ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În condițiile în care Primul Ministru finlandez, Juha Sipilä, se pregătește să vină la București, pe 13 iunie, pentru a semna câteva contracte grase pentru industria de armament - transportoare blindate "Patria" și elicoptere "Super-Puma" de reparat -, în Finlanda se întețesc persecuțiile la adresa "mult încercatei Familii Smicală", pentru al cita pe Episcopul Macarie al Europei de Nord, căruia i s-a interzis accesul la cei doi copii minori, Maria și Mihai, ținuți ostatici de autoritățile finlandeze de "protecția copilului". Dacă nici Armata României nu reușește să-i elibereze pe copii, atunci chiar ne-am dus pe copcă ca națiune, după cum ne avertizează că există riscul academicianul Dinu Giurescu.

Cazul doctoriței Camelia Smicală căreia statul finlandez i-a confiscat doi din cei trei copii a făcut vâlvă în România, totul culminând cu o serie de proteste în ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, un mesaj ferm de susținere al ministerului nostru de Externe și organizarea unei delegații parlamentare oficiale care a mers la Helsinky, în perioada 30 mai- 1 iunie, scrie EvZ în ediția de azi.

Luni, 5 iunie, doctorița a postat, pe contul său de socializare următorul mesaj: „Mi s-a reziliat si contractul de muncă azi. S-au dat niște telefoane. Practic nu mai am nici o posibilitate de trai. Deoarece nimeni nu are curajul sa ma angajeze!”

Ea lucra la un spital finlandez, spital care în urmă cu o lună îi acordase o diplomă de merit, dar, între timp, a intervenit condamnarea doctoriței ( la fond, sentință nedefinitivă) pentru că i-ar fi agresat pe executorii care, acum doi ani, i-au ridicat copiii de acasă. Din videoul care a făcut  înconjorul lumii reiese însă clar că femeia a fost cea lovită, când Mihai și Maria (11 și, respectiv, 10 ani) sunt efectiv smulși din brațele ei.

Vă reamintesc faptul că Smicală și-a pierdut copiii după ce a divorțat de tatăl lor, finlandez, din cauza violențelor domestice. Inițial, instanțele i-au acordat custodie pentru Mihai și Maria, dar, când doctorița ar fi vrut să părsească Finlanda, copiii au fost luați. Maria și Mihai Smicală sunt cetățeni români, amintește Alecu Racoviceanu în EvZ.

Noile persecuții la care este supusă românca și copii săi au generat reacția rapidă a unor membri ai societății civile românești. Organizatorii protestelor naționale de Sf. Constantin și Elena au anunțat pe Facebook că, după această involuție a situației "Ne simțim obligați să continuam campania de proteste până la eliberarea celor doi copii”. Detaliile urmează să fie comunicate pe Facebook.

"Represaliile Finlandei la adresa dnei dr. Camelia Smicală ne determină să trecem la acțiune. Astăzi, autoritățile finlandeze au dat-o afară de la locul de muncă pe doctorița Camelia Smicală și i-au mutat fiul răpit, Mihai, la o casă de corecție izolată într-o pădure. În acest caz ne simțim obligați să continuam campania de proteste până la eliberarea celor doi copii. Cerem autorităților finlandeze ca, în ultimul ceas, să dea dovadă de omenie și să respecte Convențiile internaționale privind drepturile copilului și ale omului la care Finlanda este parte. În caz contrar, reiterăm avertismentul: declanșăm războiul diplomatic!”, a scris Asociația Civic Media pe Facebook.

Până atunci, vă îndemnăm să scrieți la MAE român și finlanez și la Ambasada finlandeză de la București, pentru a informați autoritățile române și finlandeze asupra Convențiilor internaționale și a drepturilor omului încălcate de Finlanda în Cazul Smicală, conform materialelor pe care vi le punem la dispoziție, în română și engleză, se afirmă pe Ziaristi Online. 

Conform informațiilor ActiveNews, o nouă delegație, inter-departamentală, urmează să se deplaseze la Helsinki și Tampere. Experți de la ministerele de Externe, al Muncii (Protecția Copilului), Justiției și Afacerilor Interne vor încerca să explice autorităților finlandeze unde greșesc. Vor reuși măcar acești experți români să-i vadă pe copii, după ce a fost refuzată vizita delegației parlamentare și chiar și împărtășirea copiilor de către Preasfințitul Macarie Dragoi?

Imediat după anunțul de ieri, deputatul Doru Coliu a scris: „Vom strânge bani ca să poată sta în Finlanda și să lupte cu ei! Voi solicita domnului ministru Meleșcanu să o angajeze pe Camelia Smicală la Ambasada României în Finlanda!”.Doru Coliu a făcut parte, alături de Constantin Codreanu și Matei Dobrovie, din delegația Camerei Deputaților care a mers în Finlanda, sperând să descâlcească problema Cameliei Smicală-Jalaskoski. Ei ar fi trebuit să fie primiți la ministerele Justiției, de Externe și al Afacerilor Sociale și Sănătății, precum și de parlamentari locali, lucrători ai serviciilor sociale din Tampere.

Delegația nu a avut efectul scontat, de exemplu deputații români neavând voie să discute și cu copiii, dar măcar au avertizat statul finlandez că doctorița nu e abandonată de România. Mihai, 11 ani, e cel mai afectat de despărțirea de mamă. De ceva timp este ținut într-un orfelinat cu măsuri stricte de supraveghere. Tot luni, 5 iunie, Camelia Smicală a anunțat că „Mihai a fost mutat la ora 14, folosindu-se forța!”. Se pare că minorul român este acum într-o școală de corecție, mai scrie EvZ.

Reamintim că de 1 iunie, Coaliția Pentru Familie le-a solicitat Președintelui și Premierului României să se implice în acest caz: „Vă rugăm să interveniți cu autoritatea Dvs. de Președinte, respectiv Premier, al tuturor românilor, și să aparați drepturile încălcate ale celor patru cetățeni români – dintre care doi minori aflați în situație gravă. Vă rugăm, faceți acest lucru în numele copiilor României și al demnității naționale", se arată în Scrisoarea Deschisă a Coaliției.

În țară, manifestările de solidaritate cu greu încercata Familie Smicală au continuat. Astfel, la hramul Mănăstirii Poarta Albă, de pe locul fostului lagăr de la Canal, mănăstire ctitorită de vrednicul de pomenire Părinte Justin, fost duhovnic al doctoriței Camelia Smicală, credincioșii, între care s-au distins membrii Fratiei Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință, au transmis copiilor Smicală următorul mesaj: