ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Din fericire, nicio structură efemeră a Parlamentului - „al meu” sau „al serviciilor” (străine) - nu poate vota chiar orice li se impune din partea liderilor-marionete ai partidelor.

După cum era normal, dar nu și de așteptat, CCR a hotărât că revocarea din funcția de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber este neconstituțională!

Pe de-o parte, reparația unei injustiții sfidătoare aduce o rază de speranță că nu e chiar totul pierdut, pe de altă parte, unanimitatea deciziei CCR indică faptul că semnalele externe au fost percepute și de cei cu pronunțate simpatii progresiste, doritori de dictatură, astfel încât acea rază pare a prevesti o lumină mai puternică.

Sigur că votul era firesc în condițiile în care Constituția nu prevede vreun mecanism de revocare al Avocatului Poporului și nici posibilitatea ca Parlamentul să „respingă” (?) rapoartele anuale ale acestuia, dar, într-o societate în care însuși Președintele încalcă repetat Constituția, orice era posibil.

CAPITOLUL IV

Avocatul Poporului. Numirea și rolul
 
ARTICOLUL 58

(1) Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani pentru apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice. Adjuncții Avocatului Poporului sunt specializați pe domenii de activitate.

(2) Avocatul Poporului și adjuncții săi nu pot îndeplini nici o altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior.

(3) Organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului se stabilesc prin lege organică.

Exercitarea atribuțiilor
 
ARTICOLUL 59

(1) Avocatul Poporului își exercită atribuțiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate în drepturile și în libertățile lor, în limitele stabilite de lege.

(2) Autoritățile publice sunt obligate să asigure Avocatului Poporului sprijinul necesar în exercitarea atribuțiilor sale.

Raportul în fața Parlamentului
 
ARTICOLUL 60

Avocatul Poporului prezintă celor două Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora. Rapoartele pot conține recomandări privind legislația sau măsuri de altă natură, pentru ocrotirea drepturilor și a libertăților cetățenilor.