ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 

Agresivitatea liderului de la Kiev a depășit orice limită. Disperat să prelungească războiul – și odată cu el cariera politică – Zelenski amenință că refugiații ucraineni vor destabiliza Occidentul, dacă aliații nu trimit armele cerute.

Un editorial al ZeroHedge pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.

*

Așa cum au prevăzut mai mulți comentatori geopolitici independenți, noul discurs oficial al Kievului, explicând de ce contraofensiva ucraineană a eșuat, va consta în a pretinde în mod fals că Occidentul nu a livrat „suficiente” arme la momentul oportun.

În ciuda zecilor de miliarde de dolari din banii contribuabililor americani investiți în efortul de război al Kievului, într-un ritm și la un nivel fără precedent, va fi „vina” Statelor Unite și a aliaților lor.

Sau, cel puțin, acesta va fi punctul de vedere și discursul guvernului ucrainean (care va fi apoi preluat și repetat de partizanii cei mai fanatici și mai belicoși ai lui Zelenski).

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a străduit să promoveze această idee ca pe un argument cheie, declarându-i mai întâi duminică lui Fareed Zakaria, de la CNN, că țara sa „a așteptat prea mult” pentru a începe contraofensiva.

Motivul? Zelenski a dat vina pe Occident pentru că i-a obligat pe comandanții săi militari să aștepte atât de mult armamentul și echipamentele necesare.

Zelenski a declarat:

„Am – uite ce e – am așteptat prea mult. Acesta e adevărul. Nu, sunt recunoscător față de partenerii noștri, față de Statele Unite, de UE și de ceilalți parteneri. Le mulțumesc mult președintelui Biden și Congresului. Dar trebuie să înțelegem: am așteptat prea mult timp, (rușii) au pus mine.”

Și a adăugat:

„Apoi, când am fost pregătiți din punctul de vedere al partenerilor noștri, deoarece, decizia de a ne da (vehicule blindate) Bradley și alte tipuri de arme, decizia nu înseamnă și rezultate...”

Ziarul american The Hill a notat și el aceste afirmații:

„Zelenski a observat că Ucraina nu primește armele promise imediat după ce au fost anunțate de către aliați.”

Nu este pentru prima dată când Zelenski dă vina pe lentoarea în aprovizionare și pregătiew acordate de sponsorii săi occidentali.

Însă, în spatele ușilor închise, binefăcătorii săi din Occident i-au reproșat că este „nerecunoscător”.

La sfârșitul lui martieîntrebat despre motivele întârzierii contraofensivei, Zelenski a declarat că aceasta nu poate „începe încă” deoarece nu poate„trimite curajoșii noștri soldați pe linia frontului fără tancuri, fără artilerie și fără rachete cu rază lungă”.

Apoi, în maiZelenski a reafirmat:

„Putem înainta cu ceea ce avem și cred că putem reuși, dar vom pierde mulți oameni, și consider că este inacceptabil.”

Și a adăugat:

„Trebuie să așteptăm, ne mai trebuie puțin timp.”

Apoi, contraofensiva întârziată a demarat cu toată forța în iunie.

Într-un alt interviu publicat recent, săptămâna aceasta, în presa americană, Zelenski a dus discursul „învinovățirii Occidentului” și mai departe.

În afirmațiile sale pentru The Economist, el a lansat o amenințare foarte puțin voalată la adresa țărilor care intenționează să își reducă în vreun fel ajutorul pentru Ucraina, avertizând că „milioanele de refugiați ucraineni în țările europene” sunt capabili să destabilizeze Occidentul.

Iată ce a declarat Zelenski în interviul pentru The Economist, publicat săptămâna aceasta:

Reducerea ajutorului pentru Ucraina nu va face decât să prelungească războiul, afirmă dl Zelenski. Iar aceasta va crea riscuri pentru Occident la el acasă.

Nu se poate prezice cum milioanele de ucraineni din țările europene vor reacționa la abandonarea țării lor.

Ucrainenii s-au „comportat în general bine” și sunt „foarte recunoscători” față de cei care i-au adăpostit. Nu vor uita această generozitate.

Însă nu va fi o „poveste bună” pentru Europa dacă i-ar „împinge pe acești oameni cu spatele la perete”.

Mai mulți comentatori online au luat notă de retorica sa uimitor de deschisă și de agresiv acuzatoare, afirmând că Zelenski pare să amenințe Europa cu terorismul dacă Ucraina nu obține ceea ce dorește.

Arnaud Bertrand a reacționat:

„Am înțeles eu greșit sau Zelenski amenință efectiv țările europene cu terorismul dacă nu trimit Ucrainei armele pe care le dorește?”

Iar Max Abrahms, expert în combaterea terorismului și profesor de relații internaționale, a afirmat:

„Acum, Zelenski amenință că refugiații ucraineni vor ataca Europa dacă nu continuă să plouă cu bani.”

În același interviu, Zelenski și-a reluat promisiunile obișnuite de a nu negocia niciodată cu Putin, nici de a nu ceda teritorii.

Scrie The Economist:

Bătând gălăgios darabana în masă, dl Zelenski respinge categoric ideea unui compromis cu Vladimir Putin. Războiul va continua „atâta vreme cât Rusia va rămâne pe teritoriul ucrainean”, spune el.

Un acord negociat nu ar fi unul permanent. Președintele rus are obiceiul de a crea „conflicte înghețate” la frontierele Rusiei (în Georgia, de exemplu), nu ca un scop în sine, ci pentru că obiectivul său este de a „reface Uniunea Sovietică”.

Cei care aleg să stea de vorbă cu tipul de la Kremlin se „înșală”, la fel ca liderii occidentali care au semnat un acord cu Adolf Hitler, la München, în 1938, pentru ca apoi să vadă că a invadat Cehoslovacia.

„Eroarea nu este diplomația. Eroarea este diplomația cu Putin. Nu negociază decât cu el însuși.”

Poate că acesta este motivul pentru care responsabilii cu apărarea din Occident, mai cu seamă președintele Statului Major Interarme american, Mark Milley, au avertizat opinia publică despre faptul că războiul din Ucraina ar putea dura „ani de zile”.

În același interviu, Zelenski a lăsat să se înțeleagă și că următoarea etapă ar putea fi transformarea întregii societăți pentru un război total:

În acest timp, un lung război de uzură ar însemna o răscruce pentru Ucraina. Această țară ar pierde și mai mulți oameni, atât pe front cât și prin emigrație. Ar necesita o „economie total militarizată”.

Guvernul ar fi nevoit să propună această perspectivă cetățenilor săi, spune dl Zelenski, fără a preciza cum. Un nou contract social nu poate fi decizia unei singure persoane.

La aproape 19 luni de la începutul războiului, președintele se declară „moralmente” pregătit pentru această schimbare.

Însă nu va aborda această idee cu poporul său decât dacă slăbiciunea în ochii sponsorilor săi occidentali devine o „tendință”.

A venit acest moment? Nu, nu încă, spune el. „Slavă Domnului.”

Aceste afirmații marchează o interesantă recunoaștere a faptului că, din multe puncte de vedere, escaladarea este motivată de percepția că Occidentul este văzut ca „slab”.

Zelenski a preluat și retorica „fie sunteți cu noi, fie sunteți împotriva noastră” de la George W. Bush, în legătură cu evenimentele de la 11 septembrie.

În același timp, declarațiile directe ale lui Zelenski, mai ales despre posibilitatea ca refugiații să facă viața „dificilă” în Europa, vor da probabil tonul și exemplul pentru mulți dintre subordonații săi.

Ne putem aștepta ca asemenea atacuri violente și asemenea „avertismente” adresate Europei și Statelor Unite să se înmulțească.

Am înregistrat deja spectacolul ministrului său de Externe, certând-o și umilind-o pe ministra de Externe germană...

Când vor începe conducătorii americani, britanici și europeni să zică „Ajunge!” în fața agresivității, umilirilor și amenințărilor din partea lui Zelenski?


 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews