ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un ofițer ucrainean de rang înalt cu legături cu serviciile de informații a coordonat atacul de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream de anul trecut, au relatat ieri The Washington Post și Der Spiegel, citând oficiali ucraineni și europeni anonimi, precum și alte persoane familiare cu operațiunea.

Moscova și aliații occidentali ai Kievului s-au acuzat reciproc cu privire la exploziile submarine care au distrus Nord Streams 1 și 2 – gazdocutele dintre Rusia și Europa prin Marea Baltică – la șapte luni de la invazia Rusiei în Ucraina.
 
 
Rolul ofițerului oferă cea mai directă dovadă de până acum care leagă conducerea militară și de securitate a Ucrainei de misteriosul atac din 2022, din septembrie, scrie The Washington Post.

Colonelul Roman Chervinsky, în vârstă de 48 de ani, care a servit în cadrul Forțelor pentru Operațiuni Speciale din Ucraina, a fost „coordonatorul” operațiunii Nord Stream, a declarat The Washington Post, citând persoane care cunosc rolul său.

Chervinsky ar fi gestionat logistica și sprijinul pentru o echipă de șase persoane care a închiriat o barcă cu pânze sub identități false și a folosit echipamente de scufundări la mare adâncime pentru a plasa încărcături explozive pe conductele de gaz.

Potrivit Washington Post, Chervinsky a primit ordine de la oficiali ucraineni mai înalți, care la rândul lor îi raportau generalului Valery Zaluzhny, șeful armatei ucrainene.

Chervinsky a negat, prin intermediul avocatului său, că ar fi avut vreun rol, iar purtătorii de cuvânt ai guvernului ucrainean nu au răspuns la întrebările legate de participarea lui Chervinsky. (B.T.I.)
 
Parteneriat InPolitics