ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Manifestările și incidentele violente din 22 octombrie 2016 de la București, de la „Marșul Unirii”, au fost o „Operațiune pentru a căror acoperire, servicii speciale interesate și agenți ai acestora din structurile puterii ori statului român, din așa-zisa societate civilă, s-au folosit în mod provocator, criminal aș spune, de pângărirea și nemuritorului ideal al unității naționale a românilor”, a spus Generalul (r) Aurel Rogojan, la Râmnicu Vâlcea, cu ocazia lansării volumului „Puterea Umbrei”, realizat în dialog cu jurnalistul Dan Andronic.

Generalul Rogojan a spus că acele incidente, organizate de Platforma Unionistă Acțiunea 2012,  au folosit celor care au dorit să-l instaleze pe pro-rusul Igor Dodon în funcția de președinte al Moldovei, informează EVZPlatforma Acțiunea 2012 este urmașa „Noilor Golani”, ambele organizații fiind fondate de George Simion, actual lider al Partidului AUR și fost candidat independent la europarlamentare.
 
Conform Digi 24, jandarmeria a afirmat că organizatorii marșului Unirii de la București au plănuit de la început încăierarea cu forțele de ordine, autoritățile având imagini în care lideri îndeamnă oamenii să încalce traseul aprobat.

În contexul acelor evenimente, care au făcut vâlvă la București și Chișinău, au fost și declarațiile vehemente ale ambasadorului SUA de peste Prut din august acel an, James Pettit,  împotriva ideii de unitate națională.

„În carte sunt câteva capitole unde se abordează problema Basarabiei, a pericolului rusesc, se abordează dacă a fost real sau nu anti-sovietismul lui Ceaușescu și a lui Gheorghiu Dej și așa mai departe.

Vreau să spun că cel mai mare, cel mai periculos și întotdeauna actual pericol pentru securitatea națională a României a fost, este și va fi întinderea și adâncimea operațiunilor unor servicii speciale, între care primează cele ale Moscovei, pentru menținerea controlului și manipularea intențiilor decizionale în sfera celor trei puteri ale statului român, apoi, ca prioritate, în media și nu în ultimul rând, ca importanță, în organizațiile non-guvernamentale.
 
VIDEO cu declarațiile Gen.(r) Rogojan, aici.

În zilele de sâmbătă și respectiv, 22-23 octombrie 2016, am avut parte de o asemenea operațiune din partea unei așa numite Platforme unioniste, „Acțiunea 2012”: respectiv demonstrațiile unioniștilor la Guvern și instalarea, în ziua următoare, cu corturile, în Piața Universității.

Operațiune pentru a căror acoperire, servicii speciale interesate și agenți ai acestora din structurile puterii ori statului român, din așa-zisa societate civilă, s-au folosit în mod provocator, criminal aș spune, de pângărirea și nemuritorului ideal al unității naționale a românilor.

Acest mare ideal a mai fost în repetate rânduri compromis, dar provocarea pe care o am în vedere este cu totul specială și nu poate fi extrasă din trei contexte: contextul mizei alegerilor prezidențiale care urmau să aibă loc peste o săptămână la Chișinău, în urma cărora omul Moscovei, Igor Dodon, s-a ales. În ultimele zile de campanie a avut ce să livreze anti-unioniștilor și electoratului moldovean.

Nu poate fi extras din contextul declarațiilor ambasadorului SUA, la Chișinău, James Pettit, făcute în august al aceluiași an privitoare la istoria Moldovei și contraproductivitatea idealului unionist.

Declarații făcute cu prilejul a celei de-a 25-a aniversare a independenței Republicii Moldova. Trebuie să ne gândim foarte serios dacă acest ambasador a vorbit de capul lui, a vorbit fără mandatul Departamentului de Stat sau a luat-o pe arătură. Nu, fiți siguri că a vorbit ordonat, disciplinat, conform telegramei cu anexa despre ceea ce trebuie să cuprindă acea declarație.

În fine, acea acțiune și altele care sunt în derulare nu pot fi scoase din contextul repetatelor avertismente lansate de Vladimir Putin începând cu 1996, privind punerea în discuție a frontierelor de Est, va atrage după sine punerea în discuție a chestiunilor privitoare la Transilvania, Banat și Dobrogea”, a spus Rogojan.

Tot în cadrul aceleiași conferințe de presă, Generalul Rogojan a mai precizat că Partidul România Mare, condus de Vadim Tudor, a fost inițiat la Moscova, pentru a fi folosit ca provocare de către Rusia.