Cu prilejul aniversării a o sută ani de la Unirea Basarabiei cu România, marți, 27 martie 2018, vor fi oficiate slujbe de Te Deum și se vor trage clopotele în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române timp de un minut, informează agenția Basilica.

Potrivit comunicatului transmis de Biroul de Presă al Patriarhiei, la Catedrala Patriarhală va fi oficiată marți la ora 11:00 o slujbă de Te Deum și Trisaghion pentru membrii Sfatului Țării care au votat Unirea Basarabiei cu România și pentru toți susținătorii actului istoric din 27 martie 1918.

Cu prilejul acestei sărbători, cele două camere ale Parlamentului României organizează o ședință aniversară la care va fi prezent și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului începând cu ora 10:00.

La Palatul Patriarhiei va avea loc la ora 12:00 un eveniment cultural: Sala Europa Christiana va găzdui vernisajul Expoziției de documente, fotografii și cărți referitoare la Unirea Basarabiei cu România.

Făuritorii Unirii Basarabiei cu România vor fi pomeniți la cimitirul Mănăstirii Cernica, la ora 13:00, dar și în alte cimitire din București și din țară.

Trei ierarhi se vor ruga marți în Catedrala Mitropolitană din Iași pentru membrii Sfatului Țării care au votat în 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu România. Arhiepiscopia Iașilor anunță parastase la mormintele lor din Iași.
După ce duminică a avut loc Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, basarabean la origine, Arhiepiscopia Iașilor va marca acest moment și în 27 martie.

  • în Catedrala Mitropolitană vor oficia Sfânta Liturghie IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu PS Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, și PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. La final va fi oficiată o slujbă de Te Deum și un Trisaghion pentru pomenirea membrilor din Sfatul Țării care au votat Unirea din 27 martie 1918. Vor fi prezenți și cinci preoți din Mitropolia Basarabiei.
  • În Parohia Bârnova, la mormântul deputatului Ion Inculeț din Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” va fi oficiată o slujbă de pomenire la ora 11:30.
  • Începând cu ora 12:30 va fi săvârșită o slujbă de pomenire la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul „Eternitatea” din Iași. După acest moment se va merge la mormintele deputaților Atanasie Chiriac și Teofil Ioncu.
  • De la ora 13:30 va fi săvârșită o slujbă de pomenire în Cimitirul „Podgoria Copou”, din incinta Mănăstirii Copou, pentru deputatul Gheorghe Năstase.
  • Un alt moment solemn va avea loc începând cu ora 15:00, la Cimitirul „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, unde va fi pomenit deputatul Vasile Harea.