ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presa a scris pe larg despre modul în care Pentagonul l-a trădat pe președintele Statelor Unite și Democrația, transformând Statele Unite într-o dictatură de tip latino-american. Multora le-a scăpat însă un detaliu. Un detaliu colosal.

Un editorial al lui Tucker Carlson la Fox News pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

Este ceva în expresia „Deep State” care sună cam paranoic, chiar stupid. Cu numai câțiva ani în urmă, o auzeați în gura relicvelor de extremă stânga, genul de oameni care îți dau lecții despre United Fruit Company (lovitura de stat din Guatemala, 1954 – A.P.) sau despre răsturnarea lui Mosaddegh (lovitura de stat din Iran, 1953 –  A.P.).

Expresia, și atunci, și acum, sugerează că democrația noastră este o vorbă goală. Alegerile și politica internă sunt chestiuni secundare. Puțin importă cu cine votezi, până la urmă aceiași oameni dirijează totul.

Este o concepție destul de sumbră despre sistemul american. Dacă ești un om normal, care ai crescut aici, este ultimul lucru pe care ai  vrea să-l crezi despre țara ta. Pare ceva nebunesc.

Și apoi citești lucruri ca acestea:

Potrivit relatărilor din această vară, în zilele care au urmat alegerilor din noiembrie, Mark Milley, șeful Statelor Majore Unite, a organizat o ședință cu înalți responsabili militari ai Pentagonului.

Milley dorea să îi informeze despre ceea ce a calificat o mare amenințare la adresa securității naționale – o amenințare atât de gravă încât ar fi pus în pericol „stabilitatea republicii”.

Această amenințare, a declarat Milley, era președintele în exercițiu al Statelor Unite. Donald Trump îndrăznise să pună în discuție rezultatul alegerilor. Din această cauză, a explicat Milley, armata americană ar putea fi obligată să folosească forța fizică împotriva președintelui.

„Suntem niște tipi cu arme de foc”, a declarat Milley. Se pare că se pregătise pentru acest moment. Milley a avut discuții asemănătoare cu directoarea CIA, Gina Haspel, precum și cu șeful NSA, Paul Nakasone. A vorbit direct și cu Chuck Schumer și Nancy Pelosi, principalii rivali politici ai lui Trump.

Însă, potrivit noii cărți a lui Bob Woodward și Robert Costa, Milley a mers chiar mai departe. Pe 30 octombrie anul trecut, scriu Woodward și Costa, Milley l-a sunat pe omologul său din China, un general pe nume Li Zuocheng.

Milley nu și-a anunțat șeful, pe președinte, despre apelul telefonic, nici înainte, nici după.

Iată care a fost mesajul lui Milley către armata comunistă chineză: 

„Domnule general Li, doresc să vă asigur că guvernul american este stabil și totul va fi bine. Nu vom ataca nici nu vom desfășura operațiuni militare împotriva voastră.”

Și apoi, Milley ar fi zis:

„Domnule general Li, noi doi ne cunoaștem de cinci ani. Dacă vom ataca, vă voi suna din timp. Nu veți fi luați prin surprindere.”

Luați o pază și cugetați: „Dacă vom ataca, vă voi suna din timp. Nu veți fi luați prin surprindere.”

Potrivit relatării, cel mai înalt responsabil al Apărării din țara noastră s-a asociat în secret cu principalul nostru rival militar pentru a-l submina pe președintele ales al Statelor Unite.

Cum ați descrie asta? Expresia „Deep State” nu este suficient de puternică. Aceasta este trădare. Crimă. Și, se pare, Mark Milley nu este singura persoană implicată în afacerea asta. Alții aveau și ei cunoștință. 

Serviciile noastre secrete au ascultat aproape sigur apelul lui Mark Milley. Dacă pot citi e-mail-urile unei emisiuni de știri de la Fox (au existat dovezi că e-mail-urile lui Tucker Carlson sunt interceptate de serviciile americane – A.P.), care sunt șansele ca ele să fie la cunoștință că șeful Statelor Majore reunite discută cu un important general chinez și cu ce își spun unul altuia? Circa 100%.

Totuși, NSA nu a mișcat un deget. CIA era în mod clar implicată cu totul. „Suntem pe punctul de a se produce o lovitură de stat de dreapta”, i-a spus Gina Haspel lui Milley.

Într-adevăr, o lovitură de stat era în desfășurare, dar ea nu venea dinspre dreapta. În schimb, un grup de funcționari guvernamentali nealeși, fideli mai presus de orice Partidului Democrat și elitei eterne de la Washington, au ignorat Constituția Statelor Unite și au anulat voturile a zeci de milioane de cetățeni americani.

Cum au făcut asta? Au anulat democrația. Democrația nu înseamnă nimic, dacă persoanele pe care le-ai ales nu au nici o putere. Iar Mark Milley a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru ca președintele ales să nu aibă nici o putere.

La începutul lui ianuarie, relatează Woodward și Costa, Milley a convocat o altă ședință cu înalți oficiali militari la Centrul Militar Național de Comandă. El i-a informat că trebuie să îi dea raportul lui, nu președintelui ales al Statelor Unite. 

Nu era puțin lucru. Centrul Militar Național de Comandă controlează, între altele, armele nucleare din silozurile cu rachete ale țării și de la bordul submarinelor nucleare. Mark Milley a pus mâna pe arsenalul nuclear al Americii.

El s-a plimbat prin sala de ședință și le-a cerut ofițerilor săi să se supună autorității sale, nu celei a președintelui. Milley le-a cerut să nu execute nici un ordin fără să îl consulte mai întâi pe el.

Potrivit lui Woodward și Costa, cu toții au fost de acord. Controlul civil asupra armatei încetase. Mark Milley era la comandă.

Dacă este adevărat, atunci acesta este unul dintre cele mai înspăimântătoare lucruri care s-au petrecut vreodată în această țară.

Celor care se declară îngrijorați de posibilitatea ca autoritarismul să pună stăpânire pe America, le spun: deja s-a întâmplat. Despre asta este vorba: autoritarism guvernamental. Al unor funcționari nealeși, care nu răspund în fața poporului, gata să folosească violența pentru a rămâne la conducere.
 
Asta este ceea ce descrie cartea.

Este șocant. Nici o surpriză, presa noastră a petrecut ziua sărbătorind. Se pare că auto-proclamații apărători ai democrației nu cred cu adevărat în sistemul pe care pretind că îl venerează.

Ideea ca alegătorii să dețină putere asupra guvernului le repugnă. Presa este ușurată să constate că, în realitate, democrația noastră este o farsă.

Iată o selecție din programele de știri de astăzi:

Rick Stengel, MSNBC: „L-aș numi pe generalul Milley un erou, s-a comportat într-un mod eroic.”

Gen.lt. Mark Hertling, CNN: „Ceea ce a făcut (Milley) a fost ca măsurile de siguranță necesare să fie luate, așa că îi dau o notă mare pe baza a ceea ce scrie în carte.”

Gen. (r) Barry McCaffrey, MSNBC: „Ne aflam într-o perioadă de pericol extraordinar de mare. Cred că Milley va fi judecat pozitiv de istorie.”

Primul comentariu, al lui Rick Stengle, este o stupiditate, evident. Nici o surpriză.

Al doilea tip a fost un oficial militar în retragere.

Dar ceilalți doi? George Will? Barry McCaffrey? Sunt tipi despre care, indiferent ce părere ai despre ei și pentru cine votează, ai crede că, până la urmă, ar trebui să apere democrația americană.

Însă nu o fac. Ei aplaudă. Sunt încântați să îl vadă pe Mark Milley conspirând în secret cu armata chineză pentru a pune capăt controlului civil asupra Pentagonului nostru.

Acesta este guvernul pe care îl doresc. Nu trebuie să uitați asta.

Și acum, că știți toate acestea, ce urmează? Doug MacGregor este într-un fel în centrul acestei povești. El este un colonel de armată în retragere care anul trecut a consiliat administrația Trump în chestiuni de politică externă.

Din această poziție, el a co-semnat un memoriu prin care cerea retragerea trupelor americane din Afganistan după douăzeci de ani.

Potrivit lui Woodward și Costa, acel memoriu este unul dintre motivele pentru care Mark Milley a decis să organizeze puciul.