2 martie 1992: 32 de ani de la începutul războiului ruso-român din Transnistria. VIDEO
Unii îi spun și azi „conflictul armat” de pe Nistru, deși a fost război în toată regula. 32 de ani s-au scurs de la războiul din Transnistria, iar problema transnistreană rămâne și acum un „conflict înghețat”. Iar Rusia nu are de gând să-și scoată armata din Transnistria.
Se împlinesc, pe 2 martie, 32 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Un conflict armat care a durat câteva luni, s-a sodat cu pierderi de vieți omenești, iar separatiștii au fost susținuți deschis de armata Rusiei. În urma lui, unități militare rusești și muniții continuă să se afle și azi pe teritoriul din stânga Nistrului. În amintirea celor care au pierit în acel război, pentru apărarea limbii române și a tradițiilor strămoșești, ziua de 2 martie a fost decretată de Chișinău drept Ziua Memoriei.
Fitilul care a declanșat conflictul de pe Nistru a fost aprins în 1990 de perspectiva unirii Moldovei cu România, trecerea la alfabetul latin, tricolorul și refuzul Chișinăului de a oficializa limba rusă. În septembrie 1990, Tiraspolul a proclamat independența regiunii, iar doi ani mai târziu, la 2 martie 1992, a început războiul. Efective ale gărzii transnistrene și unități de cazaci au atacat postul de poliție din Dubăsari. O mână de oameni din Dubăsari, sprijiniți de grupuri de polițiști și de voluntari de dincoace de Nistru. s-au opus cazacilor și rusofonilor.
Desprinsă recent de curând de fosta URSS, Republica Moldova nu avea armată, așa că autoritățile de la Chișinău au fost nevoite să riposteze cu trupe de polițiști. De cealaltă parte, au luptat cazaci, voluntari ruși și ucraineni. Cel mai important rol în război l-a jucat Armata a 14-a rusă, cu un efectiv de peste șase mii de militari, iar ofițerii ruși au fost implicați nemijlocit în lupte. Mai mult, combatanții transnistreni au folosit armament de la depozitele rusești.
Pe parcursul lunii martie au urmat mai multe apeluri către comunitatea internațională ale președintelui de la acea vreme, Mircea Snegur, și ale parlamentului de la Chișinău, care denunțau agresiunea comisă de fosta Armată a 14-a a Rusiei pe teritoriului Republicii Moldova. Deși Moscova nega acuzațiile, dar continua să sprijine pe față regimul separatist.
Pe 2 iunie, 33 de patrioți români au fost arestați la Tiraspol, 5 dintre ei fiind judecați de o instanță neconstituțională și condamnați: Ilie Ilașcu – condamnat la moarte prin împușcare, Andrei Ivanțoc – 15 ani de detenție, Tudor Petrov-Popa – 15 ani de detenție, Alexandru Leșco – 12 ani de detenție, Petru Godiac – 2 ani de detenție. Au fost eliberați unul câte unul din detenția ilegală din Transnistria – Ilie Ilașcu – după 9 ani de închisoare, Alexandru Leșco – după 12 ani, Andrei Ivanțoc – după 15 ani și Tudor Petrov-Popa – tot după 15 ani.
La 21 iulie 1992, președintele Federației Ruse, Boris Elțin, și președintele Moldovei, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului. Documentul prevedea crearea a trei zone de securitate și prezența unor forte mixte de menținere a păcii. Redenumită ”Grupul Operativ al Trupelor Ruse”, rămășițe ale Armatei a 14-a rămân pe teritoriul Transnistriei până în prezent.
Pentru reglementarea conflictului transnistrean în anul 2005 a fost creat formatul de negocieri „5+2” care include părțile: Republica Moldova și administrația de la Tiraspol, mediatorii: Rusia, Ucraina și OSCE, și observatorii: SUA și UE. Activitatea acestui format s-a întrerupt în 2006 și a fost reluată oficial în noiembrie 2011.
După ani buni de la încheierea ostilităților, zeci de întâlniri, negocieri, discuții, au avut loc, sute de tratate și angajamente, toate structurile trans-naționale importante (ONU, NATO, OSCE, Crucea Roșie, CSI etc) implicându-se fără succes, în soluționarea problemelor acestui spațiu, o zonă gri, în care foarte multă lume are interese din cele mai diverse.
Ai fost făcute declarații contradictorii, sute de manevre militare, provocări, schimbări ale raporturilor de forță și influențe au balansat firav, într-o parte, sau în cealaltă situația din regiune. Și, în ciuda tuturor reuniunilor în diverse formate sau a meselor rotunde găzduite de OSCE sau de tot felul de organizații internaționale, este cât se poate de clar pentru totă lumea că Rusia nu intenționează să-și retragă patrimoniul militar din Transnistria. La reuniunea de la Viena, din iulie 2000, reprezentantul Federației Ruse afirma că pentru retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova sunt necesare 3000 de vagoane grupate în 177 transporturi militare și că operațiunea ar dura mult.
Mulți dintre foștii combatanți cred însă că eforturile lor de atunci au fost zadarnice, iar autoritățile de la Chișinău au făcut până acum prea multe concesii în fața forțelor separatiste. Valeriu Chirică, veteran al războiului de pe Nistru, consideră că este important acum ca faptele celor care au apărat cu arma în mâini integritatea Republicii Moldova să nu fie date uitării.
Vedeți Războiul din Transnistria. FOTOGRAFIILE lui Tudor Iovu din Poduri de Foc
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Interviu cu Regele Mihai: ”Naționalismul și patriotismul constituie ceva foarte adânc din punct de vedere moral. Tinerii să aplice învățăturile lui Hristos”. 103 ani de la naștere și 7 ani de la moartea ultimului Rege al României (25.10.1921 - 5.12.2017)
28 noiembrie 1918: 106 ani de la Unirea Bucovinei cu Țara-Mamă, România, NECONDIȚIONATĂ ȘI PE VECIE
3 mai 1997: 26 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker
Am repornit motoarele! ACTUALIZARE și MULȚUMIRI! Problemele ActiveNews: 20.000 de articole dispărute. Ținta Covid
Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România
7 septembrie: ZIUA CÂND AM PIERDUT BALCICUL. Cedarea Cadrilaterului către Bulgaria. Știați că a existat o tentativă de rezistență armată românească?
Recomandările noastre
A APĂRUT! Calendarul Mărturisitorilor 2025, pentru cititorii ActiveNews - Familia Ortodoxă și prietenii lor. Unde îl puteți găsi - FOTO
SOROS ATACĂ SIE. Motivul: Serviciul de Informații Externe NU SUSȚINE narativul anti-Călin Georgescu. BĂTĂLIA Soros-Trump pe pământ românesc e abia la început. Mai sunt 40 DE ZILE
Secțiuni: Basarabia Prima pagină
Persoane: Alexandru Leșco Andrei Ivanțoc Boris Elțîn Ilie Ilașcu Petru Godiac Tudor Popa Valeriu Chirică
Locații: Basarabia Republica Moldova România Rusia Transnistria
Organizații: Armata a XIV-a Armata Rusiei
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)