Financial Times: Dacă încearcă să anuleze Acordul de Asociere cu UE, Dodon ar putea avea soarta lui Ianukovici

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon ar putea acea soarta fostului lider de la Kiev Victor Ianukovici, dacă va încerca să anuleze Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană, scrie Financial Times.
Potrivit publicației, declarațiile lui Dodon făcute marți la Moscova cum că PSRM va anula Acordul de Asociere RM-UE dacă va avea majoritate în Parlament după alegerile din 2018 vor fi privite cu îngrijorare în capitalele Uniunii Europene.
„Declarațiile lui Dodon vor fi privite cu îngrijorare de capitalele europene. Ele au o lovitură semnificativă pentru programul Parteneriatului Estic a blocului celor 28 de state, care oferă asociere și posibilitatea extinderii zonei de liber schimb în șase foste republici sovietice. Numai Georgia și Ucraina, împreună cu Republica Moldova, au semnat acordurile”, scrie Financial Times.
Potrivit publicației, acțiunile președintelui Dodon seamănă cu cotitura bruscă în soarta politică a lui Viktor Ianukovici, când președintele Ucrainei, în 2013 a renunțat la semnarea Acordului de asociere cu UE sub presiunea lui Putin. Decizia acestuia a declanșat proteste pro-europene la Kiev, care au dus în cele din urmă la căderea lui Ianukovici, anexarea Crimeei de către Rusia și imixtiunea militară rusă în estul Ucrainei.
Jurnaliștii de la Financial Times remarcă faptul că declarația de marți a liderului de la Chișinău vine în contradicție cu programul său electoral, când spunea că nu se va atinge de acest Acord.
„Declarația lui Dodon privind Acordul de Asociere vine în contradicție cu retorica din campania electorală, când sprijinea retragerea acestuia, dar a doua zi după victorie s-a schimbat”, scrie publicația citată.
Jurnaliștii străini remarcă faptul că noul președinte și-a schimbat mesajul asemeni lui Ianukovici, la presiunile din partea președintelui rus Vladimir Putin. De cealaltă parte, liderul de la Kremlin a salutat „curajul” de care a dat dovadă Dodon la începutul acestui an, când a mers în stânga Nistrului pentru a se întâlni cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, revenind la ideea federalizării Republicii Moldova, pe care a promovat-o și anterior, în perioada primului mandat la șefia statului a lui Vladimir Voronin.
Pe același subiect

TRĂDAREA ȘI SFÂRTECAREA ROMÂNIEI - bucuria Germaniei și a Rusiei. 28 iunie 1940: pierderea Basarabiei și a nordului Bucovinei. Raul Bossy: „Începutul tragediei neamului românesc”

Ștefan Secăreanu: În SUA a fost declanșată greva sexului, după decizia Curții Supreme privind avortul! Te pomenești că și la noi absolventele lui Soros se vor mobiliza exemplar?

26 iunie 1940: Ultimatumul sovietic pentru cedarea Basarabiei. Cauzele sfârșitului României Mari, indicate cu precizie chirurgicală de către un jurnalist britanic. NOTA ULTIMATIVĂ - DOCUMENT

ZI DE DOLIU NAȚIONAL. 28 iunie 1940: Cum am pierdut Basarabia și nordul Bucovinei. SINGURI în fața atacurilor de la Est și de la Vest. VIDEO

„Nu vin muscalii de-a călare,/ și nici un glonte nu s-a tras,/ ci intră tancuri prin trădare…/ Sărmană vatră de pripas!” Maria Toacă: RĂMÂNE CEA MAI NEAGRĂ ACEASTĂ ZI, 28 IUNIE 1940, CHIAR DACĂ TRĂIM ȘI AZI ZILE NEGRE

Monument distrus de sovietici restabilit la Florești, Basarabia, azi, 28 iunie 2022
Recomandările noastre
Persoane: Igor Dodon Viktor Ianukovici Vladimir Putin
Subiecte: Alegeri președinte Republica Moldova
Organizații: Uniunea Europeană
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)