ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum cîteva zile, publicam în „Cotidianul” întreaga poveste a falsului grosolan prezentat de Cosmin Prelipceanu la Digi24, cu acel așa-zis soldat rus, care era, de fapt, un tînăr beat într-o discotecă, intervievat acum 14 ani. O propagandă deșănțată, o manipulare ordinară marca Digi24. Însoțeam acel montaj video cu o declarație de iubire a lui Cristian Tudor Popescu față de acest post „echilibrat” și „decent”. Haideți să revedem acest pasaj cu mărturisirea lui de credință:

După ce am făcut demonstrația acelei „făcături” propagandistice de la Digi24, îl invitam pe Cristian Tudor Popescu să-și demonstreze seriozitatea și să facă exact ce spunea în acel clip, adică să dispară din emisiunile Digi24. Așa se face că a găsit o metodă mai blîndă și, în emisiunea lui Pândaru, a taxat manipularea lui Prelipceanu: „Acum, reacția generală în România cea mai răspândită față de ce se întâmplă în Ucraina este că Rusia este un stat barbar, care comite crime de război în fiecare zi acolo. Și atunci apare ideea asta, dacă dăm în ăștia, în Rusia agresoare, nu contează, că e pe cârca lor, încă o lovitură dată imperialismului rus, e de bine. Nu e de bine! Dimpotrivă, trebuie să fim corecți până la capăt, indiferent cu cine avem de-a face”.

Cristian Tudor Popescu a crezut că e de ajuns și că totul va merge mai departe ca și pînă atunci.

Numai că – nu a fost așa! Mai ales că în aceeași emisiune realizată de Claudiu Pândaru, „Cap limpede”, Cristian Tudor Popescu și-a permis să comenteze și proiectele de modificare a legilor securității, subiect extrem de sensibil care a inflamat serios opinia publică.

Ei, asta nu i-a mai fost trecută cu vederea lui CTP! Una poate mai mergea, dar două poziții care să strice jocurile UM Digi24 parcă e prea mult, au tras concluzia mai marii postului, astfel că au anunțat încetarea colaborării dintre Digi24 și Cristian Tudor Popescu! În mod aproape natural, au sărit în apărarea lui Crtistian Tudor Popescu mai mulți jurnaliști din aceeași unitate de credință.

Cătălin Tolontan îi ia apărarea lui CTP, dar arată cu degetul spre tumoarea de la Digi24: „Concedierea sa dovedește, însă, că a spus nu prea mult, ci prea puțin despre cum merg lucrurile la Digi 24. Acest post, unde există și o mulțime de jurnaliști onești, trăiește sub matricea gândirii unor oameni care n-au nicio legătură cu presa și cu serviciul public. S-a văzut asta și în cazul Dragoș Pătraru”.

Ioana Ene Dogioiu nu putea să lipsească din acest peisaj și scrie: „Dar fie că-ți plac sau nu stilul și viziunea lui CTP, e greu să nu admiți că în acest moment este nava amiral a jurnalismului românesc. Cu luminile și umbrele sale profesionale, inevitabile în orice carieră, este un punct de referință pe care nu-l poți ignora, indiferent dacă raportarea e pozitivă sau negativă”. Ei, dă-o dracului de treabă, chiar așa, „nava amiral a jurnalismului”? Știam noi că n-a mai rămas prea mult din ce era odată presa, dar chiar așa de rău să fi ruginit, încît CTP să fie nava amiral?

Cine își mai amintește știe că acest Cristian Tudor Popescu, în perioada Pieței Universității din 1990, îi punea la zid pe studenți și protestatari și ridica în slăvi intervenția minerilor din 13-15 iunie în ziarul „Adevărul”, la care lucra:

De atunci, era CTP-ul înregimentat în barca puterii și, pentru „meritele” sale a avut numai de cîștigat: a fost și în slujba tuturor mogulilor de presă, a lui Dan Voiculescu,  a lui Sorin Ovidiu Vântu, a lui Adrian Sârbu. A moderat dezbaterea din 2004 dintre Traian Băsescu și Adrian Năstase, a fost declarat 10 ani la rînd de către SOV (mă rog, Mihai Tatulici) pe locul 1 la jurnaliști. Adică totdeauna a căzut în picioare, găsindu-se de fiecare dată cineva care să-i bage bani în buzunare.

Pentru un asemenea profitor, nu simt nevoia unei solidarități, deși eu aș fi în stare să fiu solidar chiar și cu dușmanul meu de moarte dacă i se face vreo nedreptate. Și asta pentru că nu cred că lui CTP i se face acum o nedreptate! El primește acum exact ceea ce merită, adică exact ceea ce primește orice slugă care îndrăznește să se ridice din genunchi.

Amintesc doar reacția lui la închiderea postului OTV în 2013: „Este scandalos că nu a fost interzis până acum. Firește că orice oră în care această bacterie pe care o vedeți în imagine cum se își mișcă pseudopodele, este o oră în care nu infectează România, este o oră sanitară. Această decizie a CNA-ului este un plasture peste un furuncul”.

El era atunci pe cai mari, nu-l interesa că închiderea unui post TV este un atac la adresa libertății presei, el da verdicte. Iar acum, cînd este dat afară de la Digi24 ca o măsea stricată, de ce aș fi eu solidar cu acest „furuncul”?

P.S. Se aude că scoaterea pe tușă a lui CTP ar fi începutul unui război între rezerviștii și activii serviciilor infiltrați în presă. Dacă e așa, atunci la război, tovarăși, nu vă menajați!

COTIDIANUL / Vedeți și GALERIA FOTO DE MAI JOS:

Fenomenul Piața Universității 1990 și Mineriada din Iunie 1990

Vezi galeria Fenomenul Piața Universității 1990 și Mineriada din Iunie 1990