ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Voluntarii războiului de pe Nistru cer adoptarea Legii privind statutul special al voluntarilor de război până la 19 iunie 2017. În caz contrar, ei amenință cu proteste  „în scopul înlăturării pe cale democratică a actualului regim”, informează Radio Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă, Membrii Consiliului Republican al Veteranilor de Război au solicitat să fie recunoscut, la nivel oficial, statutul de voluntar.să fie recunoscut, la nivel oficial, statutul de voluntar.

Membrii Consiliului au denunțat faptul că voluntarii, care au apărat benevol  independența și integritatea teritorială a țării, sunt neglijați și nu sunt recunoscuți la nivel oficial de către autorități.

„Cerem Legea voluntarilor, un statut special al voluntarilor de război.Vrem ca pe 19 iunie, prin lege, să fie stabilită zi de comemorare a voluntarilor”, au declarat reprezentanții voluntarilor, pentru sursa citată.

Potrivit Consiliului Republican al Veteranilor de Război, în luptele de la Nistru din 1992 au participat aproximativ 12 mii de voluntari.

Pe 19 iunie 2017 se împlinesc 25 de ani de la începutul bătăliei de la Tighina, care a pus față în față polițiști și voluntari moldoveni, de o parte, și separatiștii susținuți deschis de armata Rusiei, de cealaltă parte. Conflictul s-a soldat cu sute de morți și mii de răniți, atât în taberele combatante, cât și în rândul civililor.

Foto: EroiiNuMor1992