Statuia Regelui Ferdinand s-a întors pe Nistru. Bustul Întregitorului a fost dezvelit la Varnița, pe acordurile imnului de stat al României. Urmează dezvelirea bustului unui grănicer român, căzut în timp ce ÎNFRUNTA armata sovietică, în 1940

Toate cele cinci statui ale Regelui Ferdinand, ridicate în Basarabia în anii României Mari, dar vandalizate sau distruse în perioada comunistă, sunt acum refăcute pe vechile lor poziții, în mijlocul satelor românești din Republica Moldova, scrie România Liberă în ediția de azi.
Așa cum ActiveNews a anunțat de-a lungul timpului, campania a fost inițiată de avocatul basarabean Iulian Rusanovschi, prin ale cărui eforturi, au fost refăcute statuile din Nisporeni, Ialoveni, Țepilova Mare, Rezina și Varnița, precum și alte monumente românești de pe teritoriul istoric al Basarabiei.
Sâmbătă, 15 septembrie, bustul Regelui Ferdinand a fost reamplasat la Varnița, la doar câțiva kilometri de Nistru, chiar pe linia de demarcație dintre Republica Moldova și așa-zisa republică transnistreană. Slujba de sfințire a fost săvârșită de către însuși IPS Veniamin Goreanu, episcopul Basarabiei de Sud, din cadrul Patriarhiei Române.
Deși Guvernul de la Chișinău nu a avut niciun reprezentant la eveniment,la ceremonie a participat Orchestra Model a Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, iar garda de onoare a fost asigurată de un detașament de carabinieri – aceștia fiind militarii de elită ai Republicii Moldova. Un moment emoționant a fost cel în care s-a intonat imnul de stat.
„Prezentatoarea a rostit simplu: "Rugăm să onorăm Imnul de Stat”. La acest îndemn, fanfara militară a Ministerului de Interne de la Chișinău a interpretat Imnul Național al Republicii Moldova. Iar apoi, după o pauză de doar câteva secunde, fără un ordin explicit, militarii din Basarabia au interpretat, impecabil, Imnul Național al României, "Deșteaptă-te, române!” ”, scrie RL.
„România este singura țară din lume care este înconjurată de români, pentru că și la nord, și la est, și la sud, trăiesc acum români care, din cauza împrejurărilor istorice, nu mai fac parte din țara noastră. Noi ne rugăm la fiecare slujbă pentru unitatea românilor”, a subliniat, la Varnița, Episcopul Veniamin Goreanu.
Eforturile lui Iulian Rusanovschi și a celorlalți iubitori ai neamului românesc din Basarabia nu se opresc aici. Vineri, 21 septembrie 2018, cu începere de la ora 12.00, va fi inaugurat Monumentul Căpitanului Ionel Epure, grănicer căzut la datorie în momentul ocupării Basarabiei de către bolșevici, se arată într-un comunicat de presă.
.jpg)
Căpitanul grănicer Ionel Epure a fost împușcat de bolșevici pe 29 iunie 1940, atunci când în calitate de comandant de escadron în Regimentul 5 Roșiori, dislocat în Soroca, a cerut rușilor să respecte graficul de deplasare și distanța de cel puțin 4 km între cele două armate. A murit aproape de locul unde fusese împușcat generalul Stan Poetaș în ianuarie 1919.
Monumentul inițial fusese ridicat în 1942 și avea următorul text:
GLORIE ȘI RECUNOȘTINȚĂ ETERNĂ
EROILOR ARMATEI ROMÂNE CARE S-AU OPUS
CEDĂRII BASARABIEI ȘI BUCOVINEI PĂMÂNT ROMÂNESC
ÎNFRUNTÂND COTROPITORII SOVIETICI
ȘI ODIOSUL ULTIMATUM STALINIST
DIN 26-28 IUNIE 1940
Din acest monument, astăzi s-a păstrat doar crucea cu lauri, care este amplasată în curtea bisericii, rezemată de gardul acesteia.
Din păcate, conducerea satului nu a dorit să se amplaseze monumentul, dar preotul satului a fost de acord ca acesta să fie construit în curtea bisericii.
Analizând fotografiile de epocă și alte documente disponibile, grupul de inițiativă a decis ca pe crucea cu lauri (fragmentul existent) să fie reconstituită și fixată o cruce mică din bronz, iar la baza brațului vertical, să fie fixată o placă din bronz (340x460cm) cu următorul text:
CĂPITANULUI IONEL EPURE
GRĂNICER CĂZUT LA DATORIE
ÎNTRE 26-28 IUNIE 1940
ÎN TIMPUL OCUPĂRII BASARABIEI
Pe latura din față a fundației monumentului, a fost inscripționat în piatră câteva versuri găsite la pieptul unui soldat care murise în luptele de pe Muntele Sorica, în 1918:
NU PLÂNGE, MAICĂ ROMÂNIE!
E RÂNDUL NOSTRU SĂ LUPTĂM
ȘI DIN PĂMÂNTUL CE NE ARDE
NICI O FĂRÂMĂ SĂ NU DĂM!
În spatele monumentului a fost inscripționat un alt text, ce amintește despre eforturile de restabilire:
MONUMENT RECONSTITUIT LA INIȚIATIVA
FAMILIEI RUSANOVSCHI IULIAN ȘI ANDREEA
SPONSOR: DELI ION
ARHITECT: MIHAIL ANDRIEȘ
MEȘTER POPULAR: VLADISLAV LOZAN”.
Pe același subiect

CANCEL HISTORY. România lui Iohannis a șters eliberarea Basarabiei și Bucovinei din Istoria Națională. Antonescu: Dacă mor este pentru Bucovina și Basarabia. Ceaușescu: La Chișinău am vorbit românește. Băsescu: Aș fi dat Ordinul de trecere a Prutului!

22 iunie 1941, declanșarea Războiului Sfânt pentru Reîntregirea Țării. Ordinul Mareșalului Antonescu: Ostași, vă ordon: Treceți Prutul! Sdrobiți vrăjmașul din Răsărit și Miază-Noapte. Desrobiți din jugul roșu al bolșevismului pe frații noștri cotropiți!

CRONICA UNUI EVENIMENT RATAT. Viorel Patrichi: Două state, o singură țară: Parlamentele românilor trebuie să ceară reîntregirea națională. „Nu vorbiți de unire! Uniți-vă!”

ISTORIA ZILEI: În genunchi pentru Basarabia și Bucovina și Icoana cu care au pornit ostașii români Războiul Sfânt de reîntregire națională acum 81 de ani, pe 22 iunie 1941, și azi cu urme de sânge uscat pe ea. VIDEO și FOTOGRAFIILE ZILEI

Alex. Mihai Stoenescu: România nu a atacat Uniunea Sovietică în 22 iunie 1941, ci a RĂSPUNS la agresiunea sovietică începută în 28 iunie 1940

Ștefan Secăreanu: În SUA a fost declanșată greva sexului, după decizia Curții Supreme privind avortul! Te pomenești că și la noi absolventele lui Soros se vor mobiliza exemplar?
Recomandările noastre
Secțiuni: Basarabia
Persoane: Ionel Epure (căpitan) Regele Ferdinand
Locații: Chișinău
Subiecte: Al Doilea Război Mondial Atrocități asupra românilor din Basarabia 1940 Basarabia e Romania Unirea Basarabiei cu România
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)