ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coaliția pentru Familie este alături de Camelia Smicală, medicul din Neamț, care a plecat acum câțiva ani în Finlanda și care a rămas fără cei doi copilași care i-au fost luați de către Protecția Copilului din Finlanda, similară Barnevernet-ului din Norvegia.
 
Coaliția a transmis o scrisoare deschisă Președintelui Klaus Iohannis și Prim-ministrului Sorin Grindeanu prin care li se cere intervenția în acest dramatic caz.
 
Iată scrisoarea deschisă:
 
„Excelenței Sale, Președintele României
Excelenței Sale, Prim-Ministrul Guvernului României 

Pe 1 iunie, România aniversează Ziua Copilului, o sărbătoare națională care ar trebui să fie valabilă și pentru românii de pretutindeni, dintre care mulți sunt, din păcate, în situații familiale foarte grele.

Unul dintre aceste cazuri, care revoltă în această perioadă România, este cel al Cameliei Smicală – unul dintre cei mai apreciați medici români din Finlanda – care a fost despărțită abuziv de copiii săi minori. Maria și Mihai, cetățeni români și finlandezi, în vârstă de 10 și 11 ani, au fost luați de la casa lor într-un mod barbar și separați în centre de plasament distincte.

Copiii au fost încredințați mamei după divorțul acesteia de cetățeanul finlandez Petri Jalaskoski, care a agresat toți membrii familiei, inclusiv pe fiica mai mare a medicului român, Andreea Smicală, cetățean român. În urma acestor violențe, Camelia Smicală a ajuns în stradă, împreună cu cei trei copii ai săi, situație în care Ambasada și ambasadorul României de la acea dată, Cătălin Avramescu, nu au acordat celor patru cetățeni români nici un ajutor și nici o asistență, aceștia fiind lăsați efectiv la porțile Ambasadei.

Ulterior divorțului, viața familiei Smicală a revenit la normal. Până într-o zi, când, după cum a văzut întreaga Românie în imagini tulburătoare filmate, ofițeri speciali finlandezi au pătruns în casa medicului român, răpindu-i cu brutalitate pe cei doi copii din căminul lor. Intervenția s-a petrecut abuziv, fără a se prezenta un mandat judecătoresc. Conform instituției de „protecția copilului” din Finlanda, motivul oficial pentru care s-a recurs la acest act brutal ar fi fost acela că „mama are o relație prea afectivă cu copiii”. Cu alte cuvinte, o mamă este acuzată că își iubește copiii!

Neoficial, medicul român a fost „suspectat” că vrea să se întoarcă în România, împreună cu copiii săi. Dreptul la liberă circulație în țările UE este un drept inalienabil, a cărui respectare nu poate fi condiționată în Finlanda, ca și în România.

Conform unei analize a cazului, publicată de revista „Juridice” a Societății de Științe Juridice din România (*), Finlanda „încalcă flagrant” atât Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului cât și Declarația Universală a Drepturilor Omului. Este vorba de lipsirea de libertate a copiilor, de îngrădirea dreptului la libera circulație al întregii familii, începând cu anul 2010, de abuzuri fizice și psihice, de limitarea abuzivă a accesului mamei la proprii copii (ultima vizită i-a fost permisă după un interval de două luni), ș.a.

Autorităților diplomatice române din Finlanda, reprezentate de Consulul și Ambasadorul României la Helsinki, li s-a interzis să viziteze copiii sau să îi contacteze telefonic, încălcându-se astfel de Finlanda și Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice. Episcopului Macarie Drăgoi al Europei de Nord i s-a interzis, de asemenea, vizitarea copiilor pentru a le oferi Sfânta Împărtășanie, nerespectând astfel copiilor nici dreptul la credință, la propria religie.
Articolul 12 al Convenției ONU privind Drepturile Copilului obligă statele semnatare „să garanteze copilului capabil de discernământ dreptul de a-și exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl privește, opiniile copilului urmând să fie luate în considerare ținându-se seama de vârsta sa și de gradul său de maturitate.” Conform înregistrărilor publice cu cei doi copii, ambii cer, cu disperare, să fie lăsați acasă la mama lor. Conform discuțiilor care se poartă în acest moment la fața locului, instituția de „Protecția copilului” din Finlanda nu dorește să negocieze nimic cu partea română.

Traumele psihice pe care le îndură, de doi ani, acești copii români sunt incalculabile dar, sperăm, cu ajutorul Dvs., reparabile. Este timpul să se spună STOP acestei suferințe continue!

Vă rugăm să interveniți cu autoritatea Dvs. de Președinte, respectiv Premier, al tuturor românilor, și să aparați drepturile încălcate ale celor patru cetățeni români – dintre care doi minori aflați în situație gravă. Vă rugăm, faceți acest lucru în numele copiilor României și al demnității naționale.

Sperăm ca de 1 iunie, zi oficială a Copilului alături de familie, să le urați „La Mulți Ani” în libertate lui Mihai și Mariei, alături de mama lor, Camelia Smicală”,
se arată în încheierea scrisorii.