ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administrația Biden nu mai este convinsă că poate câștiga Războiul cu Rusia și caută soluții de ieșire din viesparul în care s-a băgat singură.

Una dintre soluțiile de avarie pritocite la Washington ar fi „conflictul înghețat”, după modelul Războiului din Coreea.

Așa cum se știe, cele două Corei se află în continuare în război, din punct de vedere juridic.

În vara lui 1953, a fost semnat un armistițiu care a dus doar la încetarea focului; un acord de pace nu există nici acum, după 70 de ani.

Washingtonul studiază posibilitatea de a aplica „Modelul Coreean” în Ucraina, scrie Politico, una dintre cele mai importante publicații-megafon ale administrației Biden.

Când Statele Unite s-au băgat cu capul înainte și cu toate energiile în Războiul din Ucraina, administrația Biden nu a ascuns că scopul său este înfrângerea Rusiei și răsturnarea lui Vladimir Putin de la putere.

După 15 luni de conflict, în care mai bine de 20% din teritoriul Ucrainei rămâne ocupat, în care nici Rusia, nici Putin nu dau semne de slăbiciune, în schimb sancțiunile se răsfrâng asupra nivelului de trai al americanilor și aliaților lor occidentali, o „înghețare a conflictului” începe să fie – în viziunea Washingtonului – „un rezultat politic acceptabil pe termen lung”.

Concret, Ucraina ar urma să fie împărțită în două: o parte „americană” (echivalentul Coreei de Sud) și alta „rusească” (echivalentul Coreei de Nord).

După cum scrie Politico, administrația Biden nu are mari speranțe de la mult-trâmbițata contraofensivă de vară a ucrainenilor și că aceasta ar putea da o „lovitură mortală Rusiei”.

Nici că ar putea duce la recuperarea unei părți substanțiale din teritoriul ocupat.

Potrivit unui oficial american citat de Politico, Statele Unite sunt pregătite să susțină Ucraina pe termen lung, fie că e vorba de un conflict „înghețat sau dezghețat”.

Ce înseamnă efectiv acest sprijin?

Continuarea înarmării Ucrainei, pentru a face ca armata Kievului să atingă un grad cât mai mare de inter-operabilitate cu NATO.

Deși, în condițiile unui conflict – fie el și înghețat – aderarea efectivă a Ucrainei la NATO este improbabilă, Washingtonul are în vedere acordarea unor garanții de securitate puternice Kievului.

Acestea ar putea merge, scrie Politico, „până la un acord de apărare mutuală de tip Articolul 5 al NATO”.

*

Ideea înghețării conflictulului din Ucraina după „modelul coreean” nu este nouă.

Ea a fost evocată pentru prima dată în iunie 2022, după nici patru luni de la începutul războiului, la o masă rotundă cu experți strategici organizată de Washigton Post.

În ianuarie, la începutul acestui an, Alexei Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate și Apărare de la Kiev, dezvăluia într-un inteviu că Ucrainei i s-ar fi propus „soluția celor două Corei”, pe care a respins-o cu indignare:

„Rușii sunt în stare să inventeze orice.”

Există însă la Kiev și cineva care a vorbit extrem de entuziast despre „soluția coreeană” și „înghețarea conflictului”: Alexei Arestovici. Fosta (și actuala?) eminență cenușie a regimului Zelenski.

Arestovici argumenta că singura soluție de supraviețuire a Ucrainei și totodată rămânerea ei în sfera de influență americană este să devină o a doua „Coree de Sud”.

*

Rămâne o singură problemă: Rusia.

Invazia din 24 februarie 2022 a fost reacția Rusiei la declarațiile repetate și insistente ale Statelor Unite și aliaților săi occidentali despre aderarea Ucrainei la NATO.

Iar scopul declarat al „operațiunii speciale” a Moscovei a fost (și continuă să fie) „demilitarizarea” Ucrainei.

În aceste condiții, ideea că Putin ar putea accepta un statut de cvasi-membru NATO pentru Ucraina și ca armele occidentale să continue să curgă spre Kiev pare o utopie.

În plus, Rusia s-a stabilizat economic după șocul sancțiunilor occidentale și este pe punctul să coaguleze în jurul său și al Chinei o mare alianță mondială. Dacă nu explicit anti-americană, în orice caz o alianță a țărilor care doresc să scape de hegemonia americană.

Or, o „înghețare” a conflictului ar putea demobiliza coagularea acestei alianțe.

În fine, Statele Unite (și Occidentul) se confruntă cu o „policriză” (cum ar zice Schwab) fără precedent. Unul dintre cei mai importanți factori distructivi ai acesteia îl reprezintă ajutorul fără limite dat mașinii de război a Ucrainei.

Câtă vreme Războiul din Ucraina va rămâne unul fierbinte, SUA și (de voie, de nevoie) întregul Occident vor continua să arunce bani și arme cu nemiluita în această uriașă gaură neagră, agravând „policriza” până la acutizare.

Iar Rusia nu are nici un interes să împiedice Occidentul să se sinucidă.