ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După înfrângerea de la Soledar în fața rușilor apar tot mai multe indicii că regimul Zelenski este măcinat de lupte între cercurile de putere.

Denis Kireev a fost finanțist și ofițer în serviciile de informații ale armatei ucrainene.

A fost găsit anul trecut, în martie, aruncat pe un trotuar din Kiev, „cu o gaură de glonț în ceafă”. Avea 45 de ani.

La vremea respectivă, presa ucraineană a relatat că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) ar fi avut probe „clare” că Denis Kireev este un trădător și, din acest motiv, a fost lichidat.

Kireev participase la negocierile de pace dintre delegațiile rusă și ucraineană, de la Gomel (Belarus), din 28 februarie (la patru zile după invazia Rusiei).

Zilele trecute, Wall Street Journal a publicat o amplă investigație privind asasinarea lui Kireev.

Ziarul american a discutat cu rude și colegi ale acestuia, inclusiv cu șeful său, generalul Kirill Budanov, directorul serviciului de informații militare al Ucranei (GUR).

Concluzia la care ajunge WSJ este că Denis Kireev a fost loial Kievului toată viața sa și așa a murit.

După 2014, în calitatea sa de finanțist a participat la strângerea de fonduri pentru„brigăzile de voluntari” care luptau în Donețk.

Budanov spune că l-a recrutat pe Kireev în 2021, cu câteva luni înainte de începerea războiului, datorită relațiilor de afaceri ale acestuia cu Rusia.

Generalul l-a lăudat pe Kireev, afirmând că a primit informații extrem de valoroase de la el:

„Dacă nu ar fi fost dl Kireev, Kievul ar fi fost probabil ocupat.”

Într-adevăr, Kireev ar fi venit la Budanov pe 23 februarie și l-ar fi informat că Rusia va „lansa invazia” a doua zi. Obiectivul principal al operațiunii era ocuparea aeroportului Antonov din Gostomel, lângă Kiev.

WSJ scrie că informația „a oferit Ucrainei câteva ore prețioase pentru a deplasa trupe care să contracareze atacul” rușilor, salvând astfel capitala.

Budanov a mai declarat că el i-a cerut lui Kireev să participe la negocierile din Belarus, pentru că îi cunoștea personal pe doi dintre membrii delegației ruse.

Fotografiile făcute în timpul negocierilor au trezit suspiciuni din partea SBU.

În ajunul celei de-a doua runde de negocieri, Kireev a primit un telefon de la Alexander Poklad, șeful contraspionajului ucrainean (SBU), care i-a cerut să se întâlnească cu el .

Kireev și-a avertizat gărzile de corp că ar putea fi arestat și le-a cerut să nu intervină. Când au fost încercuite de agenții SBU, gărzile lui Kireev au predat armele de bună voie, scrie Wall Street Journal.

Kireev a fost suit într-o dubă. Cadavrul său a fost descoperit 90 de minute mai târziu pe un trotuar.

Serviciul de Informații al Armatei (GUR) i-a organizat lui Kireev funeralii demne de un erou, iar Zelenki i-a acordat o decorație postum.

Alexander Poklad a fost demis din fruntea SBU în iulie 2022.

Reacționând la articolul din Wall Street Journal, consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak, a declarat că executarea sumară a lui Kireev cu un glonț în ceafă s-a produs din cauza „proastei comunicări”.

„Erau primele zile de război. Asasinarea lui a fost cauzată de lipsa unei coordonări unificate între structurile de securitate. Fuseseră niște reclamații la adresa lui, nu a fost timp pentru lămurirea acestora prin dialog.”

O anchetă jurnalistică este binevenită oricând. Totuși, este ciudat că Wall Street Journal și-a descoperit brusc interesul pentru un eveniment petrecut cu doi ani în urmă.

Cel mai probabil este că informațiile despre lichidarea lui Kireev i-au fost „servite”de cercuri interesate în dezgroparea cazului.

Interesant este că toate aceste informații sinistre, despre reglări de conturi dintre serviciile secrete ucrainene, au fost lăsate să se scurgă în presa occidentală într-un moment în care fisurile din interiorul puterii de la Kiev devin tot mai evidente.

Alexei Arestovici, șeful propagandei regimului Zelenski, a fost forțat zilele trecute sădemisioneze după ce a afirmat într-o emisiune în direct că tragedia de vineri de la Dnepr a fost provocată nu de ruși, ci de ucraineni.

Arestovici era considerat unul dintre cei mai influenți membri ai regimului de la Kiev.

A doua zi după demisia lui Arestovici, o altă lovitură: un elicopter în care se afla toată conducerea Ministerului ucrainean de Interne s-a prăbușit în mod misterios lângă Kiev.

Un martor ocular a declarat că, înaintea prăbușirii, a văzut elicopterul în flăcări, învârtindu-se în cerc.

The Gateway Pundit nu exclude posibilitatea ca aparatul să fi fost lovit de o rachetă sol-aer de tip Stinger. Trimise de Statele Unite în cadrul ajutoarelor pentru Ucraina, rachetele Stinger se găsesc din abundență pe piața neagră ucraineană.

Așadar, încă o execuție. Explicația pentru o astfel de ipoteză ar fi că ministrul de Interne, în calitate de șef al Poliției, avea capacitatea de a aduna informații compromitătoare despre Zelenski și alții din cercul său de putere.

Inclusiv afacerile cu arme, în care ar fi implicată cunoștința noastră mai veche, generalul Budanov, șeful GUR și al răposatului Kireev.

La jumătatea lui decembrie, Ministerul de Interne din Ucraina fusese implicat într-un alt incident cel puțin ciudat: șeful Poliției din Polonia a fost rănitde un lansator de rachete, explodat inexplicabil lângă biroul său.

Lansatorul de rachete fusese primit cadou (!) de la Ministerul de Interne din Ucraina, după o vizită de prietenie a șefului poliției poloneze.

Polonia este aliatul european cel mai devotat al Ucrainei și acerb susținător al„războiului până la capăt” împotriva Rusiei.

În fine, nu poate fi omisă coicidența stranie că toate aceste semne ale unor fisuri în sânul puterii de la Kiev și ale luptelor intestine între serviciile secrete ucrainene au apărut după înfrângerea catastrofală de la Soledar.

O înfrângere pe care Kievul a încercar să o minimalizeze, dar pe care mulți o văd ca pe un punct de cotitură în soarta războiului.