ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sîmbătă, 12 iunie 2021, la emisiunea Interviurile lui Cristoiu, postul tv Aleph News a difuzat un interviu luat de subsemnatul Înalt Preasfinției sale, Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie n-are nevoie de nici o prezentare.
Așa ar fi trebuit să încep interviul apelînd la un clișeu de amplă întrebuințare în presa noastră de fătuce și guguștiuci.
Eu însă am simțit nevoia să prefațez acest interviu de excepție cu reamintirea unui adevăr despre care am scris și am vorbit de vreun an și ceva încoace, de cînd durează Pandemia:
Arhiepiscopul Teodosie e una dintre puținele Înalte fețe Bisericești care s-au aflat în prima linie a Luptei pentru apărarea Bisericii Ortodoxe Române în vremurile de restriște ale lui 2020, cînd Statul s-a lansat într-o hărțuire fără precedent în Istoria noastră modernă a Bisericii.

În Jurnalul meu video din 29 noiembrie 2020, sintetizam numeroase intervenții de-ale mele despre relația Stat-Biserică în timpul Pandemiei:

„Eu am abordat acest conflict unic în istoria României moderne, nu în istoria postdecembristă, dintre Biserică și stat. De fapt asistăm, la cel mai mare atac din istoria României împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Nu sunt bigot, sunt creștin, am criticat uneori Patriarhia. Dar, atenție, asistăm la cea mai jegoasă campanie. Nu e o campanie de atei. Ateii sunt oameni care sunt indiferenți față de religie. Nu cred. Noi asistăm la o campanie de ură împotriva Bisericii. Această campanie de ură este dusă de presa și de USRPLUS. E treaba lor. Un domn numit Klaus Iohanns a dat dispoziție PNL-ului să fie mai rău decît USRPLUS în această hărțuire a Bisericii Ortodoxe Române. Este opera nemijlocită a lui Klaus Iohannis”.

Nu mai e nevoie, cred, să reamintesc momentele de referință ale Hărțuirii Bisericii Ortodoxe Române de către Statul Român sub pretextul restricțiilor impuse de Pandemie. Folosind un conflict arbitrar Credință versus Sănătate, o născocire de minți analfabete, pentru că Sănătatea are drept aliat Credința fie și pentru că starea sufletească a omului e unul dintre cele mai puternice medicamente din lume (Soljenițîn s-a vindecat de cancer în lagăr datorită puterilor nebănuite pe care i le-a dat credința că va supraviețui încercării), Statul, condus de Klaus Iohannis, a închis bisericile, a interzis pelerinajele, a cerut preoților să simplifice și să falsifice ritualuri bisericești de veacuri, dar mai ales a năpustit asupra celor care pledau pentru respectarea dreptului individual la religie o propagandă de mameluci. Prea preocupat să-i dea Cezarului mai mult decît i se cuvine prin vechea învățătură, Preafericitul Daniel, sprijinit de cîțiva membri ai Sfîntului Sinod dispuși să se închine la Cotroceni ca la un nou Sfînt Mormînt, au acceptat măsurile de punere a Bisericii pe coji de nucă.

Din fericire pentru credința românească, BOR a avut și are și veritabili Luptători pentru apărarea credinței.
Unul dintre aceștia se numește Înalt Prea Sfinția Sa, Teodosie.
În atmosfera de umilire a clerului, cînd Statul mai avea un pic și asemenea Puterii bolșevice, bătea în cuie ușile bisericilor pentru a le transforma în depozite de trotinete și biciclete pentru TeFeLiști, s-a ridicat glasul lui Teodosie. Așa cum am mai precizat, eu nu sînt un credincios fanatic, un habotnic. Sînt însă un fan al statului de drept și în această ipostază am susținut și susțin că nici un Pericol intern sau extern nu justifică încălcarea dreptului individual la exprimarea credinței. De pe această poziție, am denunțat hăituirea Bisericii și am salutat pe toți cei care din interiorul Bisericii s-au ridicat la luptă pentru apărarea Libertăților religioase, asumîndu-și multe riscuri, între care s-a situat terfelirea imaginii, cum s-a întîmplat în cazul lui Teodosie, de către Unitățile Militare din Presă.

După ce Dumnezeu l-a bătut cu votul pe Klaus Iohannis – Partidul Lui, PNL, cel care a hăituit Biserica a pierdut alegerile din decembrie 2020, președintele s-a declarat învins.
Vizita sa la Patriarhie a căpătat simbolul mersului în genunchi la Canossa.
Ca urmare a acestei vizite, atitudinea Statului față de Biserică s-a schimbat spectaculos.
Libertatea de care s-a bucurat BOR de Paștele lui 2021 exprimă această schimbare.

Despre acest lucru am discutat cu Înalt Prea Sfinția Sa în cadrul interviului:

IPS Teodosie: Puterea Bisericii este veșnică, puterea Statului este vremelnică. (…) Nu există niciun temei să închizi bisericile. Doar Biserica are dreptul să închidă bisericile. Altcineva, nu. Nu s-a cuvenit să fie închise, spun și acum. Dacă știam ce se pregătește, începeam înainte de a se închide să iau atitudine, dar după ce s-a luat am luat această dorință de jertfă să fiu aproape. Bine că suntem în vremurile în care suntem, că avem mijloace de comunicare și putem să ajungem în casele credincioșilor, chiar de la distanță.(…) Sincer nu m-aș mai fi supus unei hotărîri de felul acesta, că nu este temei.”

Victoria BOR și-a avut cauza și în tresărirea de demnitate de dinainte de alegeri a Patriarhului Daniel. Și Preafericitul a plătit această tresărire. Păduchii din presă ai Sistemului au vînturat de îndată un dosar.
Tresărirea Patriarhului n-ar fi fost posibilă dacă asupra Patriarhiei nu s-ar fi exercitat presiunea uriașă de jos în sus a slujitorilor Bisericii.
Lui Teodosie i s-au alăturat și alte Înalte Fețe Bisericești.
Patriarhul Daniel și-a dat seama că nu mai poate accepta tacit hăituirea Bisericii.

Pentru mine, un interviu luat unei personalități e ca o hîrtie de turnesol pentru personalitatea respectivă.
Interviul luat IPS Teodosie mi-a confirmat ceea ce am scris și zis pînă acum de arhiepiscopul Tomisului:
I.P.S. provoacă paralizii în lumea laică prin afirmațiile sale.

Chiar și interviul de la Aleph News a stîrnit scandal prin atacarea Bisericii Catolice.
De aici eticheta pusă Înalt Prea Sfinției Sale de personaj controversat. Evident, am abordat cu ÎPS în interviu și această poreclă dată de presă:

IPS Teodosie: Degeaba, că nu sunt controversat. Toate pe care le am de spus, le spun pe față și le spun după regulile canonice ale Bisericii. Nu mă abat niciodată de la aceste reguli. Să spună ce-o spune, nu mă simt controversat pentru că nu mă abat cu nimic de la învățătura bisericii (…) Nu a fost conflict cu autoritățile, nici dispută. Cu autoritățile sunt într-o relație foarte bună. De aceea când am făcut niște acțiuni ale Bisericii, pelerinaje, l-am invitat și pe președinte, și pe premier, pentru că respect autoritatea. Că nu înțeleg oamenii limbajul Bisericii, asta e altceva.”

Afirmațiile lui Teodosie sînt însă șocante, scandaloase pentru cei din afara Bisericii.
Pentru cei care nu cred, Învierea lui Lazăr e imposibilă din punct de vedere medical.
Pentru cei care cred Învierea lui Lazăr e posibilă.
Ba chiar și a lor la A doua venire!

CristoiuBlog

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews