Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra (II): Cu carul cu boi la cimitir

Țasta și Țăstoiaca au avut doi băieți, Dumitru (Mitrică) și Ion (Burtosu).
Burtosu este străbunicul meu patern. S-a însurat cu Nicola, din neamul ale Ciupilă, care a orbit de tânără, cu care a avut patru copii: Ion (Oane), bunicul meu, Gheorghe, Elena (Leana) și Georgeta (Geta).
Burtosu a murit de ciroză, în 1966, când eu aveam un an. Singura amintire despre el este o poză cu carul cu boi care-l ducea la cimitir. Fusese funcționar, secretar de primărie. Politică a făcut cu liberalii. Măița, bunica mea, îmi povestea că venea de la Islaz, unde o vreme a fost secretarul Primăriei, cu niște pești de Dunăre imenși.
Pe Nicola, căreia îi spuneam Muma, o țin minte bine, pentru că a murit în 1971, când aveam șase ani.
De la casă până la WC-ul din curte era o sârmă, la înălțimea mâinii ei, ca să nimerească drumul. Însă, prin casă știa tot. Gătea și făcea treburi casnice, deși nu vedea nimic.
Eu și vara mea Corina, care e mai mică cu doi ani decât mine, ne ascundeam sub albia mare, care era rezemată de un perete unde se spăla Muma în lighean. Ne auzea și striga pe Măița, care ne lua la trei păzește.
Corina, ce era mereu dornică de răzbunare după fazele astea, mă îndemna: „Cătăline, hai să batem baba asta!”. Evident că măița auzea și începea altă beșteleală.
Fiind copilul ăl mai mare și mama lui orbind, Oane (Tita, pentru mine) a fost obligat să se însoare la 15 ani, cu o fată din neamul ale Pena, care era poreclă, nu numele de familie ca la noi, deci nu erau rude, dar aceasta a murit „mireasă”, cum se spunea. Adică nu au apucat să facă nunta. Când mă duceam cu Măița la cimitir, obligatoriu treceam și pe la mormântul ei, care era undeva spre gardul din fundul curții ale Zdraiciu de pe deal.
Un an mai târziu, Tita s-a însurat cu Măița, Ștefana (Fana) din neamul ale Șarpe de la Vădăstrița, care era mai mare cu un an decât el, fiind născută la 1916.
Tatăl Măiței, Marin Șarpe, a fost dat dispărut pe front în primul Război Mondial și așa a rămas. Deci, mama ei crescuse singură patru copii: Oane, Floriștean, Oprița (măritată la Vârtopu) și pe ea, care se născuse când tatăl era deja pe front.
Pe la începutul anilor 1970, Tita și Măița au fost, cu fata și ginerele lor, într-o excursie cu mașina pe la cimitirele eroilor din Moldova, doar-doar i-or descoperi mormântul. Nu l-au găsit!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate

Peninsula Iberică este noul Wuhan?

BTI: A venit adevărata nucleară: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute

A vrut un Nürnberg al Covidismului: A fost aruncat în pușcărie!

EMISIUNE LIVE: Doru Paraschiv, ofițerul de informații care l-a prins cu minciuna pe Marian Enache de la CCR ÎN DIRECT la ActiveNews și Starea de Libertate. ACTUALIZARE

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)