixat o întâlnire cu reprezentanții cultelor religioase din România și cu cei ai Secretariatului de Stat pentru Culte. Întălnirea a avut loc la o zi după ce Angela Merkel și-a retras anunțata decizie de a închide Germania de Paștele catolic, 4 aprilie, urmată apoi și de declarația favorabilă sărbătoririi Sfintelor Paști, formulată de președintele de la Cotroceni, Klaus Iohannis.

Conform informării Guvernului, la convorbiri au participat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Comandante Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, consilierul prezidențial Sergiu Nistor - Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, Secretarul General al Guvernului, Horațiu Gorun, și Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean. 

Imediat după întâlnire, Cîțu a afirmat, potrivit titlului ales de UM Digi TV că „permitem circulația în noaptea de Înviere, preoții să sprijine campania de vaccinare”. Acesta să fie trocul? Și chiar trebuie să ne „permită” el să luăm Sfânta Lumină? Cîțu a susținut că vor fi modificate restricțiile de circulație pentru ca românii să poată participa la slujbele de Paște dar, în același timp, el a menționat că a cerut ajutorul preoților pentru a-i convinge pe credincioși să se vaccineze împotriva COVID-19.

„În același timp, am făcut apel la reprezentanții cultelor religioase să susțină în rândul credincioșilor campania de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea rapidă a unui segment cât mai mare de populație ne va ajuta să depășim cât mai curând pandemia și cu cât mai puțini români afectați de virus”, a subliniat Florin Cîțu. Potrivit aceluiași comunicat al Executivului, premierul și reprezentanții cultelor religioase și ai Secretariatului de Stat au discutat despre schimbarea unor reguli - aberante, spunem noi, alături de preoți - ale înmormântărilor pe perioada pandemiei.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, dl. Vasile Bănescu, ne-a transmis că discuțiile avute despre subiectul sărbătoririi Sfintelor Paști  „indică faptul ca acestea se vor putea desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măștii, distanțarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcașul de cult de care aparținem etc).”

Pe 9 martie, de Sfinții Mucenici, Dl. Bănescu afirma cu privire la dezbaterea care se declanșase în presă că „Tema imaginatelor restricții de Paști de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistență, persoane din Biserică sau  din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent. Altfel, cum să te trezești că programezi cu luni înainte restricții imaginabile sau nu?”

Întrebarea rămâne valabilă și azi, la două săptămâni de la formularea ei, și cu cinci săptămâni înainte de Sfintele Paști ortodox, când Învierea va avea loc pe 2 mai.

Sau, altfel spus, Cum să te trezești că programezi cu cinci săptămâni înainte permisiuni imaginabile sau nu?

După cum constatăm din declarațiile oficialilor noștri dragi ne îndreptăm spre o carantină „atipică”, o carantină deja deghizată prin diverse formule savante. Cine ne poate garanta că așa zisa incidență de 6 la mie nu va ajunge din pix în aprilie-mai la 10 la mie? Și-atunci toate planurile enunțate azi rămân doar simple demersuri politicianiste.

Nu putem eluda din relatarea noastră observația că zilele acestea se dă o adevărată bătălie în interiorul PNL în vederea așteptatelor alegeri pentru șefia partidului, care vor prefigura viitorul candidat la prezidențiale.

Pe lista scurtă se află Florin Cîțu care se luptă în săbiuțe de lemn cu Ludovic Orban și Rareș Bogdan, personaje care, în ultimele zile, tam-nesam, au invadat spațiul public cu declarații de adevărați super-eroi și patrioți de carieră privind atașamentul lor față de valorile familiei și chiar respingerea căsătoriilor homosexuale. Aproape că ne vine să credem că PNL nici nu a boicotat Referendumul pentru Căsătorie și Familie, în frunte cu secretarul lui general de la Cotroceni. Apropo, l-a văzut vreodată cineva pe Cîțu la Patriarhie? Sau măcar la vreo biserică?

Analistul Ion Cristoiu consideră că preferatul lui Klaus Iohannis din această combinație este Florin Cîțu, pentru că „vrea să lase în urma lui unul mai prost ca el”. Florin Cîțu trebuie să recupereze și el pe pe linia valorilor tradiționale prin care PNL - un partid aliat la guvernare cu bolșevicii din USR-PLUS și trădătorii cetățeniei lor din UDMR - vrea să pară „de dreapta”. Fuse și se duse.

Iată de ce interpretăm gestul de azi al îngăduitoarelor autorități care ne-au închis în casă la o incidență cu mult mai mică drept unul total politicianist. Și ne așteptăm oricând la o nouă explozie a vreunei tulpini sălbatice, care să aducă Bucureștiul la o incidență de 10 la mie. Și-atunci, vai, ce să facem, trebuie să mulțumim din inimă Partidului că a vrut să ne dea Paști dar boala nu l-a lăsat.

Oricum, o nouă restricție de Paști ar fi fost întâmpinată de data aceasta cu o rezistență activă a credincioșilor și societății civile românești, după cum s-a anunțat și MAI a calculat. 

Românii vor merge la Biserică de Sfintele Paști fie că vor fie că nu vor autoritățile, așa cum am mai spus.

În urma întâlniri de azi, Dl. Vasile Bănescu ne-a transmis următoarea informare:

„Întâlnirea de astăzi, 25 martie, organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului pe tema condițiilor în care se vor desfășura anul acesta sărbătorile pascale, a fost una bazată pe un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenții comune în identificarea soluțiilor optime pentru respectarea libertății religioase și, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare.

Toate cultele religioase au făcut propuneri adecvate situației epidemiologice încă delicate prin care trecem, dar și respectării depline a libertății religioase prin posibilitatea participării fizice a credincioșilor la momentele importante ale sărbătorilor, respectiv la Slujba de Înviere.

Deschiderea tuturor oficialităților pentru buna, ordonata și în același timp fireasca desfășurare a Slujbei de Înviere, ca și a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măștii, distanțarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcașul de cult de care aparținem etc).

Elementele concrete referitoare la organizarea și desfășurarea Slujbei de Înviere din acest an vor fi comunicate atât de Patriarhia Română, cât și de autoritățile de stat după ce vor fi stabilite de comun acord la nivel de detaliu.”

În ceea ce privește restricțiile pe timp de noapte, oamenii vor putea circula fără declarații până la ora 02:00 noaptea, susțin autoritățile, „pe surse”. Ce ne-am fi făcut fără „permisiunea” lor?...