ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Republicii Moldova Igor Dodon ar putea acea soarta fostului lider de la Kiev Victor Ianukovici, dacă va încerca să anuleze Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană, scrie Financial Times.

Potrivit publicației, declarațiile lui Dodon făcute marți la Moscova cum că PSRM va anula Acordul de Asociere RM-UE dacă va avea majoritate în Parlament după alegerile din 2018 vor fi privite cu îngrijorare în capitalele Uniunii Europene.

„Declarațiile lui Dodon vor fi privite cu îngrijorare de capitalele europene. Ele au o lovitură semnificativă pentru programul Parteneriatului Estic a blocului celor 28 de state, care oferă asociere și posibilitatea extinderii zonei de liber schimb în șase foste republici sovietice. Numai Georgia și Ucraina, împreună cu Republica Moldova, au semnat acordurile”, scrie Financial Times.

Potrivit publicației, acțiunile președintelui Dodon seamănă cu cotitura bruscă în soarta politică a lui Viktor Ianukovici, când președintele Ucrainei, în 2013 a renunțat la semnarea Acordului de asociere cu UE sub presiunea lui Putin. Decizia acestuia a declanșat proteste pro-europene la Kiev, care au dus în cele din urmă la căderea lui Ianukovici, anexarea Crimeei de către Rusia și imixtiunea militară rusă în estul Ucrainei.

Jurnaliștii de la Financial Times remarcă faptul că declarația de marți a liderului de la Chișinău vine în contradicție cu programul său electoral, când spunea că nu se va atinge de acest Acord.

„Declarația lui Dodon privind Acordul de Asociere vine în contradicție cu retorica din campania electorală, când sprijinea retragerea acestuia, dar a doua zi după victorie s-a schimbat”, scrie publicația citată.

Jurnaliștii străini remarcă faptul că noul președinte și-a schimbat mesajul asemeni lui Ianukovici, la presiunile din partea președintelui rus Vladimir Putin. De cealaltă parte, liderul de la Kremlin a salutat „curajul” de care a dat dovadă Dodon la începutul acestui an, când a mers în stânga Nistrului pentru a se întâlni cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, revenind la ideea federalizării Republicii Moldova, pe care a promovat-o și anterior, în perioada primului mandat la șefia statului a lui Vladimir Voronin.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews