ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recent, mijloacele de informare în masă românești s-au apucat să dezbată, ca la un ordin de zi pe unitate, dezvăluirile lui Bogdan Oprea, purtător de cuvînt al Ministerului Sănătății pe vremea cînd acesta fusese condus de Vlad Voiculescu (USR), adică exact în perioada cînd începuse campania de vaccinare anticovid în România. În perioada 2012-2014 Bogdan Oprea a fost purtător de cuvînt a lui Traian Băsescu iar acum e profesor la facultatea de jurnalism. Nu are pregătire de medic.

Domnul Oprea l-a acuzat pe Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anticovid din România, că a mușamalizat efectele adverse ale vaccinurilor anticovid. Fiindcă dumnealui face parte din sistem, spusele sale au fost amplu răspîndite. „Libertatea” i-a luat un interviu (linc), în care dă exemplu concret de mușamalizare voită: „nu voi uita niciodată cum colonelul Gheorghiță s-a enervat cînd am comunicat public de la Ministerul Sănătății primul caz de efect advers – o femeie cu pareză facială. Gheorghiță spunea că e atac de panică, noi aveam pe masă diagnosticul cu parafa unui neurolog”. Femeia respectivă era cadru medical (probabil ăsta e motivul pentru care cazul a fost totuși raportat). Spusele lui Oprea au fost comentate și de B1TV (linc), Evenimentul Zilei (linc), Capital (linc), Deutsche Welle România (linc), Jurnalul (linc) și multe alte mijloace de informare în masă. Situația aceasta mie îmi amintește de revoluția din 1989 – alt subiect de intense dezinformări cu sprijin guvernamental – cînd, dacă o anumită minciună nu mai putea fi susținută, se alegea neapărat cineva din sistem care să dezvăluie minciuna și acela era amplu popularizat în presă. Vorbeau unii ca mine despre vreo minciună legată de revoluție, nu prea eram băgați în seamă, dar cînd cineva din sistem „dezvăluia” aceleași lucruri cu multă întîrziere, de îndată persoana respectivă era amplu popularizată, cu impresia creată opiniei publice că „s-a rupt tăcerea”. 

Sursa originală a „dezvăluirilor” lui Bogdan Oprea este mesajul din 10 ianuarie 2023 de pe profilul său de facebook (linc), unde dînsul se referă la raportul de activitate al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva covid-19. Printre altele, domnia sa scrie:

(2) Absolut îngrijorător, raportul publicat pe ascuns ne arată, în premieră, partea pe care autoritățile s-au chinuit atât de mult s-o ascundă și s-o mușamalizeze: raportările de efecte adverse (credeți-mă, știu ce vorbesc când fac referire la mușamalizare, și din perioada scurtului meu mandat de purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, ianuarie – martie 2021, și din ulterioare experiențe medicale personale legate de vaccinare). Raportul de activitate al CNCAV indică acum, negru pe alb, 41.486 de reacții adverse post-vaccinare indezirabile (RAPI) (pag. 29)! 41.486 de oameni!!! Aceștia sunt oameni, nu cifre! Oameni despre care, pe durata vaccinării, autoritățile și CNCAV-ul nu au scos o vorbă, au mințit că nu există, că nu sunt grave efectele raportate de cetățeni (căutați declarațiile lor, este plin internetul de ele). Ce aflăm astăzi din raport? Că au fost 15 cazuri de boli inflamatorii ale inimii (miocardite, pericardite etc.), 18 cazuri de tulburări hematologice, 20 de cazuri de afecțiuni ale sistemului nervos, inclusiv 16 cazuri de paralizie facială, 424 de cazuri de reacții alergice și 12 cazuri cu șoc anafilactic. (pag. 30) Câți dintre acești oameni, repet, nu cifre, au murit? Câți au rămas bolnavi și cu sechele pentru tot restul vieții? Câți au beneficiat de analize medicale și tratament asigurat de stat pentru că au crezut mesajele autorităților care vorbeau doar despre beneficii și care mușamalizau cazurile de efecte adverse? De câți ați avut grijă și în ce fel, domnilor și doamnelor de la Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19?

Dar de fapt domnul Oprea e nemulțumit nu atît de mult de faptul că zeci de mii de români au suferit în urma vaccinării și unii au rămas cu sechele pentru tot restul vieții ci de rata de vacinare de numai 41,85% din România, pe care o consideră rezultat al unei proaste comunicări (el fiind specialist în comunicare):

Știți de ce ați avut o rată de vaccinare atât de scăzută, domnule președinte Iohannis, domnule colonel doctor Gheorghiță? Vă spun eu și v-o poate confirma orice alt specialist adevărat în comunicare: pentru că ați mințit! Ați încercat să mușamalizați cazurile de efecte adverse și ați vrut să duceți de nas o țară întreagă insultând inteligența fiecărui cetățean în parte. Orice persoană care a răsfoit un manual de comunicare de criză a înțeles că prima regulă în aceste situații este să spui adevărul pentru că orice minciună se întoarce întotdeauna împotriva ta.

Insultarea inteligenței este și ce face Bogdan Oprea, cînd se referă la numărul de 41486 de efecte adverse raportate. Realitatea este că doar o foarte mică parte dintre efectele adverse au fost raportate, pe de o parte pentru că oamenii nu au știut unde și cum să le raporteze (pe acest blog am scris unde se pot raporta efectele adverse la vaccinurile anticovid – linc, dar doar o mică parte dintre vaccinați au cunoscut instrucțiunile, iar autoritățile, atît cele politice cît și cele medicale, au fost preocupate doar de ascunderea efectelor adverse).

Dacă domnul Oprea, din funcția lui înaltă de purtător de cuvînt al ministrului sănătății, s-a confruntat cu presiuni pentru a nu vorbi despre cazuri de efecte adverse postvaccinare pe care le cunoștea, se pot bănui presiunile la care au fost supuși simplii medici. Încă din aprilie 2021 Colegiul Medicilor amenința prin Agerpres (linc): „În cazul acelor medici care nu respectă normele medicale larg acceptate de comunitatea științifică medicală și afectează, prin declarațiile lor, sănătatea publică, prin instigare la încălcarea lor, vor fi identificați și cercetați în cadrul comisiilor de disciplină ale CMR, putîndu-se ajunge pînă la ridicarea dreptului de a profesa”. Aceasta se întîmpla în condițiile în care prim ministrul Florin Cîțu îi numise „teroriști” pe cei care puneau la îndoială vaccinarea (linc). Cu alte cuvinte, nu era nici o îndoială că din punct de vedere al autorităților, a face declarații prin care s-ar vorbi de efecte dăunătoare ale vaccinării poate afecta sănătatea publică. Medicul dornic să raporteze vreo reacție adversă se gîndea că poate avea neplăceri din cauza asta. De altfel, Colegiul Medicilor a trecut și la fapte, declanșînd anchete disciplinare împotriva unor doctori precum Geanina Hagimă și Răzvan Constantinescu. Deocamdată nu s-au finalizat aceste anchete cu ridicarea dreptului de a profesa, dar simplu fapt de a fi pus în anchetă disciplinară înseamnă o hărțuire. În plus, pentru corpul medical pandemia a însemnat creșteri salariale (linc), medicii de familie au fost și ei plătiți pentru fiecare vaccin administrat (linc), prin urmare, prea mare motivație de a raporta lucruri care contravin covidismului n-au existat în rîndul acestora. Din contră, raportarea unui efect advers poate însemna și recunoașterea unei vinovății, în cazul medicului care a administrat el însuși vaccinul, ori învinuirea altor confrați medici, lucru care e incomod.

Văd că și Andrei Nicolae de la ActiveNews – sait care a combătut constant minciunile cu pandemia – e entuziasmat de „dezvăluirile” lui Oprea și scrie: „I-a sosit ceasul lui Gheorghiță. Fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea, aruncă bomba: Gheorghiță ne-a cerut să dezmințim primul caz de efect advers – o femeie cu pareză facială. A spus că a avut doar un atac de panică” (linc).

(Totuși, știrea doar relata chestiunea la zi. ActiveNews a subliniat diversiunea în articolul analitic și de opinie 2023. ANUL 3. ANUL MORȚII SUBITE (și anul în care vacciniștii descoperă apa caldă numai că acum curge cu sânge și cheaguri lungi de doi metri) - Nota Red.)

Nu trebuie să ne facem iluzii: Tot ce spune domnul Oprea e o operațiune de control al pagubelor, în condițiile în care narativa vaccinistă dă semne că-și pierde credibilitatea. Bogdan Oprea este un fanatic vaccinist, care în 24 martie 2021 scria pe facebook (linc):

Prefer să mor de la vaccin decât să fiu nevoit să trăiesc într-o lume în care ar supraviețui doar anti-vacciniștii – acesta este răspunsul meu pentru cei care, încă, mai ezită să se vaccineze și care tot caută la mine răspunsuri magice.
N-am crezut niciodată în teorii ale conspirației și am savurat mereu SF-ul doar acolo unde-i este locul, în literatură și în cinematografie. Dar cred cu fermitate în știință și în caracterul imanent al bunătății umane.

I rest my case.

Mesajul lui a avut aproape 500 de like-uri și inimioare.

Chiar și acum, după ce se arată superempatic cu victimele efectelor adverse ale vaccinurilor pe care le-a promovat, domnul Oprea scrie într-un comentariu: „Îmi mențin punctul de vedere. Spun și acum că vaccinarea anti-COVID-19 a fost cea mai bună soluție în condițiile medicale în care ne aflam la acel moment”.

Într-o nouă postare, din 12 ianuarie 2023 (linc), domnul Oprea se adresează coordonatorului campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță:

domnule colonel doctor Gheorghiță, priviți-vă în oglindă și, cu gândul la jurământul de medic și, apoi, la cel de militar pe care le-ați depus, spuneți-vă sincer dacă este adevărată afirmația aceasta din textul precizărilor: „Situațiile punctuale, cu caracter izolat, au fost riguros documentate medical cu sprijinul personalului de specialitate pentru a se stabili diagnosticul complet și relația de cauzalitate cu vaccinarea împotriva COVID-19.”.
Pentru că nu vă pricepeți deloc la comunicare și vi s-a dat o pălărie sau chipiu prea mare, vă spun să fiți conștient, însă, că, oricând, pot apărea public mărturii ale unor persoane cu efecte adverse medii sau severe raportate către autorități (în formularul pus la dispoziție atunci pe website-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România) și care n-au primit nici măcar un telefon de la autorități după raportare, darmite să fie „riguros documentate medical” semnele și simptomele pe care le-au manifestat. Mai fiți conștient și că presa vă poate cere oricând informațiile generale, care pot fi comunicate potrivit legii, despre toate aceste cazuri „riguros documentate medical” și rezultatele investigațiilor.
Minciuna are picioare scurte.

Prin Bogdan Oprea, propaganda covidistă încearcă să recîștige credibilitate. Se crează imaginea unui om sincer, care iată, recunoaște că s-au încercat mușamalizări, dar susține ca adevărat numărul de efecte adverse din raportările oficiale, grozăvia bolii covid și eficacitatea vaccinurilor în oprirea molimei. „S-a oprit valul de sute de decese pe zi, nu este nevoie de nicio altă analiză”, este o replică pe care domnul Oprea o scrie unui facebook-ist (Cojanu Adrian) care comentase la postarea sa. Pe scurt: recunoaștem că pe ici pe colo s-a mușamalizat cîte un caz de paralizie facială după vaccin, dar s-au oprit sute de decese pe zi. Cam asta este noua linie a propagandei pe care o susține „luptătorul pentru adevăr” al sistemului. Nu e vorba că minciuna are picioare scurte ci că se reinventează și ia forme noi.

De menționat că Bogdan Oprea s-a preocupat, de cînd cu pandemia, de combaterea știrilor false și dezinformării on-line. Conform paginii sale de facebook a ținut conferințe pe acest subiect, iar în 2021 a publicat la Polirom cartea „Fake news și dezinformare online: recunoaște și verifică. Manual pentru toți utilizatorii de internet” (linc).

Mai citiți:
Feluri diferite de omorîre a oamenilor în vremea covid (video)
Institutul Național de Statistică dezvăluie: 112855 morți suplimentari în 2020 și 2021 comparativ cu 2019
– alte articole despre problema coronavirusului la pagina covid-19.