ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce guvernul a decis acordarea cetățeniei române sportivilor de înaltă performanță Saritov Albert, Sassa Kateryna și Zhydachevska Kateryna, iată că o altă sportivă a fost naturalizată și are mari șanse să facă parte din lotul de tineret al României la Campionatul Mondial din Rusia U21, programat între 3-17 iulie 2016. Recent, Dumanska a fost convocată în premieră și în lotul național de senioare, conform timpul.md.

Iulia Dumanska este o handbalistă din Ucraina care joacă pentru HCM Baia Mare pe post de portar. Are 19 ani, practică acest sport de la vârsta de 11 ani și a fost descoperită în anul 2011 de către antrenorii Ion și Ioana Marta, care au adus-o la Clubul Sportiv „Marta” din Baia Mare.

Iulia Dumanska vorbește cursiv limba română și este elevă la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Baia Mare.

 „Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în demersurile pentru obținerea cetățeniei române. Sunt mândră că am devenit cu adevărat româncă”, a scris Iulia pe un site de socializare după ce a primit certificatul de cetățenie. „E visul meu să apăr echipa națională a României, dar totul se face pas cu pas”, a declarat ea jurnaliștilor în aceeași zi.

Cu HCM Baia Mare și-a trecut în palmares două titluri de vicecampioană a României, în 2015 și 2016. În 2015 a câștigat Cupa și Supercupa României la handbal. De asemenea, ea s-a calificat în componența HCM Baia Mare în sferturile Champions League atât în sezonul precedent, cât și în cel actual.

Federațiile sportive internaționale permit naturalizarea sportivilor, stabilind pentru aceștia criteriile de participare în competiții și conferindu-le dreptul de a reprezenta un alt stat, în condiții specifice, de la caz la caz.