ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Articol premiat cu Premiul III, în cadrul Concursului ActiveNews de eseuri, cu tema Era Covid și Marea Resetare - starea actuală, perspective, soluții. Parteneri: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Carte Ortodoxă

E adevărat că-mi câștig existența din scris, altfel de scris .. Despre era covid și marea resetare s-a scris. S-a scris mult și prost. S-a scris ‘mult și bine’. Pe orizontală. Dar nu s-a scris pe verticală, nu prea, și nu de noi cei de rând. Iar pe orizontală, fără de orizont, ne învârtim în cerc. Și amețim. Continuu. Amețiți fiind, dar cu ceva bunăvoință de orizont, putem la linia lui să cotim .. hai in sus! Hai că nimic nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu. Din mila Lui era covid nu le-a ieșit cum și-au propus și nici marea resetare nu le va ieși ..Cu noi este Dumnezeu. Cu noi cei care suntem cu El.

Hai fraților să ajungem câți mai mulți și cât mai repede (ne presează .. timpul) să trăim Cuvântul. Hai să trăim Mare ești, Doamne, și minunate sunt lucrurile Tale și niciun cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale! (Slujba aghiazmei mari). Hai fraților .. cu viețile Sfinților! Hai cu viețile marilor noștri domnitori, unii Sfinți, unii Sfinți și Martiri! Hai cu înțelegerea minunii cum de existăm ca neam și creștin și ortodox .. de mii de ani.. pe cine am zdrobit, pe cine am călcat și cu a Cui Putere. Hai cu ..Voroneț, hai cu albastrul, unice in lume, și Minunea și Albastrul, și Albul și Astrul. Și nu hai cu .. alb-albastru. Hai cu răspunsul la întrebarea cu ce se mănâncă lumea asta. Răspunsul face diferența. Iubirea face diferența. Nădejdea face diferența. Credința face diferența. Răbdarea face diferența. Supunerea/predare fac diferența. Rezistența face diferența. Si, bineînteles, frica face, mai ales în vremurile de acum, diferența. Hai cu voia de sine stăpănitoare pănă ce nu ne este cuprinsă de anestezie. "Majoritatea oamenilor sunt nemulțumiți de soarta lor, dar este extraordinar de greu să găsești un om care să fie nemulțumit de mintea sa!"1

Hai cu raționamentul lui Blaise Pascal: „Dacă există Dumnezeu și nu cred, am pierdut totul. Dacă există Dumnezeu și cred, am câștigat totul". Și pe urmă hai și cu întrebarea Părintelui Arsenie Papacioc: "Cine riscă cu viața lui?” Acum e clar?!

Oricâte s-ar scrie pe orizontală, maximum de augmentați fiind, dacă nu au așezare pe verticală .. ce folos?! Ne mințim frumos. Chiar fără să știm. Oare? Jumătate de adevăr e întotdeauna minciună. 

Oricâte știm fără bază nu avem pe ce așeza. Ce folos? Ce folos viață fără de Hristos? El e apărător .. și pentru aceea suntem de nezdrobit, căci ținem legile cele puse de El mai înainte. Și asta îi întunecă. Pănăîn cele mai de jos ale adâncului iadului îi poartă. Ce folos dacă căștigăm lumea întreagă iar sufletul ni-l pierdem? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său?2

Fără Hristos, fără a înțelege ce vrea El de la noi să împlinim, fără legile lui tămăduitoare - pe care știind că nu le împlinim de voie, ni le-a dat ca porunci .. așa e El Bun -, nu înțelegem rostul lumii, suntem pe lângă realitate. Pe lângă Cale. Pe lângă Adevăr. Pe lângă Viața. Pe lângă mântuirea sufletului. Să nu fie!

Iată Marea Resetare ca o Mare Șansă. Așa v-o doresc. Întotdeauna "rămâne stânca, deși moare valul”. Oricâte valuri ar fi:"Fiii tăi trăiască numai în frăție, Guste fericirea raiului ceresc, Dulce Românie, asta ți-o doresc.3

Hai fraților! Hai, prin răbdare să (re)dobândim veșnicia raiului. 

Hai cu numerele Lui Dumnezeu: 

9:604 Lasă morții să-și îngroape morții lor, iar tu mergi de vestește împărăția lui Dumnezeu. Hai fraților și noi .. și vii și vestitori să fim!

3:94.. orice pom care nu face roadă bună se taie și se aruncă în foc. Hai fraților și noi ..cu roada.. bună, se întelege!

12:314 Căutați mai întâi împărăția Lui. Și toate acestea se vor adăuga vouă. Hai fraților s-o căutăm! Să nu ne lăsăm pănă n-o găsim! Și vom fi salvați .. și în veacul acesta .. și în cel ce va să fie.

8:25 Căci legea duhului vieții în Hristos Iisus m-a eliberat de legea păcatului și a morții. Cine ne-a izbăvit din frica morții care ne tine in robie toată viața6? Lupta e cu El..pentru că se vrea și robia.. și pieirea..

Hai cu Războiul nevăzut. Tot ce se întâmplă, dar tot, e o luptă împotriva lui Hristos, că-i zic pandemie..climă..whatever. O luptă împotriva liberului arbitru, a conștiinței - glasul Lui Dumnezeu în om. satana a vrut să fie asemenea cu Dumnezeu, a căzut, ne-a înșelat in Rai..l-am pierdut (pe mâna noastră) și nu se lasă până când urâciunea pustiirii (prorocul Daniel) nu stă în Locul cel Sfânt7. Să n-o lăsăm. Să nu ne lăsăm .. înșelați .. iar. Și iar. A fi in Biserica Ortodoxă e a ști..fiți fraților! Și mai lăsați sincretismul (religios).

Mulțumim Doamne pentru ajutorul primit să ducem și să ne salvăm din era covid, din războiul văzut și..mai ales, nevăzut. Un singur lucru contează.. actually trei: IERTAREA, ZÂMBETUL INTERIOR ȘI ACCEPTAREA CRUCII CA FIIND O NECESITATE8.. când vom înțelege .. vom fi fii ai credinței spre dobândirea sufletului și nu fii ai îndoielii spre pieire9. Și dacă suntem fii, suntem și moștenitori - moștenitori ai lui Dumnezeu și împreună-moștenitori cu Hristos, dacă pătimim împreună cu El, ca împreună cu El să ne și preamărim10

Hristos a Înviat! Învierea noastră. Știutorul inimilor noastre.

Hai la mulți ani cu Hristos! 

IC XC NI KA

Claudia Goage

P.S. Când Iisus se răstignea pe cruce, evreii îi spuneau, și pe bună dreptate, adică la modul cel mai logic, dacă esti Tu Fiul Lui Dumnezeu dă-te jos de pe cruce, dovedește-o, salvează-te pe tine. Insă Iisus nu le-a dat un răspuns logic, ci teologic. Tocmai pentru căe Fiul Lui Dumnezeu nu s-a dat jos de pe cruce, pentru aîntelege noi, lucrarea Lui, prin propriul Lui exemplu: asumarea crucii. Datul jos de pe cruce nu este în "fisa postului” Lui, nu este mântuitor, nu duce la Înviere. Există o singurădirectie pentru mântuirea sufletului: asumarea crucii. Numai de pe CRUCEA-SCARĂ ne putem sui la Cer. Ce am vrut să spun, că răspunsul la "de ce-uri" nu este unul logic, ci unul teologic. Lupta noastră, însă, e și logică și teologică. Hai s-o ducem fraților! Noi pregătim caii pentru ziua de război, izbânda ne-o va da Dumnezeu11. De cine săne fie frică? În iubire nu este frică12

Hai fraților, nu primiți marfa! Nu fiți marfă!

____________________________________________________________________________________

Arhimandritul Sofronie

Sfânta Evanghelie după Matei 16:26

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie de Mihai Eminescu

Sfânta Evanghelie după Luca 

Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel

Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel 2:14,15

Sfânta Evanghelie după Matei 24:15

Pr. Arsenie Papacioc 

Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel 10:39

Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel 8:17

Pildele lui Solomon 21:31

Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan 4:18