ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele RM, Maia Sandu, Guvernul RM, prin Ministerul de Externe de la Chișinău, în frunte cu Nicu Popescu, condamnă, într-un glas, „atrocitățile comise de Armata Federației Ruse în orașul Bucha, Ucraina”, declarând ziua de 4 aprilie, „zi de doliu național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute, în ultimele 39 de zile, în Ucraina”:

„Suntem șocați, alături de o lume întreagă, de masacrul din Bucha de lângă Kyiv. Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, zice Președintele RM, Maia Sandu.

„Suntem profund îngroziți de imaginile civililor uciși în orașul Bucha, Ucraina. Republica Moldova condamnă cu fermitate masacrul asupra civililor, iar cei responsabili trebuie trași la răspundere”, se arată într-o declarație a Ministerului de Externe de la Chișinău.

Dar cine sunt „cei responsabili” pentru acest „masacru asupra civililor” care „trebuie trași la răspundere”, dar ale căror nume atât Președintele RM, Maia Sandu, cât și ministrul ei de Externe, Nicu Popescu, se fac a le fi uitat?

Nu cumva „cei responsabili” de „atrocitățile din Ucraina” sunt chiar Federația Rusă și armata ei, care ocupă o parte a teritoriului RM, fapt nerecunoscut însă de Chișinăul oficial (teritoriul în cauză a fost declarat recent drept teritoriu „aflat sub ocupația Federației Ruse” de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, verdictul dat constituindu-se de fapt într-un deranj evident pentru Chișinăul oficial, care nu a salutat și, deci, nu a încuviințat practic declarația APCE, această poziție, care nu este altceva decât înaltă trădare, fiind exprimată prin reacția ambiguă, chiar bâlbâită, a aceluiași ministru Popescu pe marginea respectivei declarații a forului de la Strasbourg)?

Și nu cumva „cei responsabili” pentru crimele din Ucraina sunt tocmai cei împotriva cărora statele occidentale au impus sancțiuni drastice drept pedeapsă pentru declanșarea războiului, dar la care Republica Moldova, invocând în chip laș „neutralitatea” din Constituție, nu s-a alăturat?
 
Eu cred că în actuala situație, când Rusia a invadat Ucraina pentru a o dezmembra teritorial prin crearea așa-ziselor „republici populare” Lugansk, Donețk etc., iar Republica Moldova se confruntă practic cu aceeași problemă, o parte a teritoriului ei fiind ocupat de aceleași trupe ruse, gata să atace în orice clipă Ucraina dinspre hotarul ei de vest, Chișinăul oficial trebuia să se alinieze poziției Kievului chiar din primele secunde de la declanșarea agresiunii militare asupra lui.

Doar Ucraina ne poate ajuta acum să-i punem la respect pe separatiștii de la Tiraspol cu tot cu armata lor de ocupație!

Din ziua declanșării de către Rusia a invaziei militare asupra Ucrainei și, mai ales, din momentul declarării de către APCE a zonei separatiste a RM drept „teritoriu ocupat de Federația Rusă”, Chișinăul oficial ar fi trebuit să uite deja de formatul 5+2 și de „statutul special pentru Transnistria”, chiar dacă OSCE-ul (controlat sută la sută de ruși) sau SUA (care-și face jocurile tot cu Rusia) continuă să insiste pe asta, făcându-ne un serviciu prost, ca să nu zic că acționează chiar împotriva intereselor noastre naționale.

Victoria Ucrainei în acest război se constituie într-o șansă reală pentru Republica Moldova de a-i trimite pe ruși acasă de la Tiraspol, Tighina, Dubăsari sau Râbnița și de a soluționa în sfârșit chestiunea spinoasă legată de separatismul transnistrean potrivit cu Constituția RM, în interesul nostru național.

Pentru asta, este nevoie de un singur lucru: ca „oamenii buni” de la guvernare să acționeze ca niște conducători cu demnitate care-și apără, alături de ucraineni, țara de ocupanții străini!

Este laș cel care crede că, dacă rusul va trece cu tancul de Odesa, acesta se va opri dincolo de Tiraspol și îți va da și gazul mai ieftin pentru că te-ai declarat neutru, nu te-ai aliniat sancțiunilor occidentale ori că nu ai recunoscut Transnistria drept „teritoriu ocupat”, așa cum a declarat Strasbourgul.

În timp ce ucrainenii îi fugăresc pe ruși acasă, SUA și OSCE pregătesc, pe la spatele nostru, statutul special pentru Transnistria!

În timp ce ucrainenii îi fugăresc pe ruși acasă, ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Logsdon, a mers, la 30 martie, la Tiraspol a pentru a discuta cu așa-zisul „lider transnistrean”, Vadim Krasnoselski, și așa-numitul „ministru de externe”, Vitali Ignatyev.

Într-un mesaj al Ambasadei SUA citim că „Ambasadorul a reafirmat angajamentul SUA față de procesul de reglementare în formatul „5+2” condus de OSCE, ca unicul for pentru a obține o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, cu statut special pentru Transnistria în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Moldovei”.

Nu vi se pare că Putin a invadat Ucraina pentru a federaliza Republica Moldova, cu acordul și sprijinul SUA și OSCE, bineînțeles?

Cine l-a împuternicit pe ambasadorul SUA să promoveze în fața separatiștilor lui Putin „statutul special pentru Transnistria” în situația în care Republica Moldova își are adoptată Legea nr. 173 din 22 iulie 2005 în acest sens care prevede clar că orice statut de acest fel ar putea fi acordat localităților din stânga Nistrului doar după demilitarizarea și democratizarea zonei separatiste și după retragerea ordonată și totală a trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova?

Cine are interesul să ne arunce zilnic praf în ochi cu grija prefăcută față de victimele războiului din Ucraina, iar pe la spatele nostru să ne federalizeze, adică să pregătească precedente pentru republicile Lugansk și Donesk înainte de terminarea conflictului armat din țara vecină?

De unde această „drujbă” subită între Chișinăul oficial și separatiștii de la Tiraspol, „drujbă” îndreptată împotriva Ucrainei care luptă cu agresorul rus?!

Forțele Armate ale Ucrainei informează oficial că în zona separatistă transnistreană a Republicii Moldova „are loc redislocarea forțelor armate din regiune și a celor ruse” și că astfel sunt pregătite de către forțele ruse „provocări la hotarul cu Ucraina”.

Așa-zisul „minister de externe” de la Tiraspol declară că „informațiile difuzate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei sunt false” și că „toate unitățile militare din regiune se află în locuri de dislocare permanentă și își desfășoară activitățile în regim obișnuit”.

Eu pe cine să cred?

Bineînțeles, dau crezare informațiilor difuzate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, care desfășoară acțiuni militare de apărare împotriva invaziei armatei ruse asupra teritoriului ucrainean, și nicidecum separatiștilor de la Tiraspol și forțelor ruse de ocupație de acolo, cu ale căror provocări directe Republica Moldova se confruntă zilnic de peste treizeci de ani!

Ce face însă în această situație Chișinăul oficial?

Nimic surprinzător: Chișinăul oficial, prin gura (spartă) a Biroului Politici de Reintegrare, bineînțeles, le ține isonul separatiștilor pro-ruși de la Tiraspol declarând că „nu există informații care să confirme mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană”, precizând că el, Chișinăul, „monitorizează îndeaproape situația din regiune”!

Cum naiba „monitorizezi îndeaproape situația din regiune” în situația în care teritoriul respectiv nu se află de facto sub controlul Chișinăului de la destrămarea imperiului sovietic, acesta fiind declarat oficial „teritoriu ocupat” de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei?

Dar oare semnul Z aplicat pe uniforma militarilor ocupanți de la Tiraspol nu este provocare curată?

De unde această „drujbă” subită între Chișinăul oficial și separatiștii de la Tiraspol, „drujbă” îndreptată împotriva Ucrainei care luptă cu agresorul rus?! (drujbă = prietenie, n.r.)