ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După înfrângerea strategică de la Soledar și demisia lui Alexei Arestovici, șeful propagandei de la Kiev, în cercul de putere al lui Zelenski este o fierbere teribilă.

Marți, 24 ianuarie. Trei ceasuri rele, trei demisii grele la vârful puterii de la Kiev: Kirill Timoșenko - adjunctul șefului de cabinet al lui Zelenski, Viaceslav Șapovalov – ministru adjunct al Apărării și Alexei Simonenko – procuror general adjunct.

De asemenea, au fost demiși Ivan Lukeriu și Viaceslav Negoda, adjuncți ai ministrului Dezvoltării Regionale, precum și Vitali Muzicenka, adjunctul ministrului Protecției Sociale.

Au fost demiși și șefii administrațiilor regionale din Dnepropetrovsk, Zaporojie, Herson și Sumi.

Este foarte posibil ca lista de demiteri să fie mai lungă. Presa ține greu pasul cu decapitările în serie.

Vasili Lojinski, ministru adjunct al Infrastructurii, Dezvoltării Comunitare și Teritoriale, a fost arestat acum trei zile, fiind acuzat de luare de mită.

Volodimir Zelenski a emis un decret prin care interzice demnitarilor săi ieșirile din țară, cu excepția vizitelor oficiale.

Presa ucraineană (controlată strâns de către regim) afirmă că explicația pentru acest val de epurări este motivată de scandaluri de corupție – în special de achiziția de hrană pentru armată la prețuri mult mai mare decât prețul pieței.

S-a vorbit și de o vacanță de lux în Spania, în perioada Sărbătorilor pe stil vechi, a procurorului general adjunct Simonenko.

Și până acum, informațiile despre corupția regimului Zelenski au fost numeroase, însă ele nu au fost urmate de nici o consecință.

Duminică, însă, în cadrul unui discurs, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că toate cazurile de corupție vor fi tratate cu zero toleranță, scrie publicațiaStrana.news, interzisă în Ucraina.

Aceeași publicație vorbește despre o posibilă demisie a premierului Denis Șmihal, apropiat al lui Zelenski.

De asemenea, se pare că se clatină până și scaunul șefului administrației prezidențiale, Andrii Yermak, mâna dreaptă a lui Zelenski și omul care i-a construit fostului actor de mâna a doua postamentul de putere/

Strana oferă două scenarii în legătură cu aceste tulburări de la Kiev.

Scenariul nr. 1 afirmă că SUA și UE sunt nemulțumite de stilul dictatorial al lui Zelenski și de consolidarea brutală a puterii sale personale, în condițiile în care Occidentul are un control tot mai mic asupra ajutoarelor financiare, militare și umanitare pe care le trimite în Ucraina.

De aceea, prin agențiile anticorupție de la Kiev asupra cărora administrația Biden are control total, s-ar urmări să i se dea lui Zelenski un ultim avertisment pentru a-l readuce la ascultare.

Scenariul nr. 2 enunțat de Strana susține că actualele scandaluri de corupție din sânul regimului Zelenski nu sunt deloc agreate de administrația Biden. Ele reprezintă tot atâtea vulnerabilități pentru atacurile Republicanilor, care acuză ajutoarele „fără limită și control” pentru Ucraina.

Or, conștiente de acest lucru, cercuri din interiorul puterii de la Kiev care se opun dictaturii personale a lui Zelenski încearcă să alimenteze scandalurile pentru a submina poziția președintelui.

Logica derulării evenimentelor pare să favorizeze mai mult această din urmă ipoteză.

Tot acest val de cutremure politice are loc după demisia cu o săptămână în urmă a lui Alexei Arestovici, șeful propagandei de la Kiev și o figură extrem de influentă. O adevărată eminență cenușie, cu conexiuni puternice la Washington și în Israel.

Demisia sa a fost consecința unui scandal care a părut provocat intenționat de Arestovici.

A doua zi, un elicopter în care se afla ministrul de Interne, adjunctul său și toată conducerea MI, s-a prăbușit în mod suspect în suburbiile Kievului.

Rezultatul oficial al investigației a fost: „eroare de pilotaj”. Deși martori oculari au relatat că au văzut flăcări în jurul aparatului și elicopterul învârtindu-se în aer.

A urmat în fine o nouă ieșire la rampă a lui Arestovici, în calitate de „persoană liberă”, care, în cadrul unui interviu exploziv, a afirmat că este puțin probabil ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia.

Mai mult, a prezis Arestovici, la sfârșitul războiului, Ucraina nu va mai exista ca țară.

În acest moment, Zelenski pare să fi devenit o țintă. Nu atât pentru Rusia cât pentru aliații săi din interior și exterior.