ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Interceptări dintr-un dosar de corupție arată cum șefa Freedom House România, Cristina Guseth, organizație finanțată de George Soros, comanda articole negative de presă (într-un limbaj licențios) la adresa judecătoarei Lia Savonea, scrie PS News. Guseth se punea de acord cu procurori membri ai unor ONG-uri, dar și cu jurnaliști, pentru a pregăti o campanie negativă de presă - un adevărat linșak în haită - împotriva judecătoarei Savonea ce ocupa atunci funcția de presedinte CSM , în prezent judecător ICCJ.

Este interesant de observat cum din stenograme transpare ADEVĂRATA FAȚĂ a SOCIETĂȚII ÎN CIVIL care vrea să impună corectitudinea politică în mass media și societate în timp ce substanța ei este de cea mai joasă speță, plină de rasism și lipsită de orice cultură și bună cuviință. IATĂ DE CE AVEAM NEVOIE DE SECȚIA SPECIALĂ, desființată de slugile slugilor lui Soros.

Citiți și REȚEAUA SOROS ÎN ROMÂNIA. De la Pleșu, Patapievici și Tismăneanu la Weber, Mungiu și Macovei

În discuție sunt invocați jurnaliștii Ionel Stoica, Alex Costache, Virgil Burlă și Liviu Avram, cunoscuți în presă ca tablagii de serviciu.

Aceștia se aflau în contact cu procurorii DNA Cristian Ardelean și Alexandra Lăncrănjan, membri ai unor ONG-uri de magistrați, organizații apropiate/ sprijinite de Freedom House.

Guseth solicita declanșarea unei campanii negative la adresa judecătoarei Savonea pentru că "dacă nu este deloc f… (cuvânt licențios) în presă, asta face ce vrea”. În discuție era invocat un ghid de comunicare între magistrați și jurnaliști. Articole negative au fost publicate ulterior discuțiilor, conform strategiei solicitate de Guseth.

Cristina Guseth, o apropiată a fostei procuroare comuniste Monica Macovei, impusă de Soroș la Ministerul Justiției lui Băsescu și chiar și în cursa prezidențială din România, potrivit dezvăluirilor Elenei Udrea, a fost propunerea fostului premier Dacian Cioloș pentru funcția de ministru al Justiției.

Guseth a căzut la Comisia de specialitate din Parlament când a dovedit că habar nu avea nimic din domeniul Justiției.

Sorosista are o relație apropiată cu fostul ministru PD-L al Justiției, Monica Macovei, și cu fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi dar și apropiată a USR alături de lideri ai ONG-urilor Active Watch (Mircea Toma, acum membru CNA din partea USR), Vedem Just ( înființată de judecătorul Cristi Dănileț). În cadrul Active Watch (fosta Agenție de Monitorizate a Presei) a activat și partenera de viață a liderului USR Cristian Ghinea. Active Watch este coordonată acum, după retragerea lui Mircea Toma, de Liana Ganea, sora partenerei lui Ghinea, mai amintește PS NEWS.

FEȚELE SOROȘISMULUI DIN ROMÂNIA

Jurnalistul Florin Pușcaș de la ȘtiripeSurse analizează în detaliu cazul oferind reacții și alte perspective foarte interesante:

„Dacă nu este deloc f***' în presă, asta face ce vrea.” - Cristina Guseth, director Freedom House România

Într-o lume în care jurnaliștii și procurorii se aliază pentru a face linsaj mediatic, libertatea presei devine doar o altă poveste frumoasă. O tentativă de victimizare, prin publicarea în presă a unor stenograme dintr-un dosar penal în curs, s-a transformat într-o devoalare a unei rețele de interese și presiuni mediatice, atrage atenția Florin Pușcaș.

Citiți și LISTA LUI SOROS. Cine sunt oamenii care au schimbat România, cu sau fără voia noastră: miniștri, demnitari de rang înalt, jurnaliști

Site-ul g4media.ro publică stenograme dintr-un dosar deschis în 2019 de defuncta SIIJ, în care se anchetau posibile fapte de șantaj. Procuroarele SIIJ Adina Florea și Zarafina Puiu au obținut în 2019 un mandat de interceptare în dosarul care îi viza pe procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean, ex-DNA Oradea. SIIJ a obținut astfel interceptări care arată că șefa Freedom House România, Cristina Guseth, coordona o rețea de jurnaliști și magistrați în scopul de a pune presiune pe președintele CSM de la acea dată, judecătoarea Lia Savonea, și de a o discredita.

Guseth, jargon rasist: Savonea „își face planu' ca țiganu'”

În discuția redată în imaginile publicate de g4media.ro, Guseth se plângea că ghidul ar fi prea restrictiv, iar despre aceste aspecte ar fi scris doar jurnalistul Virgil Burlă, colaborator Europa Liberă. Aceasta intenționa să apele la jurnalistul Liviu Avram, redactor-șef adjunct al ziarului „Adevărul”, pentru a nu o lăsa pe Savonea „să-și facă planu' ca țiganu'”.

„Ajutați-ne și voi să invocăm și facem și noi, am vorbit cu Liviu Avram ca să agit lumea”, afirmă Guseth. „Am agitat-o și pe Andreea Chiș (judecătoare, membră a CSM la acel moment, n.r.) să vorbească cu experții că cică totul se face din birou și fac ei pipi pe ce-au spus experții”, mai afirmă șefa Freedom House.

„Ne vedem pe după-amiază, am vorbit cu Ionel și vine și Costache la șapte”, răspunde procurorul Ardelean, referindu-se cel mai probabil la Ionel Stoica, jurnalist ziare.com la acel moment, în prezent consilier al primarului Clotilde Armand la Primăria Sectorului 1, și la Alex Costache, jurnalist la TVR și g4media.ro.

După ce își dau întâlnire în centrul Capitalei, Cristian Ardelean afirmă că va apela și la „Alexandra”, cel mai probabil Alexandra Lăncrănjan, procuror DNA, din asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” (AMASP). „Da mă, dă să scrie Ionel, dă să scrie Ionel și să spună că la asemenea amploare ea își bate joc și îl trece cum vrea ea, iar dacă nu este f*** în presă, asta face ce vrea!”, afirmă Cristina Guseth, cu referire la faptul că Lia Savonea nu ținea cont de criticile grupului de presiune.

Expresiile referitoare la romi folosite de Guseth sunt cu atât mai nepotrivit cu cât Freedom House a derulat recent proiectul „No hate – Redactarea incluzivă a articolelor despre romi în perioada pandemiei COVID-19”, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Programul a fost finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului a fost de a crește receptivitatea jurnaliștilor față de tema drepturilor omului și a minorităților, cu accent pe minoritatea romă.

Judecătoarea Lia Savonea, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, anunță că se va adresa organelor de urmărire penală după devoalarea în presă a unei rețele care avea ca scop intimidarea sa și punerea în scenă a unui adevărat linșaj mediatic. Într-o declarație pentru stiripesurse.ro, judecătoarea recent promovată prin concurs la ÎCCJ amintește că gruparea formată din jurnaliști, magistrații și lideri ai unor ONG-uri au supus-o timp de șase ani unei campanii de denigrare, pe toată durata mandatului său de membru al CSM.

Gushet, intervenție nepermisă într-un proiect UE

Un aspect care a fost trecut cu vederea în dezbaterile pe marginea stenogramelor este referirea la un membru CSM, Andrea Chiș. Fapul că judecătoarea fost membru CSM era apropiată de zona din presă care face obiectul acestor stenograme nu este o noutate pentru nimeni din cei cât de cât familiarizați cu sistemul judiciar, dar faptul că șefa unui ONG  „o agită iar” capătă conotații interesante.

Pentru a înțelege aceste conotații trebuie să ne reamintim că ghidul privind relația cu mass media a fost realizat de CSM în cadrul unui proiect pe fonduri europene. Partea interesantă este că primul manager de proiect a fost chiar Andrea Chiș, fiind înlocuită ulterior pe baza unui raport dur realizat de conducerea CSM.

Știind aceste lucruri, pare cu atât mai interesant că un om din exterior avea acces la managerul unui proiect care trebuia în mod obiectiv să realizeze un ghid privind relația cu mass media și era capabil să îl „agite” în diverse direcții, mai scrie Florin Pușcaș.

ȘtiripeSurse oferă și reacția Judecătoarei Lia Savonea cu privire la linșajul mediatic: ”Dreptul penal califică astfel de fapte drept infracțiunea de șantaj”

Este telescoparea unui fragment din linșajul la care am fost suspusă pe parcursul celor 6 ani de mandat de membru CSM. Sub pretextul informării, apăreau articole cu conținut apropiat prin care, în baza unei strategii controlate, se propagau idei ce urmăreau formarea unei convingeri publice defavorabile. Articolele aveau ritmicitate susținută și apăreau concomitent/subsecvent unor activități din Consiliu”, afirmă judecătoarea, adăugând că  „acum avem dovada subteranelor linșajului, a modului coordonat și profesionist în care acesta s-a facut, a persoanelor implicate, a dimensiunii”.

Cine sunt protagoniștii? „Membrii marcanți ai societății civile care pervertesc rolul și scopurile nobile pe care le afirmă, în acțiuni de intimidare insidioasă a unui judecator. Vedem cum în numele și folosindu-se de "libertatea de exprimare și opinie" acești jumaliști concep o operațiune agresivă de lungă durată și acționează premeditat pentru compromiterea credibilității mele”, mai precizează Lia Savonea.

Lia Savonea amintește și de fosta ei colegă din CSM, Andrea Chiș, cea despre care șefa Feedom House, Cristina Guseth, afirma că a „agitat-o” pentru a participa la campania de discreditare în presă. Presiunile erau exercitate pentru modificarea unor abordări în cadrul unui proiect european al CSM, coordonat la acea dată tocmai de Andrea Chiș.

În fine, un judecător membru CSM iși dă mâna cu procurori și factori exteriori justiției într-o uneltire cu valențe configurate de legea penală pentru a reduce la tăcere sau poate chiar elimina un judecător. Avem un tablou complet (un puzzle se intregește) al subteranelor linșajului, al punerii în practică a distrugerii credibilității cuiva, a unei operațiuni de șantaj insidios. A modului în care este sau poate fi exercitată puterea mass-media”, a mai declarat Lia Savonea, pentru stiripesurse.ro.

Întrebată dacă i se pare normal ca procurorii să supravegheze jurnaliștii, judecătoarea Lia Savonea a răspuns: „Nu cred că este normal, dar, din câte am observat, jurnaliștii nu erau vizați de mandat.

Fosta președintă a CSM preciează în final că „dreptul penal califică astfel de fapte drept infracțiunea de șantaj”. „Mă voi adresa organelor de urmărire penală neîntârziat”, mai anunță judecătoarea.

CONTEXT

Site-ul g4media.ro publică stenograme dintr-un dosar deschis în 2019 de defuncta SIIJ, în care se anchetau posibile fapte de șantaj. Procuroarele SIIJ Adina Florea și Zarafina Puiu au obținut în 2019 un mandat de interceptare în dosarul care îi viza pe procurorii Ciprian Man și Cristian Ardelean, ex-DNA Oradea. SIIJ a obținut astfel interceptări care arată că șefa Freedom House România, Cristina Guseth, coordona o rețea de jurnaliști și magistrați în scopul de a pune presiune pe președintele CSM de la acea dată, judecătoarea Lia Savonea, și de a o discredita, mai scrie sursa citată.

Vedeți și LUJU.RO: SESIZARE DUPA LINSAJUL LA LIA SAVONEA Prima reactie institutionala in cazul stenogramelor cu discutiile in care sefa Freedom House Cristina Guseth si procurorul DNA Cristian Ardelean discutau despre atacarea mediatica a judecatoarei Lia Savonea de catre jurnalistii de casa ai DNA. Sectia pentru judecatori a CSM cere ancheta din partea Inspectiei Judiciare. Seful CSM Daniel Gradinaru: "Necesita unele verificiari”

DOCUMENTELE:

1

2

3

4

5