ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la bunicul meu patern, Ion Pena, Oane ale Țasta, născut în 1917, știu această poveste a neamului din care mă trag.

Pe la sfârșitul veacului al XVIII-lea, într-una din migrațiile bulgarilor peste Dunăre, pentru că erau prigoniți că nu voiau să renunțe la legătura cu Papa de la Roma și să treacă la ortodoxie, o bulgăroiacă a ajuns între Vădastra și Brastavățu și și-a deschis un han.

Bunicul Oane îmi arăta în copilărie din fuga calului, adică în anii 1970, și unde era hanul. Era un pom acolo, cred că un dud.

Despre Penova știu, din povești, doar că a avut un băiat, Petre, care a fost în ceata lui Iancu Jianu, când vestitul haiduc era șef de plasă la Obârșia. Cu Iancu în frunte, ar fi pătruns nopțile în taberele de corturi ale turcilor care treceau Dunărea să jefuiască și le tăiau capetele.

Petre a avut un fiu, poate mai mulți, ca și Penova, dar eu știu doar despre Stan.

Stan a avut un fiu, poate și alți copiii, dar eu știu doar de Dumitru, din care mă trag.

Dumitru e cel care ne-a dat porecla „ale Țasta”, că avea capul mare și buzele, care i-au adus succes în viață, și mai mari.

Datorită buzelor, a fost remarcat de boierul locului, „Căpitanul”, care avea conacul pe malul drept al pârâului, sus pe dealul de pământ galben, conac în care și-a făcut, mai târziu, sediul Coperativa Agricolă de Producție (CAP) o invenție comunistă prin care s-au furat proprietățile românilor de la sate.

„Căpitanul” l-a făcut pe Dumitru fecior în casă, dar, mulțumită buzelor imense, cum am văzut în copilărie într-o poză de pe la 1900, sper să o găsesc, nu l-a pus să prestezele muncile grele, ci doar să „frece menta” și să stropească cu rom prăjiturile care se serveau la masa boierului.

„Frecatul mentei” însemna să dai cu frunze de mentă pe masa pe care urma să mănânce boierii, ca să miroasă frumos. Era cea mai râvnită slujbă de către slugile boierilor.

Țasta mai avea și misiunea să ia rom în gură și să stropească prăjiturile care se serveau la masa boierilor.

Drept dovadă că n-a murit nimeni, „Căpitanul” l-a însurat cu una dintre  fetele popii de la Orlea. La vremea aia, să iei de nevastă o fată de popa însemna că urci pe scara socială.

(Va urma)

Redacția îi urează bun venit și La Mulți Ani îndrăgitului nostru coleg de la ziarul ZIUA, Roland Cătălin Pena - „Fefe”, care debutează la ActiveNews chiar de ziua lui.