ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Iată că fostul Principe Nicolae continuă să facă ce știe el mai bine, să împrăștie neadevăruri și să fie nedrept. Am scris de câteva ori că aș fi bucuros să-l văd întorcându-se de la rele, în speranța că cei răniți de faptele sale ar putea găsi o cale de împăcare. Mi-am pierdut orice speranță, pentru că fostul Principe pare tot mai mult că nu mai e nici măcar un om liber. Cel mai recent, el a răspândit știrea că ar fi „câștigat procesul” din Elveția privitor la agresarea personalului de la reședința regală de la Versoix, din urmă cu patru ani. Instanța a găsit că nu s-ar impune angajarea răspunderii penale a lui Nicolae sub motiv că un nepot poate să dorească să-și vadă bunicul.

Dar, aș spune eu, înainte de orice, nu agresând trei femei. Apoi, ceea ce n-a cercetat instanța, cel mai probabil din cauză că Familia Regală însăși n-a mai ținut să se întâmple, este întreg contextul factual de atunci. Context care reiese poate cel mai bine din cuvintele de mare amărăciune ale Principesei Elena, mama lui Nicolae, făcute publice în chiar momentele incidentului. Redau câteva pasaje:
 
„Sunt foarte dezamagită și îngrijorată de faptele fiului meu, Nicolae. Prin comportamentul său din zilele trecute, Nicolae a nesocotit intimitatea, suferința și demnitatea tatălui meu, Regele Mihai. I-am transmis, în trecut, lui Nicolae, faptul că Regele nu dorește să îl vadă din cauza comportamentului său lipsit de principii morale. Chiar Regele, primind vestea căsătoriei fiului meu, i-a transmis lui Nicolae, într-o scrisoare privată din 4 august 2017, că este profund întristat că Nicolae nu a făcut nimic pentru a clarifica paternitatea presupusului său copil, o fetiță de aproape doi ani. Aceasta arată o lipsă de responsabilitate inacceptabilă. Regele Mihai a făcut cunoscut, de câteva ori chiar în scris, că motivul deciziei de a-i retrage lui Nicolae titlul regal este că fiul meu nu are calitățile necesare pentru o poziție în Casa Regală a României. Faptele lui Nicolae din aceste zile sunt profund greșite, moral și uman. Fiul meu a dat dovadă de dispreț față de România, față de poporul ei și față de principiile Casei Regale. Pentru mine, ca mamă, acest aspect este devastator.”

Nu cred că se poate cineva îndoi că, dacă Familia Regală ar fi ținut ca asemenea depoziții să aibă loc în cadrul procesului, fostul Principe ar fi fost condamnat penal. Dar adevărul e că nici așa Nicolae n-a „câștigat procesul”. Iar dacă nu l-a câștigat, firește, l-a pierdut. Fiind găsit vinovat pe latură civilă și, în consecință, obligat și la plata cheltuielilor de judecată. Deci negrul e negru, și nu alb, cum ar vrea fostul Principe.

Și asta nu e totul - sau mai degrabă e mai nimic pe lângă un alt fals incredibil răspândit de Nicolae (în chiar zilele centenarului nașterii celui mai iubit și mai admirat dintre românii contemporani), anume că bunicul său ar fi suferit de Alzheimer. M-am interesat la secretariatul Casei Regale, iar răspunsul a fost clar: „Nu există în niciun raport de sănătate al Regelui Mihai, al niciunui medic elvețian, vreo referire la Alzheimer ori la vreo boală legată de memorie”. Caz în care ce-a făcut Nicolae îmi pare a fi - să fiu iertat - o culme a neghiobiei, un glonț pe care ți-l tragi singur în picior; dincolo de ofensa la adresa societății românești, care se regăsește în mod atât de profund în personalitatea Regelui.

Posibil ca fostul Principe să se fi dedat la această fraudă vrând să acrediteze implicit vechea teorie, care i-ar prinde de minune, că Regele ar fi avut probleme de sănătate atunci când, în 2015, i-a retras titlul regal și l-a exclus din linia de succesiune la tronul României. Fapt contrazis, cum se vede, pe de o parte de actele medicale, iar pe de alta, între mai multe altele, și de mărturiile mamei fostului Principe. Ceea ce nu poate decât să întristeze, și să facă justificată întrebarea până unde va continua, oare, rătăcirea acestui om.  

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews