ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Bulgaria, a fost ales un nou patriarh. Acesta se împotrivește ambițiilor „papiste” ale Patriarhului Constantinopolului, care își dorește să fie pentru lumea ortodoxă ceea ce este Suveranul Pontif pentru catolici.

Noul patriarh al Bulgariei este implicit o piedică în calea planului ecumenist de unire dintre catolici și ortodocși, pus la cale între Vatican și Constantinopol, al cărui prim pas concret ar urma să fie stabilirea unei date comune a Paștilor, în 2025, când se împlinesc 1700 de ani de la Sinodul din Niceea.

Planul are prea puțin de-a face cu Hristos. Este unul eminanente geopolitic, pritocit de CIA pentru a izola Moscova.

Chiar cu prețul ruperii unității ortodoxe, atâta câtă mai este.

Falia s-a deschis deja în Ucraina, acolo unde Patriarhul Constantinopolului a scos ca un scamator de sub patrafir o Biserică creată de CIA și de Departamentul de Stat. Și unde s-a ajuns la război. 

De aceea, sunt deja semne că noului patriarh i se va face viața grea. S-ar putea merge până la o schismă în sânul Bisericii bulgare.

Așadar, falia căscată în nordul țării noastre, în Ucraina, s-ar putea prelungi în sud.

România și Biserica sa națională sunt la mijloc. Iar pericolul este uriaș. Nu ne amenință doar Războiul, ci și Lepădarea.

De aceea, e nevoie de minte rece, de abilitate diplomatică, de înțelepciune și de rugăciune.

(În această bătălie surdă, politico-duhovnicească, îndepărtarea de la Patriarhie a lui Vasile Bănescu precum și faptul că acesta s-a refugiat la Guvern, nu la vreo editură, trebuie privite într-o lumină nouă).

Pentru mai multe informații despre furtuna din Bulgaria, reproduc mai jos o analiză publicată de Konstantin Șemliuc pe site-ul Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși din Ucraina pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews.

*

Mitropolitul Daniel de Vidin a devenit noul Patriarh al Bulgariei. Cine este acest om, ce ar trebui să aștepte Biserica de la el și cu ce dificultăți s-ar putea confrunta?

Dacă cineva ne-ar fi spus înainte de alegeri că Mitropolitul Daniel de Vidin va deveni noul Patriarh al Bulgariei, nu l-am fi crezut.

Nimeni nu ar fi crezut.

Pentru că, înainte de prima etapă a alegerilor, figura sa nu a fost luată în considerare de aproape nimeni, iar după ce a devenit unul dintre candidații la postul de patriarh, i s-a dat cea mai mică șansă dintre toți.

Într-un articol anterior, am scris că, din punct de vedere uman, victoria sa este aproape imposibilă. Arătam totuși patru motive pentru care el ar putea câștiga:

- Are o poziție clară față de Biserica Ortodoxă a Ucrainei și de Fanar;

- Acest lucru este pe placul celor care se numesc patrioți ai Bulgariei și se opun categoric interferenței Constantinopolului în afacerile Bisericii Ortodoxe Bulgare.

- Este văzut ca un om care nu se teme să spună adevărul și care poate pune Biserica bulgară pe o scenă cu totul diferită de cea pe care se află acum.

- Este capabil să reziste presiunilor autorităților asupra Bisericii.

De aceea, alegerea sa ca Patriarh al Bulgariei poate fi considerată ca o înfrângere pentru Patriarhia Constantinopolului, după cum o demonstrează decepția exprimată de partizanii Fanarului.

Însă nu ar trebui să ne grăbim cu concluziile. Vă voi spune mai ceva mai jos.

Deocamdată, să vorbim despre personalitatea noului patriarh.

Scurtă biografie a Mitropolitului Daniel

Mitropolitul Daniel (Atanas Nikolov) s-a născut pe 2 martie 1972, în Smolean. A urmat școala primară și secundară în orașul natal, apoi a studiat filologie engleză și teologie la Universitatea Sf. Kliment Ohridski din Sofia.

În 1997, a devenit novice (frate) la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sub îndrumarea duhovnicească a Mitropolitului Natanail de Nevrokop.

În 1999, a fost tuns călugăr și ulterior hirotonit ierodiacon.

În 2002, a absolvit Facultatea de Teologie.

Mitropolitul Daniel a slujit în mai multe mănăstiri și a fost hirotonit ieromonah.

În 2008, a fost uns episcop și apoi numit vicar al mitropolitului Natanail de Nevrokop, după care vicar al mitropolitului Iosif al Statelor Unite, Canadei și Australiei.

În 2018, a fost ales Mitropolit de Vidin.

La Sinodul pentru alegerea patriarhului, delegații l-au ales pe Mitropolitul de Vidin ca nou Patriarh al Bulgariei și Mitropolit al Sofiei.

Alegerea a avut nevoie de un al doilea tur, în care candidații au fost Mitropolitul Grigorie de Vrața și Mitropolitul Daniel de Vidin.

Daniel a obținut 69 de voturi, Grigorie 66, iar trei voturi au fost declarate nule.

Poziția Patriarhului Daniel față de Biserica Ucrainei și de Bartolomeu

Desigur, noi, creștinii ortodocși din Ucraina, suntem cei mai interesați de opinia Vlădicăi Daniel cu privire la evenimentele care au loc în țara noastră.

Și aici, poziția sa este clară.

De pildă, el a afirmat în mod repetat că Patriarhul Bartolomeu a acordat Tomos (autocefalie) schismaticilor, fără pocăința acestora, reunindu-i în sânul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și recunoscând această entitate ca Biserică ortodoxă canonică a Ucrainei.

Într-un interviu recent, el l-a acuzat direct pe Patriarhul Bartolomeu de intensificarea persecuției împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (care a aparținut de Moscova până în luna mai 2022 - n.tr.).

„Patriarhul Bartolomeu a susținut că Tomosul urma să aducă pacea în Biserică, să unească milioane de creștini ortodocși; în schimb, a izbucnit un război, iar oamenii pe care patriarhul i-a proclamat canonici persecută Biserica canonică, confiscând biserici, bătând preoți, ucigând.”

De asemenea, el consideră că este inacceptabilă acordarea Tomosului unor „grupări schismatice, fără pocăință, cu un cler problematic”.

Și putem fi siguri că, și în calitate de Patriarh al Bulgariei, Daniel va continua să aibă aceeași poziție, deoarece, după spusele sale, „conștiința unui episcop ortodox îl obligă să își exprime opinia cu privire la probleme importante legate de soarta Bisericii Ortodoxe”.

Deci, în acest sens, victoria Mitropolitului Daniel este și victoria noastră. Putem fi siguri că el nu va recunoaște niciodată și sub nici o formă Biserica Ortodoxă a Ucrainei, că nu vor exista vizite sau negocieri cu Dumenko (întâi-stătătorul BOaU, recunoscută de Constantinopol – n.tr.).

Mai mult, sperăm că Patriarhul Daniel va deveni unul dintre acei lideri ai Bisericii Ortodoxe care să inițieze Sinodul Pan-Ortodox cu privire la „problema ucraineană”.

Cel puțin, ar trebui să ne rugăm pentru aceasta.

Dar există și un „dar”...

Posibila reacție a Fanarului

Putem presupune că Fanarul are un „plan B”, de rezervă, în cazul victoriei unui candidat „nedorit” în Bulgaria?

Sau ne putem aștepta ca victoria Mitropolitului Daniel și mandatul său de Patriarh al Bulgariei să decurgă „fără probleme”? Greu de crezut.

Să ne amintim că mai mulți mitropoliți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare au călătorit la Fanar, unde au participat la o slujbă comună cu episcopi ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Neconsultându-se cu Sinodul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei, ei au sfidat de fapt întreaga Biserică, arătându-și clar simpatiile.

Cu puțin timp înainte de alegerile pentru scaunul de Patriarh al Bulgariei, Mitropolitul Nikolai de Plovdiv și-a retras candidatura, declarând că nimănui nici măcar nu îi poate trece prin cap cine va deveni Primatul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei.

În Bulgaria, aceste cuvinte au fost percepute ca o amenințare: „Nu mă vreți pe mine, atunci o să vedeți pe cine vă voi da eu.”

Mai mult, politicianul bulgar Kostadin Kostadinov i-a cerut președintelui țării să convoace o ședință a Consiliului de Securitate din cauza a ceea ce el consideră a fi interferența SUA în alegerea noului Patriarh al Bulgariei.

În plus, Kostadinov a declarat că Biserica Ortodoxă Bulgară se află în pragul unei schisme similare celei care a zguduit țara în anii 1990.

La acea vreme, acum câteva săptămâni, nu am înțeles despre ce schismă vorbea.

Însă, când alegerile pentru Patriarh se aflau în desfășurare, a devenit clar că situația Bisericii Ortodoxe Bulgare este într-adevăr foarte complicată.

Ea s-a împărțit realmente în două părți – Patriarhul Daniel a câștigat cu o marjă de numai trei voturi.

Vă dați seama că 69 de voturi față de 66 este un rezultat foarte strâns și foarte complicat, deoarece indică un echilibru de putere aproape perfect în sânul Bisericii bulgare.

La aceste fapte, să mai adăugăm una: imediat după victoria Patriarhului Daniel, unii clerici bulgari (îndeosebi foarte cunoscutul în Bulgaria arhimandrit Nicanor) au declarat că Patriarhul lor este Bartolomeu.

Adică, ei au anunțat de fapt că intră sub autoritatea Patriarhiei Constantinopolului.

Punând cap la cap toate aceste fapte, se desprinde următoarea imagine:

1. Mitropolitul de Plovdiv merge la Fanar unde se asigură că, dacă persoana „greșită” câștigă alegerile, se activează „planul B” – scindarea Bisericii bulgare.

2. Dacă Patriarhul Bulgariei rămâne un om fără jumătăți de măsură, a cărui poziție este clar cunoscută și a cărui voință este inflexibilă – care îi satisface pe deplin pe unii (pe anti-fanarioți) și îi nemulțumește total pe alții (pe fanarioți), atunci se declanșează o campanie de discreditare a rezultatelor alegerilor.

3. În paralel, mai întâi unii clerici, apoi unii ierarhi își declară dorința de a se alătura Patriarhiei Constantinopolului.

4. Biserica Ortodoxă Bulgară este scindată și un exarhat al Fanarului apare pe teritoriul său.

Desigur, scenariul acesta este doar unul ipotetic, dar dacă rememorați tot ceea ce s-a petrecut în Bulgaria în ultima lună, nu vi se va mai părea atât de fantastic.

De exemplu, putem aminti declarațiilor unor politicieni potrivit cărora, în cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare există o partidă a „iubitorilor Fanarului”, ai cărei reprezentanți sunt „ieniceri în sutană”.

Tot în Bulgaria se spune că acești ierarhi contestă autocefalia Bisericii Ortodoxe Bulgare, considerând că separarea BOB de Patriarhia Constantinopolului este ilegală.

Prin urmare, chiar dacă scenariul nostru pare nerealist, nu trebuie să conchidem că victoria Patriarhului Daniel este 100% un eșec al Fanarului.

Să vedem de ce...

În orice situație, Patriarhul Daniel va avea de-a face cu o Biserică divizată, în care o parte dintre ierarhi gravitează în jurul structurii bisericești propuse de Patriarhia Constantinopolului, iar cealaltă parte în jurul unei ordini canonice și eclesiologice mai tradiționale.

El va trebui să găsească un teren de înțelegere cu ierarhii care și-au arătat deja atitudinea față de canoanele bisericești, slujind alături de schismaticii ucraineni, precum și cu cei care vor să stabilească relații mai strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Pe scurt, Patriarhul Daniel nu va avea o misiune ușoară. De aceea, are cu adevărat nevoie de rugăciunile noastre. Dumnezeu să îi ajute!