ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu o săptămână, miercuri, 10 mai, Muzeul de artă din Cluj a fost gazda lansării cărții editurii Humanitas ”Biserica de stat, sau Biserica in stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Romane, 1918-2023”, în prezența autorului, istoricul austriac Oliver Jens Schmitt.

Profesorul Lucian Nastasă Kovacs, directorul Muzeului de Artă, a afirmat cu această ocazie că lucrarea lui Schmitt „este un demers cinstit de cercetare istorică, a unui subiect greu de documentat”, a informat presa locală.

Pe 11 mai, a urmat lansarea la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, în prezența autorului și a editorului, omul de afaceri Gabriel Liiceanu, patronul Editurii Humanitas, care s-a lansat într-un atac visceral la adresa Bisericii Ortodoxe Române, a tuturor patriarhilor, considerați împreună cu instituția colaboraționiști ai regimurilor dictatoriale, și chiar și a predării religiei în școli, între multe altele.

Istoricul clujean Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător la  Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, a afirmat, cu privire la cele două lansări:

Grobianismul abject al lansărilor cărții lui OJSchmitt de la Cluj (am participat) și București (am urmărit on-line) manifestat în discursurile extrem de agresive și descalificante intelectual ale amfitrionilor (Liiceanu et comp - n.n.) arată de fapt miza și scopul cărții: linșajul mediatic al instituției a cărei istorie în ultimii o sută și ceva de ani pretinde că o restituie. Prin aceste evenimente, Editura Humanitas cade într-o hrubă hidoasă, ceea ce e foarte trist.”

După lansarea de la București, într-o expunere elevată intitulată „Atac virulent al domnului Gabriel Liiceanu la adresa Bisericii Ortodoxe Române”, Pr. Prof. Univ. Dr. Mihail - Simion Săsăujan a solicitat în dimineața zilei de 15 mai, explicit: „Așteptăm punctul de vedere oficial al Biroului de Presă și relații publice al Patriarhiei Române în legătură cu noua apariție editorială la prestigioasă editură Humanitas!”.

Poziția sa a fost publicată pe 16 mai în Ziarul Lumina, însă cu finalul PIERDUT. Iată concluzia Pr. Prof. Univ. Dr, făcută dispărută nu se știe de ce și de către cine în Lumina: „Editura Humanitas, care l-a pierdut pe autorul care scotea o carte la șase luni (Lucian Boia, dovedit turnător la Securitate) are acum un nou Boia!”.

La aproape o săptămână de la lansarea de la Cluj-Napoca, pistolarul de replici acide la minut de la Patriarhie însărcinat cu apărarea Bisericii, recte Vasile Bănescu, a catadicsit să ofere în sfârșit un răspuns anodin, publicat de Hotnews fără a se numi nici autorul, nici editura, nici „lansatorul” din Apelul Pr. Prof. Univ. Dr. Mihail - Simion Săsăujan, situație reprodusă și la Basilica.ro, care citează un text ascuns de pe contul de Facebook al purtătorului.

Aici apare măcar numele autorului falsei „Istoriei a Bisericii Ortodoxe Române”. Nu se știe cine și unde a publicat-o și nici cine a cerut interzicerea religiei în școli odată cu lansarea ei acuzând Biserica de colaborare cu toate regimurile dictatoriale. Iar a rămas emițătorul setat pe MUCLES?

Boia (vechiul și noul) și Liiceanu (editorul lui și al clonei lui) trebuie protejați. Să cerem împreună cu Liiceanu interzicerea unui post de televiziune din Romania și să ne războim în schimb cu dușmani imaginari din presa liberă, care, chipurile, ”infestează creștinismului cu naționalism și filetism obscen”, este mai normal.

Să reținem o afirmație a Pr. Prof. Univ. Dr. Mihail - Simion Săsăujan despre cei care atacă Biserica chiar și din interior și rostogolesc obsesiv falsa teză a „etnofiletismului” (foto sus): „Domnul Liiceanu este un om inteligent. Știe, dar refuză în mod perfid să recunoască că valorile creștine ortodoxe n-au intrat nicicând în conflict cu valorile culturale europene. (...) Avem de a face cu o temă profund falsă care este utilizată în ultima lună, pe numeroase pagini de Facebook, în mod exclusiv geopolitic, în contextul internațional al războiului din apropierea țării noastre, temă care vine la pachet cu critica vehementă a „ereziei etnofiletiste”.”

Pentru necunoscători, cu privire la finalul pierdut din Lumina: Lucian Boia recunoaște că a colaborat cu Securitatea timp de 16 ani: „Ce era să fac? Nu cred că ar fi fost o idee bună să refuz”