ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Când reporterul James LaPorta a fost singurul găsit vinovat și sancționat pentru știrea AP despre rachetele „rusești” din Polonia, a fost limpede că era doar un Țap Ispășitor. Un nou episod jenant din „Mascarada Rachetei”.

Nu a durat mult până când au apărut și dovezile.

LaPorta a fost concediat de AP pentru că a publicat știrea că racheta căzută pe 15 noiembrie în Polonia ar fi aparținut Rusiei.

El cita un „înalt oficial american din serviciile de informații”.

Dacă știrea era adevărată, situația ar fi fost de o gravitate excepțională: putea fi considerată o agresiune a Rusiei la adresa unui stat NATO.

Acest lucru putea duce la activarea Articolului 5 din tratatul Alianței, privind apărarea colectivă, ceea ce însemna un conflict direct și deschis între NATO și Rusia.

Cu alte cuvinte, Al Treilea Război Mondial. Riscul unui Armageddon nuclear.

Informația AP a fost preluată fără o minimă verificare de presa din lumea întreagă și de mulți lideri politici.

Cu gaz turnat peste foc din toate părțile, lucrurile păreau că se rostogolesc cu repeziciune spre un deznodământ tragic.

Cu atât mai mult cu cât evenimentul din Polonia se produsese în timpul unui summit G20, la care erau adunați toți liderii importanți ai lumii. Mai puțin Putin.

Un moment strategic pentru cineva care ar fi dorit extinderea cu orice preț a războiului.

Volodimir Zelenski a contribuit masiv la răspândirea falsului, susținând neabătut, timp de aproape 24 de ore, că racheta nu aparținea Ucrainei, ci Rusiei.

(Ulterior, nu a avut nici măcar minima decență să prezinte formal scuze pentru dezinformare. A bâiguit doar că nu mai știe nici el care e adevărul.)

Numai reținerea liderilor americani și polonezi a făcut posibilă evitarea unui război mondial.

După ce situația explozivă a fost aplanată, AP a publicat o erată și a anunțat concedierea lui James LaPorta, unul dintre cei doi co-semnatari ai știrii.

Nimeni altcineva nu a mai fost găsit vinovat, în ciuda faptului că, la o agenție de asemenea calibru, o știre este aprobată la câteva niveluri de decizie.

Cu atât mai mult când e vorba de o știre care poate declanșa un război mondial.

Iată, însă, că publicația Semafor a intrat în posesia mesajelor de pe Slack ale lui LaPorta cu redacția AP. Care dovedesc nevinovăția totală a acestuia. Și culpa monumentală a șefilor săi.

Șirul mesajelor începe cu LaPorta care transmite în redacție un „pont” de la un „înalt oficial din serviciile de informații SUA” care fusese „verificat de Ron Nixon”.

Ron Nixon este unul din vicepreședinții Associated Press.

Editoarea Lisa Leff l-a întrebat pe LaPorta, subalternul ei, dacă agenția poate difuza știrea, în ciuda faptului că exista o singură sursă.

Reglementările interne ale AP cer ca informațiile anonime să se bazeze pe cel puțin două surse.

LaPorta a răspuns:

„Întrebarea depășește nivelul meu de competență a deciziei.”

 

Un alt reporter AP, Vanessa Gera, a propus difuzarea știrii:

„Nu îmi imaginez că un oficial din serviciile secrete ale SUA s-ar putea înșela.”

Leff îl întreabă pe LaPorta dacă are „posibilitatea de a redacta rapid știrea”.

Acesta răspunde:

„Nu, mă aflu la doctor cu o programare. Ce v-am transmis este tot ceea ce știu în acest moment.”

În acest moment, Leff și Gera decid să difuzeze știrea, cu acordul Zeinei Karam, care este directoare adjunctă de știri pentru Europa.

Pe scurt, LaPorta, un fost membru al Corpului de Pușcași Marini, a fost concediat pentru că a transmis în redacție un pont de la o sursă verificată de vicepreședintele agenției. Și care s-a opus la difuzarea știrii neconfirmate.

Ulterior, el a primit ordin să nu comenteze evenimentul:

„Mi-ar plăcea să comentez despre această poveste, dar AP mi-a dat ordin să nu o fac.”

Un alt lucru bizar este că știrea a fost semnată de LaPorta împreună cu un alt reporter, John Leicester. Or, acesta din urmă nu apare deloc în toată discuția de mai sus.

Pe de altă parte, vicepreședintele AP, Ron Nixon, a declarat că nu a știut că sursa „verificată” de el a fost cea citată în știrea despre racheta din Polonia.

The Epoch Times afirmă că agenția ar fi luat și alte măsuri disciplinare, dar nimeni nu știe care sunt acestea.

Singurul păgubaș rămâne deocamdată James LaPorta, țapul ispășitor.

Și totuși marele mister persistă:

Cine este „înaltul oficial american din serviciile de informații” care era să arunce lumea în aer?

Și încă o întrebare-cheie:

A fost vorba de o eroare monumentală sau s-a încercat INTENȚIONAT împingerea NATO în război?

Dacă a doua variantă este adevărată, atunci este clar că vom mai asista la astfel de tentative.