ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După atacul Hamas din 7 octombrie, replica armată declanșată de Israel în Fâșia Gaza s-a transformat rapid dintr-o Operațiune anti-teroristă într-un Măcel.

Un articol cutremurător de Kyle Anzalone de la AntiWar pe care l-am tradus în exclusivitate pentru cititorii ActiveNews.

*

Tel Avivul se bazează pe un program de Inteligență Artificială, botezat „Evanghelia”, pentru a selecționa cu mare rapiditate țintele din Gaza.

La precedentele operațiuni din Gaza, țintele armatei israeliene se epuizau adeseori.

Un comunicat publicat pe site-ul armatei israeliene arată că acum aceasta folosește „Evanghelia” pentru a „furniza ținte într-un ritm rapid”.

Și continuă:

„Grație obținerii rapide și automate a informațiilor” programul „Evanghelia” oferă operatorilor săi propuneri de ținte „cu scopul unei adecvări complete între recomandările mașinii și identificările efectuate de o persoană”.

Aviv Kochavi, fost șef al forțelor armate israeliene, a declarat că sistemul „Evanghelia” a fost folosit prima oară în campania de bombardare a Gazei din mai 2021.

El a spus:

„Pentru a avea o perspectivă, în trecut identificam în Gaza 50 de ținte pe an. Acum, această mașină identifică 100 de ținte pe zi, dintre care 50% sunt atacate.”

Armata israeliană nu a divulgat datele pe care le introduce în „Evanghelia” pentru ca programul să ofere o listă de ținte.

Joi, publicația israeliană +972 Magazine relata că Tel Avivul folosește Inteligența Artificială pentru a selecta țintele în Gaza.

Un fost oficial israelian a declarat pentru +972 că „Evanghelia” este utilizată ca o „fabrică de asasinat în masă”.

Programul selectează domiciliile celor suspectați că sunt membri de rang inferior al Hamas pentru a fi distruse.

Mai multe surse au declarat pentru publicație că bombardamentele asupra acestor adrese pot ucide numeroși civili.

Una dintre surse a fost critică la adresa „Evangheliei”:

„Mă gândeam că era ca și cum [militanții palestinieni] ar bombarda toate reședințele private ale familiilor noastre atunci când [soldații israelieni] se duc să doarmă acasă în weekend.”

Vineri,The Guardian a dezvoltat subiectul articolului din revista +972, relatând că „Evanghelia” joacă un rol cheie în cadrul operațiunilor militare din Gaza.

Un fost înalt ofițer din armata israeliană a declarat pentru Guardian că agenții care folosesc „Evanghelia” utilizează un calcul „foarte precis” al numărului sau procentului de civili care fug dintr-o clădire înainte de un bombardament iminent.

Totuși, alți experți au contestat această afirmație.

Un avocat care consiliază guvernele în domeniul utilizării Inteligenței Artificiale și al respectării drepturilor omului a declarat ziarului britanic că există „puține probe practice” pentru a da crezare acestei afirmații.

În cursul acestui conflict, care a durat aproape două luni, Israel a lovit peste 15.000 de ținte.

Potrivit Observatorului Euro-Med al Drepturilor Omului, Israelul a lansat asupra Fâșiei Gaza peste 25.000 de tone de explozibil.

Armata israeliană raportează că nu a ucis decât între 1.000 și 2.000 de membri presupuși ai Hamas.

În același timp, cel puțin 15.000 de civili ar fi fost uciși, între care 6.000 de copii.

Richard Moyes, un cercetător care conduce Article 36o organizație care se ocupă de victimele civile provocate de arme, afirmă că imaginile din Gaza dovedesc că bombardamentele Israelului nu s-au concentrat pe acuratețe:

„Priviți peisajul fizic din Gaza. Asistăm la raderea totală a unei zone urbane cu arme explozibile grele; așadar, a pretinde că forța exercitată este precisă și limitată nu este confirmată de realitate.”

În această săptămână, BBC a revăzut imagini din Gaza oferite de drone și sateliți și a stabilit că peste 100.000 de clădiri au suferit distrugeri.

Sursele israeliene cu care a discutat publicația +972 au pus și ele la îndoială afirmația că armata israeliană a încercat să evite victimele civile.

Un comandant din serviciile de informații le-a spus subordonaților săi, după 7 octombrie, că obiectivul era de a „ucide cât de mulți membri Hamas”, drept care criteriul pierderilor provocate civililor palestinieni a fost considerabil flexibilizat, mai arată publicația citată.

O a doua sursă a afirmat că masiva campanie de bombardamente este efectul situației jenante în care guvernul israelian a fost pus de atacul din 7 octombrie.

„Toate acestea se petrec contrar protocolului folosit în trecut de forțele armate israeliene. Există un sentiment că oficialii importanți din armată sunt conștienți de eșecul lor din 7 octombrie și se străduiesc să găsească o modalitate prin care să ofere opiniei publice israeliene imaginea [victoriei] care să le salveze reputația.”

Joi,New York Times a relatat că guvernul israelian era la curent cu planul Hamas pentru 7 octombrie de mai bine de un an.

Articolul a explicat faptul că oficialii israelieni au apreciat că „Hamas nu avea capacitatea de a ataca și nu va îndrăzni să o facă”.

„Această convingere a fost atât de puternică în sânul guvernului israelian, au declarat oficialii, încât au ignorat dovezile tot mai numeroase care indicau contrariul.”