ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din toate modificările și completările aduse de Ministerul Sănătății la Hotărârea de Guvern privind sancțiunile pentru încălcarea normelor din domeniul sănătății publice, două sunt extrem de importante. Prima este introducerea, în premieră, a unor amenzi usturătoare pentru nerespectarea restricțiilor și nepurtarea măștii în situații de risc epidemiologic, semn că Alexandru Rafila se pregătește pentru o nouă pandemie. Pentru a mai atenua șocul, o altă sancțiune introdusă este pentru spitalele care mai cer acum teste Covid la internare.

În procesul evoluției legislației naționale în domeniul sănătății publice și în contextul armonizării cu legislația Uniunii Europene, au fost elaborate și aprobate noi reglementări în domeniul sănătății publice, care nu prevăd, însă, sancțiuni, susține Ministerul Sănătății în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern.

Potrivit acestuia, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice, nerespectarea măsurilor necesare în domeniul sănătății publice cu caracter temporar, în situații de risc epidemiologic și biologic, pentru prevenirea introducerii și limitarea răspândirii bolilor infecto-contagioase pe teritoriul României. Modificarea vine după ce amenzile din pandemie au fost anulate pe bandă rulantă în instanță, pe motiv de neconstituționalitate, dat fiind procedurile legislative defectuoase.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se asigură, astfel, că, la următoarea pandemie, toți cei care vor mișca în front vor primi amenzi usturătoare.

Pe de altă parte, abia acum ministerul s-a trezit să impună sancțiuni managerilor de spitale care cer teste Covid la internare.

Potrivit proiectului de act normativ, aceștia vor primi amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 5.000 de lei pentru nerespectarea obligației de a dispune măsurile necesare în vederea asigurării accesului pacienților în unitățile sanitare publice, precum și a accesului acestora la serviciile medicale, fără prezentarea rezultatului unui test pentru detecția infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Se întorc vremurile tulburi

Noua hotărâre de guvern aduce sancțiuni și pentru lipsa de informare a rudelor despre pacienții internați, luându-se, în calcul, de fapt, interdicția pentru aparținători de a vizita pacienții. Semn, din nou, că se întorc vremurile tulburi.

Astfel, vor fi sancționate cu amenzi între 2.000 de lei și 3.500 de lei, persoanele fizice, și între 5.000 de lei și 7.000 de lei, persoanele juridice, care nu respectă legislația în vigoare privind obligația unităților sanitare publice de a elabora proceduri și de a implementa un sistem de informare a aparținătorilor pacienților care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate informații aparținătorilor, telefonic/prin sms, la cerere. Aceste informații trebuie să cuprindă secția/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant și numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului. Aceleași sancțiuni se vor aplica și pentru nerespectarea de către secțiile/ compartimentele unității sanitare publice a obligației informării telefonice, zilnice, a aparținătorilor, prin medicul curant/medicul de gardă/ personalul desemnat, despre starea și evoluția pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului, în situația în care programul de vizită este suspendat.

Echipamente de protecție

Sancționabile vor fi și neafișarea, la loc vizibil, la intrarea în unitatea sanitară publică a programului zilnic de lucru a medicilor curanți, în vederea solicitării aparținătorilor pacienților internați pe oricare dintre secțiile/compartimentele unității sanitare de a discuta cu medical curant, precum și neasigurarea pentru vizitatori, în mod gratuit de către unitatea sanitară, a echipamentului de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției. Amenzi între 2.000 de lei și 7.000 de lei vor primi și cei care nu respectă suspendarea programului de vizită la nivelul unității sanitare publice  în situațiile de risc epidemiologic.

Parteneriat NAȚIONAL

Citiți și Bulgaria a anunțat că reziliază contractele de vaccinuri cu Pfizer în timp ce distruge milioane de doze nefolosite. Polonia, Republica Cehă și Lituania susțin aceeași poziție. România încă se gândește cum să procedeze cu sutele de milioane de euro promise