ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă ești atât de plin de tine încât nu îți mai încapi în pielea de broască râioasă cu care te-a lăsat Dumnezeu și râvnești să fii bou, ai toate șansele să crăpi.

Zelenski nu a citit fabula lui Asachi. Păcat. Nici fanii lui, care se entuziasmează de orice centimetru pe care liderul-balon de la Kiev îl câștigă în talie, nebănuind că, în orice moment, riscă să fie împroșcați cu preaplinul idolului lor.

În luna mai, când regimului de la Kiev i s-a dat trofeul Eurovision printr-o sinistră farsă politico-muzicală, Zelenski nu s-a simțit stingherit de jenanta pomană, dobândită între altele prin umilirea României și Moldovei.

Dimpotrivă, a ridicat triumfător coliva deasupra capului, ca și cum ar fi fost la parastasul dansant al lui Putin, și a juisat:

„Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa. Anul viitor, vom organiza Eurovisionul la Mariupol.”

Peste cinci zile, Rusia anunța că a cucerit în totalitate Mariupolul, inclusiv uzina-buncăr Azovstal, unde erau baricadate forțele speciale ucraiene.

Luni, 25 iulie, după alte două luni și cinci zile, European Broadcasting Union (EBU) a anunțat că ediția din 2023 a concursului Eurovision NU se va organiza la Mariupol, așa cum a promis Zelenski.

Nici măcar în Ucraina.

Din motive de securitate, Eurovisionul va fi găzduit de Marea Britanie. Orașul urmează a fi desemnat ulterior.

O consolare amară ca 12 puncte primite de la Rusia: în calitate de câștigătoare, Ucraina va fi prezentă direct în finală.

Morala pentru Zelenski o rezumă Gheorghe Asachi, poetul născut în Herța, aflată deocamdată în Ucraina:

Vra ca astă broască mică

Pe cei mari, cel mic s-agiungă,

Tot se umflă, se rădică,

Fără-a-și cere sfat la pungă,

Se așază la Paris

Unde, de nu este-nchis,

Rolul gioacă de baron,

Fără bani, dar cu bun ton.

De mii planuri îngâmfat

Casa-și schimbă în palat

Și-n prințesă pe-a sa damă.

Vrând apoi a mai întinde,

Creditoriul pe-a lui samă,

Toate, păn și pre el vinde.