Pr. Constantin Sturzu: Zece ani de Pro Vita Iași

De ce este nevoie de un astfel de eveniment? Din foarte multe motive. În primul și în primul rând, pentru a celebra faptul că Dumnezeu a creat oamenii ca bărbat și femeie, cărora le-a poruncit, încă de la început, „să crească, să se înmulțească și să umple pământul” (cf. Facerea 1, 28). Mai ales că asistăm la o perioadă în care ființa familiei și valorile sale sunt puse sub semnul întrebării, sub pretextul unei „extinderi” a conceptului de căsătorie care nu aduce decât relativizare, dezorientare și o slăbire a societății în care trăim.
În ziua în care sunt publicate aceste rânduri (sâmbătă, 11 septembrie - n.n.), la Iași se desfășoară Festivalul Familiei, un eveniment organizat de Pro Vita Iași la împlinirea a zece ani de activitate. Partea centrală a acțiunii se desfășoară în Piața Unirii, acolo unde sunt amplasate 20 de corturi cu surprize atractive pentru toți, mici sau mari: de la ateliere de lectură, jocuri cu premii, activități de echipă, până la diverse ateliere de creație (inclusiv de origami și avioane de hârtie) sau... facepainting! O abordare modernă, dar într-un duh al firescului. Inedit va fi marșul care va preceda această acțiune. Se va parcurge zona centrală a Iașului într-o coloană în care fiecare „linie” va fi formată dintr-o familie. Acolo unde sunt ambii părinți prezenți, ei își vor încadra copiii. Organizatorii au dorit ca, prin acest tip de „defilare”, să evidențieze și mai mult frumusețea și diversitatea (în sensul curat al cuvântului) de familii din Iași, fiecare cu specificul său, cu darurile sale. Toți uniți de aceeași credință în Dumnezeu, fiecare fiind mădular viu al Bisericii.
Deloc întâmplător, pentru această întâlnire s-a ales prima sâmbătă de după data de 9 septembrie, când sărbătorim o familie sfântă, pe Drepții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului și bunicii lui Iisus. În anii ce urmează, acest Festival al Familiei va fi programat tot în proximitatea acestei date importante din calendarul bisericesc. De ce este nevoie de un astfel de eveniment? Din foarte multe motive. În primul și în primul rând, pentru a celebra faptul că Dumnezeu a creat oamenii ca bărbat și femeie, cărora le-a poruncit, încă de la început, „să crească, să se înmulțească și să umple pământul” (cf. Facerea 1, 28). Mai ales că asistăm la o perioadă în care ființa familiei și valorile sale sunt puse sub semnul întrebării, sub pretextul unei „extinderi” a conceptului de căsătorie care nu aduce decât relativizare, dezorientare și o slăbire a societății în care trăim.
Fenomenul Pro Vita nu este unul specific Iașului. Este o mișcare generală prin care, din perspectivă creștină, se cultivă acțiuni și demersuri ce sprijină viața copilului (ne)născut, sunt sprijinite familii monoparentale sau care sunt afectate de diverse greutăți. La nivel național, probabil cele mai cunoscute acțiuni Pro Vita sunt cele ale Părintelui Nicolae Tănase de la Valea Plopului, care și la această oră are în grijă sute de suflete cărora le oferă un cămin, hrană și educație. La Iași, Departamentul Pro Vita a fost înființat în cadrul Centrului Eparhial în 2011, la inițiativa Părintelui Mitropolit Teofan.
Activitatea Departamentului Pro Vita este una cu pondere crescândă de la an la an. Spre exemplificare, anul trecut, Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian” s-a concretizat prin sprijin acordat pentru 203 familii cu peste șapte copii fiecare. Printre activitățile principale s-au numărat: susținerea educației acestor copii prin burse sau alte mijloace, bugetul total fiind de 130.000 lei, și ajutorarea a trei familii numeroase cu lucrări de îmbunătățire a spațiului locativ, racordare la utilități, asigurarea hranei etc. – toate cuantificate la nivelul sumei de 136.530 lei. Este doar o fărâmă din întreg programul Pro Vita care implică nu doar sprijin financiar sau suport material, ci și consiliere sau elaborare de strategii și proiecte. Și toate acestea se fac cu oameni care pun mult suflet, cel mai adesea acțiunile lor fiind rodul voluntariatului.
Rândurile de mai sus sunt înecate, din păcate, adesea de o mare de acuze și reproșuri aduse Bisericii care nu ar face, după unii, nimic altceva decât să funcționeze ca o „corporație” (să înțelegem că ceea ce fac marile corporații din lume este ceva rău?). Nu se (prea) vede această lucrare de la „firul ierbii”, nu se văd activitățile filantropice, sociale, medicale în folosul semenilor. Și, sincer vorbind, nici nu vrem să se „consemneze” toate acestea decât în Cartea Vieții. Dar măcar o dată la zece ani e bine să amintim despre lucrarea smerită, jertfelnică a unor semeni ai noștri. Nu spre lauda lor, ci pentru ca cei mai năpăstuiți, cei deznădăjduiți sau dezorientați să știe că pot găsi și la Iași, și în oricare alte locuri din țară, un sprijin din partea Bisericii. Și, cu cât vremurile sunt mai dificile, cu atât mai mult ne vom mobiliza pentru a fi de ajutor mai ales acestor categorii vulnerabile, evidențiind, totodată, exemplul acelor familii care strălucesc prin virtuțile lor, care pot inspira prin viețuirea lor.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Virgiliu Gheorghe: Un clip al deputatei Gianina Șerban a fost șters de către BEC pe motiv că încalcă legislația electorală. Era opinia unei mame față de ideea lui Nicușor Dan de a introduce educația sexuală în școli și grădinițe de la o vârstă fragedă

George Simion: Doar părinții pot decide asupra educației copiilor - VIDEO

Am repornit motoarele! ACTUALIZARE și MULȚUMIRI! Problemele ActiveNews: 20.000 de articole dispărute. Ținta Covid

Revista Familia Ortodoxă: Olimpici pentru România. Cum e să ai un copil care este cel mai tânăr olimpic internațional la matematică, medaliat cu aur în 2023

Pro Vita: GHIDUL PĂRINȚILOR - drepturile și îndatoririle lor, în raport cu statul, școala, autoritatea

Apelul Părintelui Gavrilă pentru Părintele Tănase și așezământul de la Valea Plopului
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Biserica Educație Opinii Prima pagină Școala în Familie Știri
Persoane: Constantin Sturzu ÎPS Teofan
Locații: Iaşi
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)