ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu acordat publicației germane Deutsche Welle, președintele moldovean Igor Dodon afirmă că un eventual pas înspre aderarea la Uniunea Europeană va duce la repetarea, în Moldova, a scenariului ucrainean.

„Republicii Moldova trebuie să i se permită să se împrietenească și cu Vestul și cu Estul, iar dacă ni se va spune să alegem - se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. (…) Republica Moldova nu va supraviețui dacă Vestul sau Estul vor încerca să ne folosească în scopuri militare. (…)Iar lichidarea statalității înseamnă război civil”, a afirmat Dodon, potrivit timpul.md.

El consideră că Republica Moldova nu este independentă în luarea deciziilor, hotărârile pe subiecte majore fiind luate, în opinia sa, la Bruxelles și Washington.

Eticheta de pro-rus,  mai spune Dodon, vine din partea oponenților politici și este e o mare greșeală. „Eu sunt, întâi de toate, un politician pro-Moldova. Noi nu ne putem împrieteni cu Rusia împotriva Europei și nu ne putem împrieteni cu Europa împotriva Rusiei”, afirmă președintele de la Chișinău.

El nu crede că Moldova va deveni membru al UE. Bruxellesul a dat clar de înțeles la recentul summit al Parteneriatului Estic, dar nici Moldova nu este pregătită pentru aderare. În Moldova, atrage atenția Dodon, 1/3 din populație este vorbitoare de limbă rusă. Chiar dacă nu sunt ruși: ”Ei sunt ucraineni, găgăuzi, bulgari – sunt vorbitori de limbă rusă. Și atunci când cineva ne pune să alegem ori – ori  – ,se întâmplă ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.

Întrebat despre localitățile care au semnat declarații de unire cu România, președintele Dodon aduce drept contraargument faptul că deja 220 de localități au semnat declarații în susținerea statalității Moldovei.  

Mai mult, afirmă liderul de la Chișinău, dacă la nivel oficial se va merge pe ideea unirii cu România și lichidării statalității moldovenești, asta va însemna război civil. Există problema transnistreană  și noi am fost la un pas să mai avem o astfel de problemă în Găgăuzia. „Dacă cei din România  și-au propus ca obiectiv politic să unească această palmă de pământ, țara noastră, cu România, aceasta este o greșeală”, afirmă Igor Dodon în interviul pentru Deutsche Welle.