ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Am ajuns la vârsta când nu mai am multe revelații. Una dintre aceste puține tresăriri tomnatice se numește G.A. Henty.

Este meritul editurii Contra Mundum că l-a descoperit pe acest minunat scriitor britanic din secolul XIX și l-a făcut cunoscut cititorilor români.

Henty a scris cărți de dragul celor patru fii ai săi, din dorința de a le spune povești pe gustul său. Se spune că literatura pentru copii și adolescenți este cel mai dificil de scris.

Așa e! Ca să ții permanent trează atenția puștilor trebuie să inventezi mereu noi răsturnări de situație, să ai un stil direct, simplu, clar și concis.

Dar, mai ales, să creezi personaje. Modele pentru cititorii tăi, eroi cu care aceștia să se identifice și pe care să îi simtă apropiați, ca niște prieteni.

Grele sarcini. Dificultatea aceasta este evidentă în criza în care se află literatura contemporană pentru copii sau în pana cronică de idei noi în care se află de decenii scenariștii de la Hollywood.

G. A. Henty depășește însă cu brio toate aceste obstacole. Secretul este unul al lui Polichinelle: își iubește copiii. Deci, își iubește cititorii. Scrie cu plăcere. Bucuria de a povesti mustește din fiecare cuvânt.

Editura Contra Mundum a scos recent pe piață al treilea roman al lui Henty: Corbul și Dragonul.

După ce am vizitat Franța, în timpul îngrozitoarei epoci a Revoluției Franceze (Sub domnia terorii), și Statele Unite, în vremea Războiului Civil (Cu Lee în Virginia), ne întoarcem acum în timp, în Anglia secolului al IX-lea, în timpul sălbaticelor invazii vikinge.

În toate volumele, „rețeta” scriitoricească a lui Henty este aceeași: un adolescent este aruncat în vâltoarea unor evenimente limită, din care iese bărbat.

Așadar, o lecție a unui tată către fiii săi...

Dar fără pedagogie calpă și fără discursuri moralizatoare. Totul este aventură pură, care se citește cu sufletul la gură.

Traducătorul Brad Florescu, în prefața pe care tot el o semnează, are dreptate: G.A. Henty este pentru istorie ceea ce Jules Verne este pentru știință.

Cu un amendament: spre deosebire de francez, britanicul este profund creștin.

Curajul, temeritatea, altruismul, spiritul de aventură – prezente și la Verne – sunt completate la Henty de credință în Dumnezeu, onoare, spirit de sacrificiu, dragoste de neam și de patrie.

Viața nu valorează mare lucru, dacă nu o trăiești în conformitate cu aceste principii. Sub-viețuirea în frică și robie, în mizerie morală sau în trădare, este mai rea decât moartea, ne spune Henty.

Într-o vreme a trotinetiștilor efeminați și complexați, a pițipoancelor tute și agresive, a liderilor politici vânzători și a poporului care își acceptă jugul, G.A. Henty este un balsam de normalitate.

Ceea ce îl face de-a dreptul subversiv și periculos.

Citiți-i cărțile, cât încă mai sunt legale!