ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Externe, Nicu Popescu, s-a deplasat tocmai la Luxemburg pentru a primi chestionarul de aderare din partea Comisiei Europene, el precizând că „acesta este primul pas birocratic într-un lung proces care ar urma să-i aducă Republicii Moldova statutul oficial de țară candidat la aderare”.

Mă întreb și eu, cum s-au întrebat azi mai mulți intelectuali basarabeni: de ce, în condițiile astea vitrege de război, scumpete și sărăcie strigătoare la cer a trebuit să te deplasezi tocmai la Luxemburg pentru a primi un chestionar în situația în care, pentru a face ca „primul pas birocratic” spre UE să fie mai puțin birocratic ori să nu fie deloc birocratic, un asemenea chestionar putea fi expediat de către Comisia Europeană și primit la Chișinău online? (lui Volodimir Zelenski i-a fost înmânat chestionarul la Kiev de către Ursula von der Leyen în persoană, n.r.)
 
Nu exclud deloc faptul că explicația pe marginea problemei în cauză ar putea fi găsită și în prostul obicei rămas de pe timpul când moldovănașii noștri care-și făceau studiile și-și susțineau doctoratele la Moscova cărau cu ei spre vechea metropolă canistre pline vârf cu Cabernet, Zaibăr sau Buket Moldavii pentru a demonstra pe viu în fața examinatorilor cât de deștepți și de devotați sunt și pentru a-și „uda” diplomele, gradele și titlurile acordate.

Unde mai pui că ministrul nostru de Externe este absolvent al MGIMO (Institutul de Relații Internaționale de la Moscova), instituție care îi adresa recent felicitări cu ocazia numirii în înalta funcție de la Externe și la care, se zice, i-a fost profesor chiar Serghei Victorovici Lavrov, actualul și permanentul ministru de Externe de la Moscova, în fața căruia nu de mult, toamna trecută, el, Nicu Popescu, i se lăuda că „majoritatea absolută a populației Republicii Moldova nu dorește unirea cu România”!

Acuma, de ce să nu-i ducem o canistră de vin moldovenesc și comisarului european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, cu care Nicu Popescu s-a întâlnit la Luxemburg?
Poate trecem și noi peste rând, și peste România, în UE!