ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Nu vor fi aplauze în această seară. Veți auzi un lung poem al suferinței, al rugăciunii, la care au semnat pseudonime ilustre precum Andrei Ciurunga, Nichifor Crainic, Radu Gyr”, a anunțat Tudor Gheorghe, la Patriarhia Română, în deschiderea recitalului susținut pe 27 octombrie 2017 în fața Patriarhului Kirill al „Întregii Rusii”, în care Moscova vede și teritoriile românești din Ucraina și Basarabia, respectiv Republica Moldova.

Citiți și Vlad Cubreacov: Este timpul ca cei peste 1000 de preoți de sub jurisdicția Moscovei să adere cu parohiile lor din Republica Moldova, în libertate, la Mitropolia Basarabiei, adică la Biserica Neamului 

Tudor Gheorghe a susținut un recital în fața Patriahului Daniel, a Patriarhului Kirill și a celorlalți conducători de Biserici Ortodoxe prezenți la București, după un concurs de muzică bisericească. Concertul special susținut de Tudor Gheorghe a avut loc cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, un fin diplomat.

„Nu-s vinovat c-am îndârjit șacalii/ Și c-am strigat cu țipătul durut/ Că nu dau un Ceahlău pe toți Uralii/ Și că urăsc hotarul de la Prut”, sunt versurile compuse de marele poet al Canalului Andrei Ciurunga, din poezia „Nu-s vinovat față de Țara mea”, și interpretate atunci de Tudor Gheorghe în acompaniament de chitară, amintește Cer și Pământ Românesc.

Fiu de fost deținut politic, el a interpretat „Liturghie” de Andrei Ciurunga și „Unde sunt cei care nu mai sunt” de Nichifor Crainic, urmate de „Blestemul Aiudului”, „Poveste” și „Metania” lui Radu Gyr. 

„Sunt, Doamne, copt pentru cules” a fost altă poezie interpretată de Tudor Gheorghe, iar apoi „Cântec de după gratii”, scrisă de Nichifor Crainic.

Momentul artistic s-a încheiat cu poezia lui Radu Gyr, „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”. Acesta a fost poemul pentru care poetul închisorilor a fost condamnat la moarte în 1958 de regimul comunist impus de tancurile sovietice, sentință comutată apoi în 25 de ani de muncă silnică.

La concert au asistat membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și Patriarhul Rusiei, Patriarhul Albaniei și cel al Cehiei și Slovaciei, scria ActiveNews în 2017.

Anul 2017 a fost declarat în Patriarhia Română, anul omagial al iconarilor și pictorilor bisericești și anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, regim instaurat de Armata Roșie în România și condus de „consilierii” KGB care au comandat și supravegheat exterminarea elitelor românești.

Patriarhul Kirill i-a mulțumim Patriarhului Daniel la final doar pentru concertul coral anterior celui oferit de Tudor Gheorghe. PF Daniel i-a oferit maestrului Tudor Gheorghe distincția Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

Ascultați aici o parte din urările făcute de Tudor Gheorghe și poeții temnițelor bolșevice Patriarhului Kirill: