ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Beijingul sfidează Washingtonul: de șapte săptămâni, Xi Jinping refuză solicitările insistente ale lui Joe Biden de a sta de vorbă la telefon.

După ce, pe 4 februarie, un avion de luptă american F-22 Raptor a doborât faimosul balon chinez, despre care Washingtonul a afirmat că spiona Statele Unite, Joe Biden a declarat că intenționează să aibă o discuție lămuritoare la telefon cu Xi Jinping.

Au trecut șapte săptămâni de atunci și, în ciuda tuturor eforturilor diplomației americane, convorbirea tot nu a avut loc,.

Potrivit surselor Reuters de la Washington, Beijingul pur și simplu nu pare interesat în acest moment de un asemenea dialog.

În schimb, Xi a mers la Moscova, unde a avut o discuție de patru ore și jumătate cu Putin, pecetluind o alianță cu scopul declarat de a contracara hegemonia mondială a Statelor Unite.

Iar în jurul nucleului ruso-chinez se aglutinează un pol de putere tot mai mare și mai amenințător pentru America.

Niciodată, de la normalizarea relațiilor dintre Washington și Beijing, în anii 1970, acestea nu au fost mai proaste.

Și, reciproc, niciodată, relațiile dintre Beijing și Moscova nu au fost atât de bune.

Este efectul firesc al abandonării Diplomației Triangulare, teoretizate de Henry Kissiger.

Aceasta spune că SUA trebuie să caute întotdeauna să fie mai apropiată, fie de Rusia, fie de China, decât sunt cele două una de alta.

Cu alte cuvinte, să împiedice cu orice preț o apropiere prea mare între Rusia și China.

Or, stupiditarea și aroganța administrației Biden au detonat toate punțile și conductele lui Putin cu Occidentul, aruncându-l astfel în brațele lui Xi.

Acum, când Washingtonul a realizat probabil ce gafă uriașă a făcut, încearcă să refacă „legătura”. Dar Beijingul refuză să mai stea la discuții. S-a văzut cu sacii în căruță.

În 1957, Mao Țe Dun a mers la Moscova în fruntea delegației chineze care participa la întâlnirea partidelor comuniste din toată lumea, prilejuită de aniversarea a 40 de ani de la Marea Revoluție din 1917.

Cu acest prilej, el a declarat:

„Vântul de la Răsărit va triumfa asupra Vântului de la Apus.”

Habar n-avea Mao atunci că, în Delaware, trăia un puști pe nume Joe Robinette, care, peste 66 de ani, îi va împlini profeția.