ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mandatul de arestare emis de Tribunalul Penal Internațional de la Haga pe numele lui Vladimir Putin creează probleme legale și logice.

Cea mai mare problemă cu mandatul de arestare al lui Putin este că TPI nu este recunoscut nici în Rusia, nici în SUA, nici în China. Adică de cele mai mari trei puteri ale lumii.

Curtea de la Haga face Justiție pentru Căței.

În aceste condiții, e limpede că mandatul de arestare pe numele lui Putin are mai degrabă scopuri propagandistice decât practice.

Cum și unde ar putea avea loc arestarea liderului de la Kremlin?

Teoretic, ea se poate petrece pe teritoriul oricăreia dintre țările care recunosc autoritatea TPI.

De pildă, pe teritoriul Germaniei.

„L-am aresta pe Putin imediat”, a declarat vajnicul ministrul al Justiției de la Berlin, Marco Buschmann.

Evident, dacă Putin ar binevoi să calce pe pământul Germaniei și să se lase încătușat.

Îndemnând și alte țări care recunosc TPI să facă la fel, Buschmann, citat de Bild, a declarat încântat:

„Acum, Putin se poate simți în siguranță doar în Rusia, probabil. Mă aștept ca TPI să facă imediat apel la Interpol precum și la statele participante și să le ceară punerea în aplicare (a mandatului de arestare).”

Doar că în calea acestui avânt stă o mică piedică.

Germania, alături de Franța, se află în fruntea țărilor occidentale care cer începerea cât mai rapidă a negocierilor de pace în Ucraina.

Premierul german Olaf Scholz, la fel ca și președintele francez Emmanuel Macron, vorbește des la telefon cu Vladimir Putin.

În decembrie, de exemplu, Scholz i-a făcut lui Putin o ofertă de pace pe care rusul a refuzat-o.

Însă, Scholz a declarat că nu descurajează și că va continua să aibă convorbiri cu Putin pentru a pune capăt Războiului din Ucraina.

Cum poți tu, șef de țară civilizată, să stai la discuții cu un urmărit penal internațional pentru crime de război? Și încă despre soluțiile de pace ale războiului pentru care ești acuzat?

Iată cea mai bună dovadă că mandatul de arestare emis de TPI vineri împotriva lui Putin este doar o glumă proastă. O propagandă ieftină din familia celor 7 cancere de la Kremlin.

Iar ministrul Justiției știe perfect acest lucru. Pentru că, după ce și-a debitat poezia belicoasă despre arestarea lui Putin, el a continuat aiuritor:

„Pe de altă parte, potențialele negocieri cu el (Putin) sunt acum posibile doar pe teritoriul Rusiei.”

Cu alte cuvinte, delegațiile de pace ar fi nevoite să vină în Rusia și să negocieze pe terenul lui Putin. Se poate concepe o umilință mai mare pentru Occident?

Da, se poate! Ne explică același ministru german al Justiției:

„Iar dacă Putin ar fi invitat în UE pentru negocieri de pace, el ar trebui exonerat legal de mandatul de arestare.”

În concluzie, cum ar spune colega de guvern a lui Bauschmann, ministra de Externe Annalena Baerbock, mandatul de arestare al lui Putin schimbă situația din Ucraina cu 360 de grade.